Sărbătoarea filmului de la Roma s-a deschis cu “Hostiles”

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, la Auditorium Parco della Musica, un impresionant complex semnat de Renzo Piano, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

Festivalul Filmului de la Roma se vrea şi de această dată o adevărată sărbătoare, o strălucită Festa, cum spun italienii. O sărbătoare dedicată dialogului cu alte forme de expresie.

Rosamund Pike în Hostiles

Discontinuitate, varietate şi calitate sunt cele trei cuvinte de ordine pe care jurnalista şi criticul cinematografic Piera Detassis, preşedintele festivalului, directorul revistei Ciak, cât şi directorul artistic, scriitorul şi profesorul universitar Antonio Monda doresc să le impună. Aşa cum repeta Piera Detassis, “trebuie să existe un cinema pentru toţi, nu numai pentru elite”. De aceea, covorul roşu s-a lungit, aducând pe covorul roşu calitate şi nu numai staruri. “Detest festivalurile care îşi aleg filmele după divele care vor fi pe covorul roşu”, mărturisea Antonio Monda.

„Această sărbătoare a cinematografiei a devenit un loc foarte râvnit, unde se vine nu doar pentru că ești ales, ci și pentru că alegi să vii”, adăuga Antonio Monda, care s-a ocupat şi de importante retrospective atât la MoMA şi Guggenheim Museum, cât şi la Lincoln Center, Museum of Moving Image, printre cele mai semnificative fiind cele dedicate lui Ermanno Olmi, Michael Cimino, Vittorio Gassman, Anna Magnani, Federico Fellini, Dante Ferretti

Christian Bale în Hostiles

„Ediția din 2016 a fost extraordinară, cu filmul de deschidere Moonlight, de Barry Jenkins, care a fost apoi premiat la Gala Oscarurilor, cu o creștere a numărului de spectatori cu 18% și cu o creștere a acoperirii mediatice în străinătate”, a adăugat el, reamintind faptul că festivalul cinematografic din capitala Italiei nu are o secțiune competițională la această ediţie.

Antonio Monda a anunțat, de asemenea, că „un star de cinema va fi prezent în fiecare seară pe covorul roșu”. Printre vedetele așteptate la Roma se află și cineastul David Lynch, care va fi recompensat pe 4 noiembrie cu un Premiu pentru întreaga carieră.

Jake Gyllenhaal în Stronger

Vor fi prezenți la Roma și Xavier Dolan, Nanni Moretti, Christoph Waltz, romancierul Chuck Palahniuk, actorul britanic Ian McKellen și compatrioata sa Vanessa Redgrave, care, la vârsta de 80 de ani, va prezenta Sea Sorrow, un documentar consacrat imigranților, regizat de ea.

În total, 39 de lungmetraje, ficțiuni și documentare – cărora li se adaugă alte proiecții și evenimente speciale – se regăsesc în programul selecției oficiale, inclusiv Hostiles, un western regizat de Scott Cooper după modelul filmelor cu John Ford, în care rolurile principale sunt interpretate de Christian Bale și Rosamund Pike. Acest film a fost proiectat în deschiderea festivalului, pe 26 octombrie.  Cel de al patrulea lungmetraj al regizorului şi scenaristului american, autor al peliculelor Crazy Heart, Out of the Furnace şi Black Mass, este un western dramatic şi neconvenţional care explorează cu o extraordinară intensitate unul dintre momentele cele mai frecvente şi complexe ale genului: relaţia cu nativii americanii. Cu acţiunea plasată în 1892, Hostiles urmăreşte călătoria unui căpitan  care escortează o bătrână căpetenie a cheyennilor şi familia acestuia până în ţinutul natal din Montana. În rolurile protagoniştilor, câştigătorul Premiului Oscar, Christian Bale (trilogia Cavaliere oscuro, American Hustle, The Fighter),care revine să lucreze cu Cooper după colaborarea la Out of the Furnace, actriţa britanică Rosamund Pike (Gone Girl, Orgoglio e pregiudizio, La versione di Barney) şi Wes Studi (Balla coi lupi, L’ultimo dei Mohicani, Heat – La sfida).

Logan Lucky

“Sunt entuziasmat că pot inaugura cea de a 12-a ediţie a Festivalului de Film de la Roma cu Hostiles – a spus Antonio Monda. Este un western cu o structură epică, vorbind cu profunzime despre teme eterne, ca violenţa, răul care prinde rădăcini în inima oamenilor, dar şi despre libertate şi posibilitatea de a renaşte: un film important şi curajos, inspirat din tradiţia cinematografică a lui John Ford şi din cea literară a lui Cormac McCarthy. Puternic şi emoţionant, Hostiles îşi are rădăcinile în cea mai bună tradiţie a cinemaului american: o călătorie în inima sălbatică a acestei ţări mari şi  în sufletele noastre, în căutarea ispăşirii. Minunat regizat de Scott Cooper şi extraordinar interpretat de Christian Bale şi Rosamund Pike, filmul are toate calităţile pentru a deveni un clasic al westernului şi al cinemaului”.

The Only Living Boy în New York

Celebrat de critica internaţională, noul film al lui David Gordon Green, Stronger, va fi prezentat sâmbătă 28 octombrie. Regizorul american aduce pe marele ecran povestea adevărată a lui Jeff Bauman, un om obişnuit a cărui viaţă a pasionat întreaga lume şi a devenit un simbol al speranţei după atentatul din 2013 din timpul maratonului din Boston. Parcursul eroic şi profund personal al lui Jeff, un adevărat tur de forţă actoricesc al lui Jake Gyllenhaal, va pune la încercare legăturile familiale, va defini orgoliul unei comunităţi şi îi va da curajul de a suporta teribila adversitate, în timp ce va încerca să-şi reconstruiască viaţa alături de partenera sa,  Erin, interpretată de actriţa canadiană Tatiana Maslany.

Tout nous separe

Gyllenhaal şi Bauman vor fi oaspeţii Festivalului: primul va fi protagonistul unei întâlniri cu publicul, în cursul căreia actorul va vorbi despre cariera sa, în care a interpretat roluri complexe şi foarte diverse, în filme ca Donnie Darko, I segreti di Brokeback Mountain, End of Watch, Prisoners, Lo sciacallo – Nightcrawler şi Animali notturni.

Cel mai recent film al fraților Taviani, intitulat Una Questione privata, o poveste despre iubirea adolescentină și despre gelozie, pe fundalul celui de Al Doilea Război Mondial, se numără printre peliculele așteptate cu mare interes de cinefilii din Roma.

Este și cazul filmului Logan Lucky al americanului Steve Soderbergh, cu Channing Tatum, Adam Driver și Daniel Craig, care prezintă un jaf organizat în timpul uneia dintre cele mai renumite curse din cadrul circuitului Nascar din Statele Unite.

Una questione privata

Foarte prezente în acest an pe plan mondial, producțiile realizate dincolo de Atlantic vor fi reprezentate la Roma și de filme precum The Only Living Boy in New York, de Marc Weeb (cu Kate Beckinsale și Jeff Bridges), Detroit, de Kathryn Bigelow (cu John Boyega), și Stronger, de David Gordon Green (cu Jake Gyllenhaal), inspirat din povestea de viață reală a lui Jeff Bauman, devenit un simbol al speranței după atacul cu bombă comis în timpul maratonului de la Boston din 2013.

În ceea ce privește cinematografia franceză, Catherine Deneuve se va afla pe afișul filmului Tout nous separe, semnat de Thierry Kliffa, Sandrine Bonnaire interpretează o muncitoare din industria textilă în pelicula Prendre le large, de Gael Morel, în timp ce Le sens de la fête, de Eric Toledano și Olivier Nakache, va aduce festivalului din capitala Italiei o doză de comedie.

Vor fi proiectate și filme din Mexic. Natalia Beristain va prezenta Los Adioses, o biografie a lui Rosario Castellanos, una dintre cele mai mari romanciere mexicane, iar Alejandro Andrade Paese va fi prezent la proiecția celui mai recent film al său, Cuercevaca, în care joacă renumita actriță Carmen Maura.

Japonia va fi reprezentată de Birds without Names, de Karuya Shiraishi, Argentina de Nobody’s Watching, de Julia Solomonoff, iar Libanul, cu lungmetrajul One of These Days, de Nadim Tabet, completează un program oficial în care sunt reprezentate 31 de naționalități.

Două fire roșii au apărut în cadrul programului: muzica și sportul.

Antonio Monda, Directorul artistic al Festivalului

Pentru a ilustra prima dintre aceste tendințe, Antonio Monda a citat două documentare — unul dedicat lui Bob Dylan, iar celălalt divei Maria Callas, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea celebrei soprane, intitulat Maria by Callas in her own words.

Sportul va fi și el reprezentat prin intermediul unui documentar dedicat lui Enzo Ferrari și prin mult așteptatul Borg McEnroe, lungmetrajul regizat de danezul Janus Metz, care prezintă duelul dintre două legende ale tenisului mondial în anii 1980.

Un alt film foarte așteptat este I Tonya, de Craig Gillespie, un portret biografic al Tonyei Harding, patinatoarea americană care a fost acuzată în 1994 că a fost implicată în orchestrarea unei agresiuni fizice asupra compatrioatei sale Nancy Kerrigan cu scopul de a o împiedica să participe la Jocurile Olimpice. Din distribuția acestui film face parte și actorul de origine română Sebastian Stan.

Michael Shannon este protagonistul unei sesiuni Q&A cu publicul. Actorul american, de două ori candidat la Premiile Oscar pentru rolurile din Revolutionary Road de Sam Mendes şi Animali notturni de Tom Ford, se va întâlni cu publicul după proiecţia peliculei Trouble No More, programată joi, 2 noiembrie, la ora 19:30, la Sala Sinopoli de la Auditorium Parco della Musica.

Piera Detassis, Preşedintele Festivalului

Shannon le va vorbi spectatorilor despre cariera sa şi despre rolul din filmul lui Jennifer Lebeau, dedicat artei lui Bob Dylan, mai ales muzicii pe care cântăreţul a creat-o în timpul “perioadei sale spirituale”, de la sfârşitul anilor 70 şi începutul anilor 80. În filmul-concert, performance-ul live al lui Dylan şi al grupului său alternează cu lectura unor texte, semnate de scriitorul şi criticul Luc Sante şi declamate de Michael Shannon.

Printre filmele de neratat se evidenţiază  trei titluri: Unul, evident pentru Italia, Una questione privata de Paolo şi Vittorio Taviani, iar dintre cele străine, Detroit de Kathryn Bigelow şi Last Flag Flying de Richard Linklater.

Foarte aşteptate sunt şi Logan Lucky de Steven Soderbergh, The Party de Sally Potter, Stronger de David Gordon Green, Borg McEnroe, dar şi The Place de Paolo Genovese.

Să amintim şi marile pelicule restaurate: Dillinger è morto de Marco Ferreri, Miseria e nobiltà cu Totò, Sacco e Vanzetti de Giuliano Montaldo cu Gian Maria Volonté.

Tot astăzi a fost inaugurată expoziţia Cinema&Mode. Cinemaul şi moda constituie cele două excelenţe italiene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.