Scandal în privința Pilonului II de pensii. Ce spune Darius Vâlcov

valcov, pensii private, administratori

Guvernul are discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre ce soluţie va fi aplicată, dacă administratorii celor şapte fonduri de pensii private Pilon II se vor retrage de pe piaţă, din cauza majorării de capital social pe care trebuie să o facă, conform OUG nr. 114/2018.

„Există planul de rezervă. Este discutat cu ASF. Va fi introdus în următoarea Ordonanţă de Guvern. Dacă citiţi foarte atent legea, observaţi că şi mâine, dacă unul dintre fondurile de pensii ar renunţa, de-abia după doi ani s-ar produce această renunţare. (…) În cel mult o lună de zile, există promovarea, pentru că a trebuit să discutăm cu cei de la ASF, dacă se va pune problema. Dar noi, în acelaşi timp, am discutat şi cu o parte din administratorii fondurilor. O parte dintre ei chiar vor aduce aceşti bani şi niciun fond nu a declarat că se va retrage”, a precizat Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, în cadrul unei intervenţii telefonice la Antena 3.

Săptămâna viitoare, reprezentanţii companiilor mamă ai acestor administratori au programată o întâlnire cu reprezentanţi ai Guvernului.

„În ultimii doi ani, noi am spus un singur lucru: creşterea pentru cei 7 milioane de români care au avut banii la Pilonul II a fost de 2,14%, adică sub nivelul inflaţiei, în timp ce randamentul pentru cele şapte firme care au făcut acest randament (return of equity) a fost de 49% în 2018”, a afirmat Darius Vâlcov.

OUG nr. 114/2018 reglementează că administratorii de fonduri de pensii trebuie să-şi majoreze semnificativ capitalul social în funcţie de nivelul activelor admininistrate, trebuind să aducă, suplimentar, 800 de milioane de euro, în acest an, din care jumătate de sumă până la mijlocul acestui an.

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a menţionat, în această săptămână, că toţi cei şapte administratorii de fonduri de pensii Pilon II se gândesc să se retragă din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Cum e corect:”Scandal în privința Pilonului II de pensii. Ce spune Darius Vâlcov,condamnat la 8 ani de puscarie in alta speta…

  2. Spune, pe scurt, ca trebuie dusi banii pentru pensiile romanilor pilonul doi in cavouri la fel ca aurul BNR. Bineinteles in cavorile de la Moscva.

  3. Adevarul este ca samsarii straini incaseaza comisioane enorme din pensiile private ale romanilor, FARA nucio garantie ca romanii vor mai vedea banii din pensiile private. Scoaterea vbanilor din „cangile samrasilor straini” insa trebuie facuta cu multa delicatete pentruca odata „imbuibati cu ciomisioaneloer grase vor das greu inapoi. Trebuie gfasita o metoda dibace intradevar, nu cea utiloiata de Valcov – hotul din cimitir.

    • Ba mai mult castiga inedit și de câte două ori din cauza faptului că statul român este obligat să se împrumute tot de la ei pentru a acoperi deficitul creat prin mutarea banilor la pilotul 2 , și devalorizand sumele prin randament mici la beneficiari și comisioane mari la administratorii ce sunt mai presus decat obrăznicie politicianului român ce le-a creat cadrul legislativ de capturat romanii până la sânge. Asta cu banii tai si ai mei administrati de societăți străine respectabile , s-o spuneti la votanții lui Basescu și a lui Bârnă , căci exluzandui pe activiști, restul va cred .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.