Şapte ani de negocieri fără rezultat

Preşedintele Elveţiei, Guy Parmelin, a anunţat oprirea negocierilor privind un acord-cadru pentru participarea la piaţa internă a Uniunii Europene, o decizie considerată regretabilă de către Comisia Europeană.

După şapte ani de la începerea discuţiilor, Elveţia a anunţat miercuri decizia de retragere din negocieri.

„Consiliul Federal elveţian a decis că negocierile cu Uniunea Europeană în trei domenii nu au generat soluţiile necesare. Consiliul Federal elveţian a decis oprirea negocierilor”, a comunicat preşedintele Guy Parmelin, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Negocierile se referă în principal la omogenizarea cadrului juridic pentru participarea Elveţiei la piaţa internă a Uniunii Europene şi la instituirea unui mecanism de soluţionare a disensiunilor.

Retragerea din negocieri riscă să afecteze cooperarea între Elveţia şi Uniunea Europeană. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar are o serie de acorduri comerciale bilaterale care permit accesul pe piaţa comunitară.

Elveţia face parte din Asociaţia Europeană pentru Comerţ Liber (EFTA) şi participă la Spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Comisia Europeană a exprimat regret pentru decizia Administraţiei de la Berna. „Luăm act cu regret de hotărârea unilaterală a Consiliului Federal elveţian de a pune capăt negocierilor privind acordul-cadru UE-Elveţia. Acest acord urma să fie baza pentru consolidarea şi modernizarea relaţiilor noastre”, a transmis Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. In Elvetia se guverneaza prin democratie directa, nu reprezentativa (iei votul si apoi iti bati joc de votant) ! Asa ca, colo nu tin smecheriile UE. Altfel, articolul este zero, nu spune unde nu s-au inteles. Dar asta e ceva obisnuit in presa romana.

  2. Bravo lor ! Vor trai bine mersi si fara UE… UE fara ei ,mai greu (combinatii bancare/ ascundere profituri ) …

  3. Io cred ca Elvetia se v-a prabusi la fel cum s-a intaplat cu Marea Britanie dupa ce a iesit din UE…ha ha ce mai plangea propaganda de mila englezilor. De parca englezii sunt prosti sa stea sub cizma germana si fandoselile francezilor.

  4. Atentie, asta inseanna ca a avut loc macar un referendum si cetatenii isi cam spun cuvantul, reprezentantii avand drept decizional dar doar in avantajul tarii si cetatenilor din tara! Asta inseamna respect intre parteneri cat si seriozitate maxima!, nu ca in Romania, toti caposii votati sau nu, alesi si plasati in functii decizionale, isi bat joc de Romania si de romani! Fix ca infractorii, fura, distrug si omoara orice, mai ales ca in ultimii ani suspendarea sau la domiciliu=in sanul familiei= trai in puf de lebada, fiind pedepsele cele mai dure! Sa fim seriosi, plaja infractionala competitionala la liber este reforma generalizata, sustinuta si practicata in Romania de la cel mai inalt nivel!

  5. Urmașii lui Wilhelm Tell trag o flegmă LGTB iștilor, genderiștilor și ciocoflenderilor din birocrația unicefală corporatistă de la Bruxelles. Bravos națiune, halal popor!Europa,trezește-te!

  6. Explicabil. In Elvetia nu se poate pune de-o revolutie colorata.Asa ca nu raman decat ” regretele „

  7. @Valter COJMAN: Atunci cind Romania va avea spate, caci singura este clar ca nu poate. Din pacate, Romania a dat cu piciorul Chinei, singura mare putere care a respectat-o dupa aranjamentele de la Malta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.