Samsarii pădurilor simt din nou miros de profit

Mult discutatul sistem SUMAL 2.0, de urmărire în timp real a tăierilor și transporturilor de copaci, ar trebui să fie operațional la 1 februarie, după mai multe amânări, însă au apărut semnale că nici acest termen nu va fi respectat. O nouă prorogare ar însemna o gură de aer suplimentară pentru samsarii pădurilor și pentru drujbele acestora.

Jurnalistul Andrei Ciurcanu, de la Organized Crime and Corruption Reporting Project, susține că noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, de la UDMR, primește în această perioadă vizita unei delegații ai cărei oficiali reprezintă ”interesele” pădurii. Și la această întâlnire se va cere amânarea operaționalizării SUMAL. Fostul deputat Mihai Goțiu spune la rândul său că profitorii sistemului au fost puși în mișcare de promisiunea ministrului conform căreia Sistemul Național Integrat de Urmărire a Trasabilității Materialelor Lemnoase ar fi gata la 1 februarie. ”Din mai multe surse aflu că se trag sfori la greu să se găsească alte pretexte (”că mai trebuie lucrat la el”, ”că mai trebuie testat” etc.), pentru a prinde o nouă amânare”, a spus Goțiu.

Prorogarea termenului ar echivala cu aproape încă un sezon de tăieri principale fără o monitorizare eficientă a acestora. ”Sunt destule ”datorii” de stins după lungile campanii electorale din ultimii doi ani. Și doar n-or fi ”investit” degeaba noii șefi de prin Romsilva (în mare parte puși în funcții anul trecut doar pe principiul ”acum e rândul nostru”), să nu prindă și ei măcar un sezon de principale la marele liber. Că nu vorbim de mărunțișuri, ci de sume care, cumulat, pot depăși ușor într-un sezon de tăieri ilegale ordinul sutelor de milioane de euro”, a mai spus Goțiu.

Achiziția echipamentelor necesare a fost demarată de STS încă din 2019, sistemul a intrat în probe din aprilie 2020, iar fostul guvern Orban a adoptat o hotărâre privind „operaționalizarea” sa din vara trecută. Despre modernizarea SUMAL se vorbește de pe vremea guvernărilor PSD, atunci când Ministerul Mediului și-a luat angajamentul pentru modernizarea SUMAL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor și ieșirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului și ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn. Nici măcar una dintre acele probleme nu a fost rezolvată: hărțile satelitare nu s-au achiziționat iar camerele video lipsesc. În plus, contrar declarațiilor victorioase ale lui Costel Alexe, fostul ministru liberal al Mediului (proasăpăt client al DNA) cu privire la funcționarea SUMAL 2.0. încă din octombrie 2020, autoritățile au anunțat o nouă amânare pentru operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie 2021.

Ministrul Tanczos Barna a declarat la finele anului trecut că noul termen este 1 februarie 2021. “Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMAL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit dar că nu poate deveni funcțional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem așadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de Directorul Dănuț Iacob (Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice și agenții economici, vor putea folosi aplicația abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, a declarat recent Ciprian Gălușcă, campaigner Greenpeace.

Andrei Ciurcanu susține că toți aceia care au lucrat cu SUMAL-ul spun că erorile se țin lanț, că sistemul se blochează grav și că numărul sincopelor s-a dublat în ultima lună. ”Dar că, dacă ar fi funcțional, ar reduce cu mult din infracționalitate și ar ajuta în control și la gestionarea unei resurse naționale. “Iubitorii” de păduri au simțit potențialul, sau sângele cum se spune la vânătoare, și susțin acum că e nevoie de o nouă prorogare, că uite vezi sistemul nu funcționează. Problema este că ei au dreptate pe formă, în timp ce pe fond, aceeași iubitori (cel puțin unii dintre ei) au avut responsabilități în această zonă și trebuiau să se asigure că sistemul este funcțional până acum, ținând cont că din 2009 se discuta despre el”, a spus Ciurcanu. Potrivit acestuia, SUMAL arr fi fost alimentate cu multe din date, depozite, planuri de amenajament. Cu toate astea, nu sunt atâți de mulții care testează. ”Așadar, nu doar că nu e voință, dar nu-i nici putirința. În multe cazuri vulpea, vorba aia, a fost căutată în zona proprietarilor și a Ocoalelor Private, în timp ce ea vâna lejer batalionul de găini de la stat. Înțeleg că din cele aproape 300 de ocoale silvice ale Regiei Pădurilor, doar câteva zeci testează nouă aplicație SUMAL care, dacă va funcționa, va scoate din zona neagră și gri milioane de metri cubi și alte miliarde de lei profit”, a mai spus Ciurcanu.

”Întârzierile repetate și nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancțiunile Curții Europene de Justiție, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în fața unei noi prorogări mascate sub o perioadă de grație până la sfârșitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetățeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toții ruta transporturilor și că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu țin loc de operaționalizare”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Bre, astia chiar ne cred naivi pe toti incat, nu isi dau seama ca ei sunt prostii cu diploma in frunte! Auzii azi cacse planteaza zonele defrisate si ca le trebuie donatori financiar si voluntari pentri impadurire! Bai nemetnicilor, asa excrocherie practica doar prostii si incultii! Unii defriseaza masiv golind crestele muntilor si dealurile incepand financiar gras si voluntarii isi pierd timpul sa planteze pe terenul defrisat de hoti dar fara a fi platiti pentru timpul de impadurire! Asta e seriozitate legislativa in Romania sau e distrugeti si vindeti cat mai uteti ca noi nu va agatam! Asa pare!

  2. Un ministru arunca o vorba . Academicieni , specialisti , ingineri incerca sa-l convinga . Nu au pe cine . Acesta anunta U.E. , C.E. ca s-au taiat abuziv 20 milioane de mc intr-un an, in Romania . Fals , din categoria tablei. U.E. cere SUMAL . Un Sumal platit cu milioane de euro , care nu functioneaza ! Dar cum justificam banii ?

  3. Adormitul ăla USR se lăuda în campanie cum luptă el cu mafia pădurilor. Aflați la putere USR se face că nu vede și nu poate opri defrișarile? Iohannis în CSAT se laudă că urmărește cu interes. Defrișările sau oprirea lor?

    Garcea la Vacanța Mare cu asta la luat peste picior pe „Șeful Statului”. Bulai a sărit ca ars de pe scaunul din Parlament.

  4. Lolouri , minciuni , dezinformare , fumigene , praf in ochi pentru fraieri de romani ! De 30 de ani suntem aiuriti , vrajiti si prostiti cu astea ! De 30 de ani se face si se drege ! In timpul asta ,cu implicarea autoritatilor statului , jaful din padurile tarii continua ! Pai , pana cand ? Pai, nu stiu ! In timpul asta se iau masuri , se fac dezbateri , se implementeaza legi , sunt ucisi padurarari , iar circul si jaful continua, pana cand n-o sa mai avem paduri !

  5. Nu vă mai văicăriți atâta! Pădurea este o resursă regenerabilă. Cu bănuți, plantezi la loc. Așa-i în colonii. Cei ce azi taie păduri, mâine vor înființa onegheuri pentru plantat păduri. Evident, tot pe banii populimii! Și se reia ciclul.

  6. reimpaduririle nu se fac batand din palme!crestele muntilor rase de paduri,cu greu sau deloc vor putea fi reimpadurite,de ce?pentru ca puietului,ca sa se prinda,ii trebuie umbra de la copacii mai inalti si cum acestia nu mai exista,puietul se va usca!au stat romanii cu limba-n gura cand au vazut defrisarile masive si acum se mira ca vin viiturile de pe versanti si le iau casele la vale…!sa le ia…ce sa zic!dar sa nu va aud ca vreti ajutoare de la stat pentru calamitati,zic!

  7. Vrem o țară ca afară. Asta strigau în anii trecuți usr-iştii, pnl-iştii şi unii psd-işti în piețele publice. Acompaniați de actoraşi şi cântăreți oripilați de ciuma roşie. Probabil era vorba despre o țară deşertică sahariană sau una din Orientul Mijlociu, un Afganistan sau un Kârghistan plin de preerii. Peisajul deşertic are şi el farmecul lui, e prea multă verdeață în România…şi multe tufe de veneția.

  8. „Sa moara si capra vecinului” si in lumea ”civilizata” si mult laudata un cataclism sa ii lase fara paduri pe austrieci si altii care s-au gandit sa implementeze ”marile lor valori morale” de jafuire a tarilor mici si cu un PIB modest pt ca n-au ucis/jefuit sute de ani vecinii formand imperii,
    de ce nu vreti sa intelegeti ca Austria e cat Transilvania si a adunat bogatii, ucigand pt a cuceri si stapani pe altii, sarbi, croati, slovaci, unguri si romani,
    democratia lumii se bazeaza pe crima, distrugerea aproapelui ca sa-ti fie bine…
    toate edificiile sursa de venituri din turism sunt construite din truda iobagilor, din jefuirea altor popoare, iar azi fiecare ii admira pt nelegiuile, crimele lor.
    cum a ajuns cel mai mare diamant din lume in posesia corianei engleze?
    cucerind India sau Africa de Sud, transformand popoarele in sclavii lor, peste 20.000 de locuitori au fost in lagar dupa razboiul burilor, mai vorbeste cineva de ei? Mai vorbeste cineva de cei din minele de aur si diamante?
    cand va veti trezi ca lumea considerata civilizata este lumea in care cele zece porunci au fost incalcate cu ferocitate,
    sa arzi pe rug un om pt a da lectii de credinta crestina si a oferi spectacol vulgului si sa te mai numesti crestin?
    sa castrezi baietii pt o voce subtire, cati au murit prin castrare pt vina de a avea voce.
    cate victime a creat intr-o mie de ani occidentul in propriile comunitati…
    marile molime nu au ucis cat au ucis unii din setea de putere si avutie…

  9. Cei mai tristi ca nu este operational sistemul vor fi cei de la Swaiofher si Iohanis , o sa panga de atata onestitate. Astea sunt trucaje nemtesti , facute cu figuranti si mana maghiaro-romano !
    Doamne dale la toti dupa intentii si suflet , ca de batjocorit romanii si Romania o fac de 30 de ani .

  10. Oameni buni nu încape nicio îndoială că jaful din pădurile României este protejat de oameni din guvernele si din parlamentele care au fost si care sunt si azi. Mai adăugăm oamenii din silvic,poliție si magistrati.
    DIN JEFUIREA PADURILOR VIN BANI FOARTE MULTI CATRE DECIDENTI!
    E o mafie bine organizată.
    Într-un regim autoritar(numai zic dictatura) această mafie ar fi complet anihilată in ce mult 30 de zile. Toți dupa gratii,ministri,parlamentari,etc si cu averile confiscate extins.
    Din nefericire democrația dîmbovițeana e RAIUL HOȚILOR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.