Săptămâna de lucru patru zile…mai așteaptă

Fenomenul fake-news lovește din nou. De data aceasta, la nivelul întregii Europe, și România, cum era de așteptat, a căzut și ea în plasă. Iar cotidianul.ro, la fel ca multe alte publicații românești, a făcut la fel.

Nici nu avea cum să nu, de vreme ce subiectul știrii era unul pe placul tuturor angajaților. Săptămâna de lucru de patru zile și ziua de lucru de doar șase ore.

Se pare că lucrurile nu stau deloc așa, după cum scrie un site finlandez.

Jurnaliștilor acestui site (poate că de data aceasta nu e fake-news!!!) au scris cum s-a ajuns la știrea care a făcut înconjurul lumii.

Totul ar fi început în vara lui 2019, când actualul premier finlandez nu era șefa Executivului, ci ministru al Transporturilor. Aflată la Turku, la aniversarea propriului partid, Sanna Marin ar fi discutat, neoficial, cu premierul de atunci al Finlandei.  Din vorbă în vorbă, Sanna ar fi afirmat că productivitatea Finlandei ar putea beneficia fie de o săptămână de lucru de patru zile, fie de o zi lucrătoare de șase ore (nu a sugerat niciodată ambele). Dar, conform presei nordice, a fost o discuție la un pahar, nu o decizie clară și definitivă.

Povestea a ajuns la urechile unor jurnaliști austrieci, care au cosmetizat informația și, în decembrie anul trecut au scris că Finlanda vrea săptămâna de lucru în care mai mult să stai, decât să muncești.

Știrea a devenit parcă și mai știre după ce, la începutul acestui an, un site belgian a dat informația ca proiect al premierului.

Presa britanică, avidă de așa ceva, nu se lasă mai prejos și … transformă totul din condei. „Noul prim ministru al Finlandei a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în țară care să implice o zi lucrătoare de patru zile și șase ore“, scria, spre exemplu, https://www.dailymail.co.uk/.

Așa se face că o discuție la un pahar a devenit o știre accesată de milioane de oameni.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Fake-newsurile astea sunt folosite strict pentru manipulare,ura,dezbinare si haos! Cei care traiesc in afara tarii cam stui despre ce este vorba, si nu vorbesc de toti diasporenii! Un pont: daca ai vizitat si stat cel putin 4-6 saptamani intro tara serioasa, poti compara tarile vizitate cu tara ta de bastina! Poti analiza la rece si obiectiv aproape toate vorbele scoase pe gura de scaunari cart si actiunile care urmeaza si vor urma! Ca sunt mincinosi si manipulatori politicienii, asa e dar nu toti din lume! Politica minciunii si manipularii a fost extinsa spre jurnalisti, jurnalisti care ar trebui sa nu adere sau simpatizeze politic! Tot ce e afacere are strict legatura cu politicul si politica, de aceea jurnalistii trebuie sa fue mai atenti cand scot vorbe pe gura! Si in legatura cu „programul 4 zile/saptamana”, sa fim seriosi, bipedul este sclav nonstop pe orice plantatie(a se citi orice tara), platit cu cativa bani doar sa plateasca darile la stat, in rest, cum poate sa se descurce(hrana zilnica si cele necesare plus timpul fizic pentru el si familia lui)! Oare cum ati putut voi crede asemenea aberatie!?

  2. @parere…: ,, Oare cum ati putut voi crede asemenea aberatie!? ” Ei , lasati domnu’ , nu toata lumea e asa de inteligenta ca dvs. ! Totusi , uneori nu aveti dureri la nervii capului cauzate de atata inteligenta ?

  3. La noi s-a introdus de multa vreme sistemul nici o zi lucratoare si ajutor social de 700 lei. Deci randamentul muncii este infinit adica venit 700 lei si munca zero, adica 700/0 = infinit! I-am luat pe finladezi la modul real, ei fac planuri, dar la noi asta e o realitate de multi ani! Mai demult in loc de 700 lei eara 400 sau 500, dar raportul era tot infint!

  4. Mi se pare normal ca saptamana de lucru sa fie de 4 zile si 6 ore pe zi pentru a ne mentine tonusul necesar, al nostru, al proletarilor, pentru a rezista pana la 70 de ani in activitate. Speram sa prindem si o pensie totusi n-asa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.