Deschiderea stagiunii 2018-2019 la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță începutul unei noi stagiuni în care publicului bucureștean va putea aplauda spectacole selecționate în cele mai importante festivaluri naționale, dar și regizori și premiere de excepție. Tot în această toamnă se va inaugura un spațiu nou, care va purta numele de Sala Studio.

Primul spectacol va avea loc în data de 22 septembrie, la ora 19:00, Viața și moartea lui Richard 2 de William Shakespare, regia și versiunea scenică Radu Iacoban. În prim-plan se află lupta pentru putere, pentru coroană, pentru tron și pentru consolidarea acestora. Urmează intrigile, comploturile și în final, după un lung șir de crime, detronarea ideii de conducere monarhică odată cu detronarea lui Richard al II-lea, unsul lui Dumnezeu, de către vărul său, exilatul Bolingbroke și viitor Rege sub numele de Henry al IV-lea.

Richard al II-lea este considerată una dintre cele mai bune lucrări ale lui Shakespeare: lucidă, elocventă și structurată original. Poate fi văzută fie ca o tragedie, fie ca o piesă istorică sau o dramă politică sau ca parte a unui vast ciclu dramatic care a contribuit la nașterea identității naționale a Angliei. Dacă astăzi poate părea o piesă muzeală, în timpurile lui Shakespeare a fost considerată piesa care submina ordinea internă a statului și Regina Elisabeta I a declarat indignată: “Eu sunt Richard al II-lea”.

Spectacolul face parte din selecția acestui an a Festivalului Teen-Fest și este programat să se joace în Sala Atelier a Teatrului Mic în 4 octombrie, la ora 19:00.

Cea de-a patra ediție a Festivalului de teatru profesionist dedicat adolescenților – EXCELSIOR TEEN-FEST, eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul Excelsior, va avea loc între 28 septembrie și 7 octombrie 2018. Participă trupe din țară și străinătate. Vor avea loc nu numai spectacole, ci și ateliere, alte evenimente conexe.

Duminică, 23 septembrie, la ora 19:00, pe scena Teatrului Mic va putea fi urmărit „…ESCU” de Tudor Mușatescu, regia și versiunea scenică Doru Ana, un spectacol care îi are cap de afiș pe Ovidiu Niculescu, Dan Condurache, Adriana Șchiopu și Doru Ana.

ESCU

“Viitorul unui om, ca şi al unei lumi, se construieşte, nu se visează”.

“Minciuna premeditată nu mai e chestiune de fantezie, ci de character”.

“De multe ori, vrând să dai pe unul deoparte, îl împingi înainte”.

“O idee bine clocită trebuie să facă adepţi, nu pui”.

“În drapelul unei naţiuni flutură sufletul colectiv al neamului”.

Printre astfel de mușatisme personajul principal Decebal Necșulescu duce o  luptă acerbă pentru a ajunge în fruntea partidului și a obține un loc în guvern. Nimic din ce se întâmplă nu este irevocabil. Există o intrigă politică incertă, stinsă în final de o intrigă sentimentală și de adultere confirmate și infirmate în clipa imediat următoare. În acestă comedie pe linie caragialiană totul este posibil.

“Tuturor acestor campanii, intrigi, insulte, lucrături, delațuni, subsemnatul nu le-am răspuns decât printr-un singur cuvânt:…escu (…)” afirma Tudor Mușatescu

Pe 20 septembrie, ora 17:30, spectacolul va fi prezentat pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila.

În 29 și 30 septembrie, la ora 18:30, este programat spectacolul Karamazovii. Jucat în această vară pe scena sibiană, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), spectacolul este regizat de Nona Ciobanu. Sângele pune pecete destinului. A fi Karamazov înseamnă deja o aripă frântă, un demon în suflet, care nu lasă o clipă omul să devină Om.

Karamazovii

Cei cinci Karamazovi, trei fii legitimi (Ivan, Dimitri și Alioșa), un paria (Smerdiakov) și tatăl (Feodor), seducătorul măscărici, se pândesc unul pe altul. Măcinați de îndoială, caută Adevărul, deși sufletul unora dintre ei e prea întinat pentru a-l mai putea primi. Moartea dă târcoale, vina naște monștri, iar suferința, strivită și captivă între pereții mobili ai unui spațiu de joc care se metamorfozează continuu, e mântuitoare și aduce Lumină.

În ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru (FNT), Teatrul Mic a fost selectat cu spectacolul regizat de Vlad Massaci, Ținutul din miezul verii de Tracy Letts; decor, costume și light design Iuliana Vîlsan și muzică originală semnată de Bibi Vongehr.

Trei surori se întorc acasă în momentul în care tatăl lor dispare într-un mod neprevăzut. Nici moartea lui și nici înmormântarea nu o înfrânează pe mamă să fie ceea ce a ajuns, un om crud, ironic și acid, care devorează fără oprire absolut tot ce prinde, antidepresive, viețile fiicelor ei și minciunile ascunse, departe în trecut.

Ținutul din miezul verii (August: Osage County) a avut premiera pe Broadway la Teatrul Imperial pe 4 decembrie 2007, iar piesa care stă la baza spectacolului a fost distinsă, în 2008, cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.

Următoarea premieră programată pentru Sala Atelier este spectacolul Vassa de Maxim Gorki, versiunea scenică și direcția de scenă Gelu Colceag, decor Diana Cupșa, costume Ioana Pashca, un spectacol care o are pe Dana Dembinski-Medeleanu în rol principal

Din distribuție mai fac parte: Liliana Pană, Manuela Hărăbor, Ana Bart, Irina Velcescu, Alina Rotaru, Silvana Mihai, Gabriela Iacob, Oana Pușcatu, Claudiu Istodor, Vlad Corbeanu, Virgil Aioanei, Alexandru Voicu, Alexandru Bogdan.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.