S-a tranșat: Cine intră în turul doi!

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, a obținut 40,16% din voturi, urmat de Andrei Năstase care reprezintă Blocul ACUM , cu 31,09% din voturi, în primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

Dorin Chirtoacă, care a mai fost primar al Capitalei, a obținut 10,17% din voturile alegătorilor.

Ion Ceban și Andrei Năstase au obținut rezultate similare cu cele din primul tur din scrutinul din 2018.

Candidatul PSRM la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban vrea coaliție cu Blocul ACUM în Consiliul Municipal Chișinău. Socialistul spune că, în cazul în care va deveni primar, este gata să ofere celor de la Blocul ACUM mai multe funcții de conducere, relatează Cotidianul.md.

„Propunerea mea către cei de la Blocul ACUM este să mergem pe o coaliție și să avem câteva priorități. Dacă ajung primar, din cei patru viceprimari pe care îi are Capitala, sunt gata ca doi să fie numiți din partea Blocului ACUM, iar din cei cinci pretori pe care îi are Capitala, sunt gata ca 2 să fie de la Blocul ACUM”, a anunțat Ceban.

Socialistul, care a acces în turul doi al scrutinului și îl va avea drept contracandidat pe Andrei Năstase, spune că dacă Blocul ACUM acceptă o coaliție cu PSRM, funcția de președinte al Consiliului Municipal Chișinău va fi oferită celor din Bloc.

Ceban mai spune că vrea să schimbe organigrama CMC și să creeze un departament de planificare urbană, iar conducerea acestui departament vrea să fie realizată de către Victor Chironda.

Alegerile la nivel național

Partidul Democrat din Moldova (PDM), al fostului premier Pavel Filip, a obţinut 191 de mandate de primar din primul tur al alegerilor locale desfăşurate duminică, în timp ce Partidul Socialiştilor (PSRM), al preşedintelui Igor Dodon, a câştigat primăriile din 124 de comune, oraşe sau municipii, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Pe locul al treilea s-a situat Blocul ACUM (DA şi PAS), al primului ministru Maia Sandu, care a fost declarat câştigătorul a 84 de fotolii de primar, iar pe poziţia a patra cu 26 de mandate s-a clasat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care a fost condus de fostul premier Vlad Filat.

Premierul moldovean Maia Sandu a declarat că modul în care au fost desfășurate alegerile de duminică este diferit de cel în care se organizau acestea în „timpul regimului Plahotniuc”, fapt care vorbește despre caracterul liber al alegerilor.

Sandu a ținut să mulțumească cetățenilor pentru că au ieșit la vot și echipelor Partidului Acțiune și Solidaritate și a Platformei DA, „care au depus un efort mare pentru a convinge oamenii să iasă la vot și să ne acorde, încă o dată, susținerea”.

„Urmează două săptămâni în care este nevoie de mobilizare pentru a câștiga turul II al alegerilor locale”, a spus șefa Executivului.

„De această dată am avut altfel de alegeri față de modul în care se organizau acestea în timpul regimului Plahotniuc: oamenii nu au venit siliți la vot, cetățenii nu au fost plătiți, șantajați, amenințați să voteze într-un anume fel, au lipsit autobuzele pline cu oameni aduși organizat din regiunea transnistreană, instituțiile publice nu au fost folosite de către politicieni în campanie, existența numărului mare de candidați, fapt care vorbește despre caracterul liber al alegerilor, lipsa cazurilor de violență, aproape că nu au existat încercări de corupere a electoratului”, a spus Maia Sandu.

Aceasta este de părere că procesul electoral este departe de a fi ideal, însă dă asigurări că echipa sa va munci pentru a remedia erorile depistate acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.