Jumătate din apelurile la 112 sunt nejustificate

Salvarea, la cheremul bolnavilor închipuiți

Ambulanţele abia se mai țin pe roți, iar medicii de la Urgență cu greu fac față numărului mare de solicitări. Și, deși există aceste condiții știute de toată lumea, sunt unii care se consideră abonații serviciilor medicale gratuite.

Fenomenul a luat amploare, iar din cauza asta ambulanțele nu pot ajunge la cazurile cu adevărat serioase. Iar dacă nu apelează la urgențe, umplu holurile spitalelor cu tot felul de probleme minore.

Aproape jumătate din solicitările făcute la Ambulanță sunt ale unor bolnavi închipuiți sau ale unora cu afecțiuni banale. Ei nu ar avea nevoie nici de Salvare și nici de serviciul de Urgență al spitalelor și totuși nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea medicilor ori chiar să pună în pericol viețile unor bolnavi grav.

„M-a chemat să-i schimb pampersul“

Zilele trecute, medicii de la Ambulanța din Timișoara au încercat în zadar să convingă mai mulți bolnavi să se ducă la medicul de familie ori la centrul de permanență, și nu să ceară o salvare pentru afecțiuni banale. A fost și cazul unui bătrân de 70 de ani care acuza slăbiciune și scaune diareice. Nu este singurul caz însă. „Am ajuns acolo și mi-a zis să-i schimb pampersul. I-am zis că nu i-l schimb, că nu asta este treaba noastră. I-am explicat că în timpul acesta un alt bolnav cu ceva grav putea să aibă nevoie de noi. Cu răni, fracturi grave… Și a fost foarte revoltat“, povestește unul din medicii de pe ambulanță.

„Unora le este și lene să urmeze cursul normal“

„Serviciul 112 este apelat de tot felul de persoane pentru simptomatologie banală: simple dureri de cap, dureri de gât, scaune diareice. Am ajuns la o cifră de aproape 400 de intervenții, iar solicitările de adevărate urgențe nu sunt nici măcar la jumătate“, spune Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.

Nici tinerii nu fac excepție de acest fenomen. Vin când au ei timp pentru probleme banale. „Mă doare o ureche și acum am avut timp să vin. Și am zis să vin la Urgențe. Durează mai mult să mă duc la medicul de familie. Acolo am nevoie de programare și e multă lume“, explică un tânăr aflat pe holurile unui spital din Timișoara.

„Cam 5% din pacienții care vin cu bună știință abuzează sistemul medical de urgență. Pentru că le este lene să acceseze sistemul medical pe calea normală, prin medicul de familie, prin ambulatoriile de specialitate“, consideră Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe Timiș.

„Exagerează sau își induc simptome“

Medicii spun că este vorba și despre educație. Și asta, pentru că mulți nu fac diferența între o afecțiune ușoară și o urgență majoră. „Își exagerează niște simptome, sau își induc niște simptome. Și asta, doar ca să fie tratați aici, la Urgențe“, continuă medicul. În județul Timiș sunt 41 de centre de permanență, dar Urgențele devin destinația preferată. Anul trecut, în România s-au înregistrat 15 milioane de apeluri la 112. Jumătate din acestea au fost false. l

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Ni s-a explicat ca e mai bine sa se inchida spitale si sa se trateze lumea ambulatoriu.

  2. Din fericire Ambulanta isi ia leafa din cotizatia bolnavilor inchipuiti,numite generic asigurari de sanatate!Cand va fi privatizata, isi va lua banii din taximetrie!

    • Ambulanta isi ia leafa cu ajutorul dv. domnule doctor, atunci cand sunteti apelat la serviciu sau acasa de catre pacienti le spuneti sa sune la 112.

    • S-o crezi tu pe-aia….isi ia banii de la minister!
      Indiferent de nr.bolnavilor inchipuiti

  3. La urgente sunt medici buni(spre deosebire de unii medici de familie)

  4. Atâta timp cât casa de asigurări A LIMITAT activitatea medicului de familie la 20/25 pacienți pe zi, o persoană cu o problemă ACUTĂ, nu stă după „planificare”(pe care nici n-o „prinde”), așa că e „normal” (pentru ăia care au gândit chestia asta)ȘI CHIAR INDICAT ca în afara programului medicului „de familie” să te adresezi cui crezi de cuviință, (includ serviciul de ambulanță sau C.P.U., PENTRU CĂ EI SUNT SINGURII PE BARICADE 24/24). Inclusiv la cazurile de deces de vineri de pe la orele 13 până luni la prima oră, pentru că AȘA PREVEDE PROTOCOLUL…Dar se găsește câte o operatoare de la 112 să întrebe DE CE NU AȚI APELAT MEDICUL DE FAMILIE? Dacă medicul de familie răspundea la apel, nu mai ajungeam la ambulanță…(mi s-a întâmplat mie în 2 mai 2013 pe la 19:20). Deci OPTICA GREȘITĂ pleacă de sus…

    • O parte infima dintre medicii de familie isi fac treaba. Restul cheama tot ambulanta speriati sa nu cumva sa cheltuie un captopril. Daca medicina de familie ar fi ok ambulanta ar avea efectivele la un sfert.. mai adaugam si faptul ca de la farmacie nu poti obtine un amarat de algocamin si atunci intelegem ce presiune e pe ambulanta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.