Scandal penal la OSIM

Un fost angajat al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) este suspectat de poliţiştii bucureşteni de la investigarea fraudelor că a falsificat o diplomă în baza căreia a fost promovat ulterior la OHIM. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor sector 3 au descins, joi dimineaţă, la locuinţa bărbatului, ei având informaţii despre acest caz încă de la sfârşitul anului trecut.

Directorul OSIM şi şefa Departamentului de resurse umane sunt şi ei cercetaţi penal, fiind acuzaţi că nu au anunţat anchetatorii în momentul în care au aflat că angajatul şi-a falsificat actele de studii.

„Poliţiştii bucureşteni, specializaţi în investigarea fraudelor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, fac două percheziţii domiciliare pentru documentarea infracţională a unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale şi nesesizarea organelor de cercetare penală. Ofiţerii de poliţie din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 3 au date şi informaţii cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale şi nesesizarea organelor de cercetare penală într-o instituţie publică din Capitală. Angajaţi ai respectivei instituţii sunt suspectaţi de faptul că nu au sesizat organele de cercetare penală în momentul în care au luat la cunoştinţă despre săvârşirea infracţiunilor de către un alt angajat”, precizează Poliţia Capitalei într-un comunicat.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor,  în martie 2009, un angajat al OSIM a dus la Departamentul de resurse umane o adeverinţă din care reieşea că este licenţiat, drept pentru care acesta a obţinut un post mai bine plătit.

Ulterior, în anul 2012, angajatul respectiv a fost detaşat la OHIM, organism european similar OSIM. Totodată, reprezentanţii OHIM i-au cerut acestuia o diplomă de licenţă, iar angajatul respectiv le-ar fi dat un document fals, spun anchetatorii.

În acest fel, susţin anchetatorii, bărbatul a produs un prejudiciu de 25.000 de euro, reprezentând salariile încasate de la OSIM în perioada 2009-2012, precum şi de 17.000 de euro, salariile primite în perioada în care a fost detaşat la OHIM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.