Șase români părăsesc țara în fiecare oră

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenonemul de părăsire constituind una din cauzele principale a reducerii populaţiei. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2017 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 53 mii persoane, conform datelor Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă că în fiecare oră, șase români își părăsesc țara. În cursul anului 2017, bărbaţii au emigrat într‐o proporţie mai mare decât femeile (50,9%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (53,5%). Procesul de îmbătrânire demografică s‐a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2017 remarcându‐se creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 114,4 (la 1 ianuarie 2017) la 116,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2018).

Ponderea populaţiei de 0‐14 ani în total populaţie s‐a menținut la valoarea determinată pentru 1 ianuarie 2017 (15,6%), în timp ce ponderea populaţiei de 65 ani şi peste în total populaţie a înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale (de la 17,8% în 2017 la 18,2% la 1 ianuarie 2018). Astfel, raportul de dependenţă demografică a crescut de la 50,1 (la 1 ianuarie 2017) la 50,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte (la 1 ianuarie 2018).

La 1 ianuarie 2018 populaţia rezidentă a fost de 19.524 mii persoane, în scădere cu 120,7 mii persoane faţă de 1 ianuarie 2017. Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor
decedate depăşind numărul născuților‐vii cu 71.125 persoane). Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (53,8%, respectiv 51,1%). Fenomenul de îmbătrânire demografică) continuă să se accentueze (ridicându‐se la 116,9 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0‐14 ani ajungând la 513 mii persoane (3.551 mii faţă de 3.038 mii
persoane), în creştere faţă de 439 mii persoane la 1 ianuarie 2017. Raportul de dependenţă demografică) a crescut de la 50,1 la 50,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte.

Depopularea masivă a României va avea efecte în viitor în ceea ce privește pensiile. După decretul din 1966 privind interzicerea avorturilor s-au născut 2 milioane de români. Acum sunt 5,5 milioane de pensionari și 5 milioane de salariați, iar natalitatea este în scădere. Măsura optimă pentru reducerea deficitului fondului de pensii constă în majorarea vârstei de pensionare proporțional cu creșterea speranței de viață. La noi, speranța de viață a femeilor este azi de 78,91 ani iar cea a bărbaților de 72 de ani. Femeile trebuie să aibă posibilitatea să se pensioneze la aceeaşi vârstă la care se pensionează şi bărbaţii. Este decizia luată de Curtea Constituţională. În acest moment, vârsta de pensionare a femeilor este de 60 de ani şi 10 luni, iar ea creşte etapizat, până în 2030, când va ajunge la 63 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Cei care se sinucid zilnic nu sunt contabilizati….deci numărul este cam de 16 pe zi…. Traiasca Romania prospera….

  2. Sa plece la multinationalele lor si la strainii pe care-i iubesc asa de mult. Eu raman in tara mea aici sa mananc salam cu soia!

    • @Roman adevarat: daca atat te duce capul, nu ai decat sa ramai sclavul mafiotilor politruci si sa te indesi cu salam de soia in timp ce stapanii tai se ghiftuiesc cu caviar si alte trufandale exotice cumparate din sifonarea banului public!

  3. „Asta înseamnă că în fiecare oră, ș6 români își părăsesc țara.”!
    Cred ca cei 6 Romani isi parasesc tara de bine, de prea mult bineee!
    Cam asa le-ar zice Olguta si Dragnea si Veorica Vasilica Dancila!
    E bineeee, pensiile alea Dublate le va Plati Dragnea din Averea lui URIASA!

    „La 34 de ani Dragnea devenise deja prefect de Teleorman, iar acum urca și mai sus. Dragnea a preluat în locaţie de gestiune hotelul Turris din Turnu Măgurele, iar în 2011, Bombonica lui a devenit actionar majoritar, cu peste 95% din actiuni, al societati comerciale Hotel Turris SA din Turnu Magurele. În același an, AGA a decis să-i restituie acționarului majoritar mai multe imobile aparținând Hotel Turris SA, printre care se afla şi clădirea unui hotel. După declaraţia de avere a lui Dragnea Valoarea imobilelor restituite soției era de 110.770.151,33 lei, aproximativ 25 Milioane Euro. În contabilitatea hotelului însă, bunurile restituite au fost evaluate la aproximativ 240.000 lei, adică de 500 de ori mai puțin decât adevarata valoare a activelor, conform unei analize Adevărul. Un an mai târziu Bombonica şi hotelul au ajuns în atenţia DNA pentru evaziune fiscală.”
    https://evz.ro/persoana-ingropa-dragnea.html?v=347635&page=2
    Are Dragnea BANI pentru Plata pensiilor Dublate, nu-i asa?!

  4. alo,nu „emigreaza” ci pleaca la munca, ceea ce este cu totul altceva !sa va fie rusine de cat trageti clopotele natiunii romane !din toate tarile coplesite de „raiul”UE, se „emigreaza”.Sa ramana SRI cu locuri d emunca prospere sia stia cu catusele imbuibatii lui Lazar,Helwig si Iohannis ! abia acum nemtii si sasii si-au gasit „patria”!si alte naparci alogene ,aduse de sas pe ruptele …

  5. Domnu` Pam, poate nu stiai, dar Romania e stat european. Migratia fortei de munca are loc din TOATE tarile UE si nimeni nu se lamenteaza de asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.