Târguielile de pe statutul modificat al PSD

S-a dat startul unei noi runde de confruntări

Marian Neacşu a prezentat articolele regulamentului, dar nu le-a mai şi aplicat

Congresul Extraordinar de sâmbătă al PSD a avut pe ordinea de zi, pe lângă înlăturarea indezirabililor din sfera decizională, și puțin peste douăzeci de modificări ale statutului partidului. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, nu a mai apucat decât să prezinte, generic, articolele și literele din regulamentul formațiunii, care urma să fie amendate, fără să le și explice.

Toate organizațiile au trimis anterior la centru mai multe propuneri de modificare. S-a decis că nu toate sugestiile sunt eligibile, motiv pentru care o mică parte din ele au primit undă verde prin votul CEx de vinerea trecută. Cu toate că doar membrii acestui for decizional au avut habar despre noutățile introduse în regulamentul intern al PSD, la Congresul Extraordinar au fost votate în bloc, fără nicio clipire, de către delegați. Noile reguli nu vor rămâne prea mult timp un mister, având în vedere că se va juca dur pe marginea lor, atât de către cei care nu se mai regăsesc nici în CEx și nici în Biroul Permanent Național, cât și de noii decidenți consfințiți prin votul Congresului Extraordinar sau unși direct pe funcții de conducerea partidului.

Uite funcția, nu e funcția!

Toți delegații de la Congresul Extraordinar al socialiștilor, precum și invitații au primit câte o mapă în care exista și o coală pe care erau trecute articolele regulamentului intern care au suferit modificări. În avalanșa de discursuri fără sfârșit, secretarul general, Marian Neacșu, nu a reușit să anunțe decât o singură schimbare importantă a statutului. Potrivit lui Neacșu, la ședințele BPN vor putea participa și parlamentarii și europarlamentarii PSD sau diverși lideri de organizații locale din țară, doar la invitația expresă a președintelui partidului. Restul amendamentelor acceptate au rămas neanunțate de la tribuna Sălii Palatului. Mai concret, noile reglementări aruncă în aer modul în care anumite funcții vor fi ocupate în ierarhia PSD. Una dintre acestea vizează posturile de secretari generali adjuncți. Aceste roluri nu au fost niciodată prea vizibile în partid până în momentul în care a ajuns Codrin Ștefănescu să ocupe una, cu sprijinul acordat lui de către Liviu Dragnea în 2015. După opoziția fățișă pe care Ștefănescu i-a făcut-o președintelui PSD, acesta se tot întreabă dacă va mai ocupa această poziție și pe viitor. O decizie în această privință a fost luată ieri, în prima ședință informală a noii conduceri, la pachet cu alte hotărâri care vor fi făcute publice pe rând, zilele viitoare.

Delegarea directă a Rovanei Plumb la femei

Tot modificările operate pe statut, mai mult pe șest, au mai facilitat o schimbare majoră și fără precedent în PSD. Odată propulsat președinte executiv al partidului, premierul Viorica Dăncilă s-a văzut nevoit să renunțe la funcția de conducere a organizației de femei social-democrate. Fără niciun fel de alegeri, aceasta și-a desemnat urmașa în fruntea OFSD în persoana ministrului Fondurilor europene, Rovana Plumb.  Dăncilă a fost aleasă șefa femeilor socialiste în 2015, odată cu restul structurii de conducere a partidului, luându-i locul, la acea vreme, Rovanei Plumb. Ministrul Fondurilor ­europene a condus timp de zece ani OFSD, fiind desemnat încă
din 2005, tot prin votul femeilor socialiste.

Gabi Petrea, luat în șuturi de Dragnea

Nici liderul TSD, Gabriel Petrea (foto), nu stă mai bine decât secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Girat de Liviu Dragnea la șefia tineretului social-democrat în urmă cu trei ani și apoi desemnat ministru al Dialogului social, Petrea a reușit să cadă în dizgrația lui Liviu Dragnea printr-o serie de greșeli
făcute. Lipsit de experiență politică, liderul TSD și-a săpat singur groapa de-a lungul anului 2017. Mai întâi a făcut o gafă în timpul guvernării lui Sorin Grindeanu. Apoi, acesta s-a poziționat, încă de la finele lunii noiembrie a anului trecut, în tabăra perdantă a fostului premier Mihai Tudose. La Congresul de sâmbătă de la Sala Palatului, președintele PSD, Liviu Dragnea, n-a ratat ocazia să-l apostrofeze pe Petrea în două rânduri. Când i s-a făcut sete, Dragnea s-a întrebat retoric, în fața sălii pline, dacă Gabriel Petrea nu cumva a uitat să aibă grijă de șeful său și să-i pună și lui o sticlă cu apă sub tribună. Observația lui Dragnea a stârnit, de fiecare dată, valuri de râsete în întreg auditoriul. Pe lângă apropierea de Tudose, despre Petrea se știe că este „pupilul“ politic al Ecaterinei Andronescu, și ea căzută de o bună bucată de vreme în dizgrația actualei conduceri și chiar lăsată numai cu funcția de senator. Fostul ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social a intrat în PSD la invitaţia lui Victor Ponta şi a lui Nicolae Bănicioiu. Numai că, la scurtă vreme, acesta s-a reorientat către Ecaterina Andronescu. După ce Andronescu a devenit ministru al Educaţiei, în februarie 2009, Gabriel Petrea a ajuns consilier personal la biroul unui secretar de stat din minister și după alte cinci luni a ajuns director la Unitatea de Management al Proiectelor Finanţate din Fonduri Structurale din cadrul Ministerului Educaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Cat mai este pana la pasul in care PSD-ALDE va vrea sa-si impuna termenii de dictatura „neo-comunista” si in restul Romaniei ???, probabil putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.