Unde crede Băsescu că ar trebui ”să ajungă” Inspecția Judiciară

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, vineri, la Timișoara, că, în opinia PMP, Inspecția Judiciară trebuie scoasă din CSM și o vede ca pe o “instituție independentă, nu numită, ci desemnată de magistrați” transmite corespondentul MEDIAFAX.

Traian Băsescu a vorbit, vineri, la Timișoara, despre condițiile în care partidul pe care-l conduce va susține în Parlament modificarea Legilor Justiției.

Astfel, fostul președinte al României a afirmat că PMP consideră că Inspecția Judiciară ar trebui scoasă din CSM și să funcționeze ca o instituție independentă.

“O mare discuție este legată de Inspecția Judiciară. În mod categoric, Inspecția Judiciară trebuie scoasă din CSM.

Pentru că dacă inspectorii judiciari se duc în fața CSM-ului cu puncte de vedere, iar CSM-ul votează împotriva punctului de vedere al Inspecției Judiciare, practic inspectorii judiciari nu sunt liberi. În același timp, excludem posibilitatea ca Inspecția Judiciară să ajungă în Ministerul Justiției.

Din acest punct de vedere, am observat că până și Tudorel Toader și-a nuanțat părerea și vorbește și el despre o instituție independentă. Noi vedem Inspecția Judiciară ca pe o instituție independentă, nu numită, ci desemnată de magistrați.

Exact cum se alege CSM-ul de către magistrați, la fel să se aleagă și inspectorii judiciari, proporțional de către procurori de pe toate treptele și de către judecători de pe toate treptele. Procurorii să inspecteze procurori și judecătorii să inspecteze judecători.

Dar această Inspecție Judiciară trebuie să aibă un consiliu al ei, format din inspectori judiciari cu experiență care să valideze rapoartele. Așa vedem noi funcționarea Inspecției Judiciare, în niciun caz numirea inspectorilor în această Inspecție Judiciară independentă să se facă de către ministru, de către CSM sau altcineva. Ei trebuie aleși de magistrați”, a afirmat Traian Băsescu.

De asemenea, președintele PMP a spus că vede structura Inspecției Judiciare similiară cu cea a Curții Constituționale din punct de vedere al mandatului.

“Să fie magistrați de pe toate treptele instanțelor și parchetelor, care să aibă minim 18 ani vechime și mandate de nouă ani. Un magistrat cu 18 ani vechime și care primește un mandat de nouă ani la Inspecția Judiciară este un magistrat care și-a atins vârsta de pensionare. Exact cum se întâmplă la Curtea Constituțională.

Când își termină mandatele, toți sunt pensionați deja, datorită acestei condiții. În aceste condiții, acești magistrați, procurori sau judecători, vor fi absolut independenți, pentru că ei nu vor mai depinde de niciun șef din justiție când își termină mandatul la Inspecția Judiciară. Și atunci libertatea lor de a fi corecți este totală.

Nu vor mai depinde niciodată de sistemul pe care-l inspectează, ci vor ieși cu niște pensii foarte frumoase, după ce termină mandatul, care înseamnă efort de a face justiția mai corectă și o justiție care să aplice legea așa cum este ea scrisă”, a afirmat Băsescu.

Totodată, fostul președinte a precizat că Tudorel Toader a încercat să pună procurori și judecători “sub control” prin Inspecția Judiciară adusă la Ministerul Justiției, dar că acest lucru nu i-a reușit.

“Din ce s-a citit la televizor, părerea mea este că obiectivul lui Tudorel Toader a fost, inițial, să pună procurorii și judecătorii sub control prin Inspecția Judiciară adusă la Ministerul Justiției. Dacă a văzut că nu merge, s-a gândit să pună procurorii prin subordonare față de ministru. Și am văzut niște modificări pe care le-a introdus și vom fi extrem de vehemenți împotriva acestor modificări. Asta e tendința pe care o are domnul ministru Toader”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele PMP a mai enumerat și alte condiții în care partidul pe care-l conduce va susține modificările Legii Justiției. Astfel, Traian Băsescu a precizat că ar trebui ca un judecător să ajungă la o curte de apel doar dacă are o vechime de zece ani, iar în momentul de față “după un an, doi, de la judecătorie ajunge la tribunal, iar după un an, doi ajunge de la tribunal la curtea de apel. Unui judecător, dincolo de a știi carte, îi trebuie și experiență”.

De asemenea, Băsescu a propus ca mandatele șefilor instituțiilor din justiție, pe care-i numește președintele României, să fie de patru ani, și nu de trei ani. Totodată, președintele PMP nu mai vrea ca procurorii să treacă în funcții de judecători pe același palier.

„Spre exemplu, sunt judecători care vin la Parchetul General detașați, dobândesc rang de procurori de Parchet General, dau un mic examen și te trezești cu ei judecători de Înaltă Curte, pentru că transferul se face pe palierul pe care te afli la momentul la care se face transferul. Acest lucru nu este în regulă. Punctul nostru de vedere este că un procuror, indiferent de rangul instituției în care lucrează, dacă vrea să se facă judecător, trebuie să-și dea examenul pentru funcția de judecător și să înceapă de la calitatea de judecător de judecătorie”, a declarat Traian Băsescu.

Un alt element pe care PMP îl are în vedere la modificarea Legilor Justiției este legat de răspunderea procurorilor și a judecătorilor. Asta pentru că, în momentul de față, un procuror sau un judecător poate fi acuzat și tras la răspundere doar dacă la CEDO se constată că a judecat cu rea credință, explică Traian Băsescu.

“Acest lucru face aproape imposibilă tragerea la răspundere a unui procuror sau a unui judecător care au distrus o viață. Noi cerem să se introducă și o altă motivație de tragere la răspundere, care este grava neglijență.

Adică atunci când ancheta nu s-a făcut cu imparțialitate, și asta se vede din administrarea probelor, când sunt martori ceruți, spre exemplu, de un acuzat, dar procurorul nu vrea să-i audieze și să-i introducă ca martori în dosar, pentru că știe că ar avea poziții favorabile celui pe care el este hotărât să-l acuze, sau când la dosar există probe, elemente care dovedesc nevinovăția, dar procurorul și ulterior judecătorul le omit pur și simpu.

Asta înseamnă gravă neglijență și ea trebuie să fie în răspunderea directă a magistraților. (…) De asemenea, vrem și prelungirea prescripției răspunderii magistraților. Acum, după un an de la comiterea faptei, orice eroare, rea credință sau gravă neglijență sunt prescrise. Ori un proces durează cel puțin trei ani. Practic, este imposibil să-i tragi la răspundere pe procurori și pe judecători după norma existentă acum”, a conchis Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Borfasul tot Borfas !! ramane!!?. Dupa ce a impanzit I.C.C.J. cu Judecatori din randul procurorilor!!? pt. a raspunde la comenzile sale politice, par exemplu Ana Pauker pe stil nou Livica Stanciu , Ionut Matei, Selaru, acea procuroare de la Dna ce a instrumentat dosarul penal lui A. Nastase iar dupa aceea a fost numita judecator la I.C.C.J. imi scapa numele acum, etc. cu totii fosti procurori , faurind asa zisul stat de drept!! si justitie independenta!! borfasul simte cum acesti satarapi se apropie si de familia dansului, vinovata sau mai putin vinovata!! recte de Ioana de ginerica Pricop si chiar de dansul, acum vrea o inspectie judiciara independenta sic?!! borfasul Basau.Nu-i mai convine asa zisul stat de drept taman de dansul faurit. Daca am aveam cu adevarat justitie independenta in aceasta tara blestemata, acest talhar si borfas de gara de nord !!? pana acum avea lanturi la picioare si doua perechi de catuse la maini.Dar cat timp Plagiatoarea Luluta si restul impostorilor numiti de Basau sunt in cele mai inalte functii prin sistemul de justitie, nici la basca nu-l doare. Basca cum U.S.A[[ UNIUNEA SOVIETICA AILALTA ]] prin Klemn, Ghiutanstain si alti corifei de peste balta , ii acorda protectie , tot asa nici la Bascheti nu-l doare pe Borfas. Stelu

  2. Cand tu, sub bagheta americana, a caror protectie inca o mai ai, probabil, infaptuiai, faptuitorule!, aceste monstruozitati, cunoscute sub pseudonimele CSM, Inspectia Judiciara, procuraturi si servicii secrete si campurile tactice dragomiresti, prin Hotarari CSAT!, toate cu atributii de tortionari, nu te gandeai ca pana si tu cu famiglia veti fi atinsi de monstri? Acum vorbesti de parca acestea ar fi fost facute de Nastase Adrian sau cumva Dragnea, Voiculescu, sau poate Tariceanu? Te prefaci ca tu in acea perioada erai prin cosmos? Baaaa, jnapanule, ai tupeu si obraznicie cat Himalaya!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.