Să mâncați și voi ce-i place lui Petre Daea!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, deschide vineri, 25 noiembrie, târgul „Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”, eveniment organizat în curtea instituţiei în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crişana” Arad şi cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România.

Evenimentul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimente de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”, informează MADR într-un comunicat.

„Ne dorim să aducem în atenţia bucureştenilor, şi nu numai, farmecul uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri ale poporului român, păstoritul. Fermierii din judeţele Alba, Arad, Botoşani, Braşov, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sibiu, Vâlcea refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani în urmă, pornind pe un traseu de sute de kilometri de-a lungul munţilor Carpaţi, poposind în mijlocul Bucureştiului, în curtea MADR, cu tolba plină de poveşti şi bunătăţi de la stână”, susţin organizatorii.

Astfel, toţi iubitorii de tradiţie şi de produse alimentare pregătite după reţete tradiţionale sunt invitaţi să descopere viaţa bacilor şi a băciţelor din plaiul mioritic şi să se delecteze cu o varietate de produse din lapte şi carne de oaie precum: caş proaspăt, urdă, telemea de oaie proaspătă sau maturată, brânză de burduf în membrană naturală, caşcaval, lapte bătut, smântână, telemea de capră sau pastramă de oaie proaspătă sau afumată, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.

De asemenea, timp de trei zile, bucureştenii vor găsi în curtea MADR produse tradiţionale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum şi muzica populară.

Potrivit organizatorilor, atracţia târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul de oaie, mâncarea de bază a ciobanilor.

„Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crişana” Arad este implicată în dezvoltarea sectorului zootehnic şi derulează programul de ameliorare a rasei Ţurcane. Totodată, a aderat la diverse forme asociative internaţionale care au drept obiectiv stabilirea unor indicatori de performanţă privind producţia de lapte de ovine. Prin implicarea în campania iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, asociaţia şi-a propus să contribuie la consolidarea lanţului scurt de aprovizionare, prin întâlnirea directă dintre producătorul de produse din specia ovină şi caprină şi consumator”, a transmis MADR în comunicat.

O parte dintre preparatele din carne şi lapte sunt atestate ca produse tradiţionale, iar cei interesaţi pot afla mai multe detalii despre acestea, dar şi despre producători, accesând Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale pe site-ul www.madr.ro, precum şi în aplicaţia CPAC, care se poate descărca pe telefonul mobil.

Bunătăţile de la stână pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlată de la cramele Lucaci şi de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj, cu o tărie de la Trămuţa sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voineşti.

Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele 10 produse româneşti, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.

Pe lângă produsele din lapte şi carne de la specia ovină sau caprină, bucureştenii pot găsi legume şi fructe aduse de producătorii din Olt, Dâmboviţa şi Vrancea. De asemenea, de la târg nu pot lipsi produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botoşani, cu renumitele poale în brâu sau alivenci, atestate tradiţional de MADR.

De asemenea, vizitatorii vor putea regăsi la târg un stand al Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea din cadrul căruia vor avea ocazia să achiziţioneze produse comercializate prin intermediul acestei societăţi, precum: gemuri, dulceţuri, conserve, fructe uscate, mere, legume şi verdeţuri aduse de producătorii români care au contracte de colaborare încheiate cu Casa Unirea.

Având în vedere sezonul rece, de la târg vă puteţi procura articole de îmbrăcăminte obţinute din pielicele de ovine, susţin organizatorii.

Atmosfera şi voia bună vor fi întreţinute de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Târnăveanu, de grupul de chitarişti „Zâmbete şi acorduri” din comuna Sadu, judeţul Sibiu, precum şi de mulţi alţii.

Târgul va fi deschis vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 9:00 – 19:00.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

14 Comentarii

  1. sa fie bagati la puscarie toti participantii, marele licurici Antifa-Lgbtq a spus ca de acum inainte mincam gindaci, copii trebuie castrati sau taiati sinii iar toati oamenii vor lua parte la lectii practice obligatorii de LGBTQ predate de catre SRI si politicieni. Cine se opune acestui mare viitor al omenirii o sa fie trimis pe front in linia intii imbracat in steagul curcubeu

  2. Teoretic 86% din populatia Romaniei este in Postul Craciunului. Chiar daca putini tin Post totusi, ar fi necesara putina discretie. Nu faci spectacol din ceva care intr-un fel iti este interzis. Targul oierilor trebuia sa fie de Ziua Recoltei sau de Sf Dumitru cand coboara oile de la munte. Conform traditiilor sunt doua evenimente in transhumanta. Masura oilor, cand pleaca oile la munte, Sf Gheorghe sau la celti de 1 mai Armindeni si toamna cand se intorc turmele. Acum oamenii se pregatesc de „Focurile” de iarna Sf Andrei patronul lupilor, Sf Nicolae patronul familiei si Craciunul Nasterea lui Iisus sau in antichitate a lui Mitra.

  3. romanii NU au bani sa manance ce manaca nenea asta care a vandut graul Romaniei…un tradator ca si toat grupul infractional organizat din care face parte. gud gay bed gay… jocul satanei.

  4. Cormoran pe varza,o delicatesa! Mare circar mos Noel asta:))) 80 lei kg de branza …

  5. @e si nu e
    -asa ar scrie si rumburik,
    e obsedat de falsificarea istoriei,
    „Nasterea lui Iisus sau in antichitate a lui Mitra.”

  6. Daea este la ora actuala politicianul care se bucura de cea mai mare incredere si simpatie populara. De ce numele sau nu figureaza in nici un sondaj comandat de partide?

  7. Poti sa crezi ce vrei. Nu-s domnul rumburik, sunt doar un om care uneori mai gandesc. Numai ca Solstitiul de Iarna nu a fost inventat e un fenomen fizic datorat axei inclinate poate aceasta e o enigma de aflat daca a fost inclinata intotdeauna sau cand si de ce? Am avut sansa in copilarie sa ”prind”/cumpar „Creanga de aur” a lui Sir George Frazer. Acum aprox. 5000 de ani Megaliticele din lume erau inchinate Soarelui si nasterii lui, fiind orientate sau avand orificiu pt a patrunde soarele la solstitiu/Carnac. In afara de inchinatorii la intuneric restul locuitorilor Pamantului s-au inchinat la soare. Exista o fraza in aceasta carte care suna cam asa. „La inceput Nasterea lui Iisus se sarbatorea pe 6 ianuarie, dar pt ca s-a observat ca si crestinii participa la sarbatoarea pagana din 25 decenbrie, au mutat sarbatoare Nasterii Domnului in 25 decembrie.”

  8. Mda.. Mațe de cormoran, natur, căci are pește. Iar de vrea porc,. să belească porcu românește,. s-o dea la câine.. pe urmă să taie câinele,. și gata,.. are cârnatul,..

  9. Bine ca nu suntem in ton cu UE cu multe Euri.

    Mă bucur foarte mult iubită UE
    Că ne îmbii cu zeamă de gândaci,
    Că după rumegușul de copaci,
    Ceva mai bun, eu mă gândesc că nu e.

    Am pregătit rețete minunate,
    Aripi de libelulă în aspic
    Și molie scăzută-n arpagic
    Și niște musculițe gratinate.

    Păianjenii îi facem tochitura,
    Spunea vecinul că i-a pus la fum
    Și-s mucilaginoși cât trebe acum
    Și-s numa’ buni să-i mozolești prin gură.

    De paște, facem drobul din furnici
    Și facem tenie cu maioneză
    Și facem o salată berlineză
    Din cărăbuși. Din larve facem mici.

    Din coropișnite vom face zamă,
    Din musculițele de-oțet, compot,
    Vom stoarce gărgărițe la robot
    Când o să vrem să bem, adio, mamă!

    Vom face din albine papricaș,
    Că-i dulce carnea aia, de la miere,
    Și din faină de coleoptere
    Vom face urdă și vom face caș.

    Zicea o arătare seculară,
    Cu fața ca un fund de guguștiuc,
    Că o să facem din căpușe suc,
    Că sucu-i minunat pentru gargară.

    Atâta tot mai am de întrebat,
    Iubiți conducători, de-mi puteți spune:
    Dacă insectele-s așa de bune,
    Voi pentru ce mâncați numai rahat?

    Sorin Poclitaru

  10. Daea a dat dezlegarea la cormorani, mancare traditionala,bio,fara E-uri

  11. Imagine impecabil imputita de lacomie a unui habarnist care se lauda in aere de atotstiutor si atotfacator de…vorbe goale de continut intro tara in care mai bine de jumatate din cetateni sunt mentinuti in saracie, intro tara in care INS spune si scrie negru pe alb, inflatia a coborat puterea de cumparare a cetatenilor cu 51%, e sub nivelul de trai decent in Romania salbaticilor din politica.

  12. Daea cu oaia este cel mai mare hot fiindcă păstorește hotiile Apia. Cei mai mari hoți sunt cei de la apia care în baza unor declarații mincinoase ale fermierilor încasează la greu fiindaca e de la Europa. Tot Europa s-a prins că mănâncă grane românești pline de substanțe cancerigene de aia i-a dat ordin lui Daea sa pună biciul pe fermieri cu stropiturile! Acum nu mai avem țărani, avem fermieri adică hoții hoților!

  13. Cine te impiedica sa ai cel putin un hectar de teren sa mergi la APIA sa cer subventia care este cam 100 sau poate o fi 200 de euro, sa ari, sa cumperi samanta sa semeni sa faci tratamente si sa recoltezi, deci sa detii un plug, o semanatoare si o combina sau sa le inchiriezi si sa mai cumperi si motorina cu 8-10 lei litru. Ti se pare simplu, eu nu cred. Daca imi amintesc vorba unui inginer, fara 100 de hectare nu este profit…in alta ordine in presa s-a scris ca multe milioane de hectare au fost vandute strainilor, asa ca pe cine faci ho…pe taranul care are cateva hectare sau pe strainul cu zeci de mii de hectare?

  14. Daea nu scapă nici o ședinșă foto. E mai ceva ca Claudia Schiffer. Dacă avea ceva în cap știa că-i Postul Crăciunului, după cum s-a scris mai sus. Mai adaug:
    De Sîngeorz se bat cînii, de Sînmedru se bat stăpînii (vorbă din bătrîni) (în aprilie se împreunează oile, cîinii se bat pînă iese unul șef, iar în noiembrie, cînd se sparg turmele, uneori, se bat, se sfădesc stăpînii că nu au ieșit învoielile cum trebuie, așadar este începutul și sfîrșitul anului pastoral)
    Gheorghe înseamnă „agricultură” (Gheorghios în greacă). Sf Gheorghe omorînd balaurul este înfrîngerea iernii și începutul anului agricol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.