S-a votat: vom fi obligaţi să primim imigranţi

Germania a obţinut ceea ce și-a dorit: relocarea imigranţilor în celelalte state. Deși iniţial se anunţase că nu va fi un vot la reuniunea JAI, marți seară s-a anunţat că miniștrii de Interne din UE au votat cu o largă majoritate propunerea Comisiei Europene de relocare a celor 120.000 de imigranţi în spaţiul comunitar. România, Ungaria, Slovacia și Cehia au votat împotrivă. Finlanda s-a abţinut. Pe contul său de twitter, Jean Claude Juncker anunţa triumfalist evenimentul. În acest caz, summitul “de urgență” de mâine al șefilor de stat și de guvern din statele membre UE va adopta decizia votată azi.

Cea mai mare schimbare tactică de atitudine a avut-o Polonia, care a abandonat poziţia Grupului de la Vișegrad și s-a raliat doleanţelor Berlinului și Bruxelles-ului. Opoziţia în bloc la diktatul Berlinului din partea unor state central și est-europene a fost fisurată prin atitudinea de ultim moment a Varșoviei. Slovacia a ameninţat că va refuza să aplice orice decizie comună privind relocarea imigranţilor. Potrivit legislaţiei europene, statele care au votat împotrivă vor fi obligate să aplice decizia luată de majoritatea statelor membre. Este și cazul României.

Ministrul de Interne ceh, Milan Chovanec, încerca să camufleze această înfrângere printr-o declaraţie publică: “Vom demonstra în curând că împăratul e gol”. Nu se știe exact la cine și ce referea, cert este că solidaritatea Estului a fost doar o vorbă goală în cazul Poloniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.