Scandal la un miting pentru familia tradițională

O tânără a fost luată cu forţa de jandarmii clujeni de la mitingul pentru susţinerea familiei tradiţionale desfășurat sâmbătă în acest oraș.

Oana Mardare, care este actriță, a fost ridicată de jandarmi cu duba pe motiv că deranja desfăşurarea evenimentului. După incident, Jandarmeria a anunţat că se fac „verificări privind posibila încălcare a prevederilor legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”.

Într-un comunicat care începe cu formularea ”JANDARMERIA – O FORŢĂ PENTRU SIGURANŢA TA”, instituția menționează că „o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii ţineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte şi expresii de contestare a legitimităţii desfăşurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia”.

Potrivit Jandarmeriei, tânăra săvârşea ”acte de tulburare” şi a refuzat să plece din piaţă.

„Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanţii la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secţiei 2 Poliţie, unde s-a procedat la legitimarea acesteia şi stabilirea identităţii, precum şi efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, se arată în comunicat.

De partea cealaltă, tânăra explică într-un mesaj pe Facebook că a mers în piaţă pentru a înţelege mai bine problema aflată în discuţie şi că nu a fost violentă, ci doar nu a fost de acord cu mulţimea.

„Nu, nu sunt ok. Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spaţiu public, la o manifestare publică, într-un mod paşnic şi pacifist şi am fost luată pe sus. Din momentul ăla nu am mai înţeles nimic. Asta e şi problema mea în fond: nu înţeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înţeles de ce am fost azi dimineaţă la un marş de solidaritate în Cluj, la marginea Someşului, feriţi de privirile oricărui clujean care s-ar putea simţi jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea şi drepturile omului. N-am înţeles de ce în Piaţa Avram Iancu e autorizată, fără nicio problemă, o manifestare care promovează ura şi discriminarea. N-am înţeles de ce, eu, cetăţean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetăţean şi să îmi permit să corectez afirmaţiile lui eronate. N-am înţeles de ce eu, cetăţean, sunt scoasă cu forţa din spaţiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNŢELEG. N-am înţeles de ce Jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzată de violenţă când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluţie. Atenţie. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câţi oameni sunt în Piaţa Avram Iancu şi să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru «centru». Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Şi… asta nu se face”, a scris Oana Mardare.

Martorii susțin că, în momentul în care tânăra şi-a pus punctul de vedere în contradictoriu cu unul dintre vorbitori, participanţii au început să o apostrofeze.

Aproximativ cincizeci de persoane au participat, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca la un miting de susţinere a familiei tradiţionale, organizat de Partidul România Unită, Partidul România Mare şi oganizaţia Noua Dreaptă.

Acțiunea a început cu rostirea în grup a rugăciunii ”Tatăl Nostru”, manifestanţii având pancarte pe care se putea citi ”Împotriva homoxexualilor pentru normalitate”, ”Clujul nu este Sodoma”, sau ”Trei milioane de români, o singură voce: referendum”.

inchide

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.