Scandalos: Victor Ponta i-a minţit 2 ani pe români privind creşterea redevenţelor

Ce a declarat Victor Ponta între luna mai 2012 şi luna septembrie 2014 referitor la redevenţe. Joi, în cadrul unei reuniuni pe teme economice, premierul a inventat intenţii ale Opoziţiei despre care spune că nu ar fi de acord cu creşterea redevenţelor.

O amânare electorală?

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în şedinţă de guvern, că va fi emisă o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea cu încă un an a actualului sistem de redevenţe. Se ştie, actualele cote de redevenţe petroliere sunt valabile până la 31 decembrie 2014, lucru prevăzut şi în Legea 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom. Deci, în loc ca guvernul Ponta 3 să stabilească (proiect de lege, sau OUG) noi cote de redevenţă începând cu anul 2015, amână acest lucru până în 2016, când nu se ştie dacă va mai fi sau nu la Palatul Victoria. Sau amână pentru 2016 pentru a utiliza ELECTORAL o eventuală creştere a cotei redevenţelor.

Cum se justifică amânarea

Premierul Victor Ponta a explicat de ce este nevoie de o prelungire cu un an a termenului de modificare a cotelor de redevenţă. „Guvernul nu poate veni cu reguli noi luate peste noapte. Solicit Ministerului Finanţelor să nu mai ia măsuri de pe o zi pe alta”, a spus Ponta. De fapt, Ministerul Finanţelor nici măcar nu avea vreo intenţie în acest sens. Iată ce declara agenţiei de ştiri Agerpres, pe 27 noiembrie, ministresa de resort: „Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, să-l trecem prin Parlament şi să-l discutăm cu toată lumea, să fie înţeles şi să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puţin un an înainte de toate părţile interesate. Ca atare, am decis ca de la 1 ianuarie 2015 să prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri şi pentru a trece aceasta lege prin Parlament”. Se impune o întrebare de bun-simţ: ce au păzit până acum Victor Ponta şi minsitresa Ioana Petrescu? Cum de s-au trezit cu trei săptămâni înainte de expirarea prevederilor Legii 555/2004 că trebuie dezbateri? De ce nu le-au făcut până acum?

Cât durează „noaptea” la premierul Victor Ponta

Deci, prim-ministrul Victor Ponta vine pe 3 şi 4 decembrie şi spune românilor că noile cote de redevenţă nu pot fi decise peste noapte. Ce poate înţelege un cetăţean român care a revenit în ţară după un sejur de doi ani pe planeta Marte, unde nu a beneficiat de internet şi nu a avut acces la ştiri şi informaţii în ultimii doi ani? Poate înţelege că, pe 25 sau 26 noiembrie a.c., cineva a pus pe tapet modificarea cotelor de redevenţă, iar premierul Victor Ponta şi ministresa Ioana Petrescu, dând dovadă de maximă corectitudine, nu vor să schimbe regulile jocului peste noapte fără o consultare prealabilă a tuturor factorilor implicaţi şi interesaţi, inclusiv societatea civilă. Dar iată ce NU ştie cetăţeanul revenit de pe planeta Marte:

3 mai 2012: Regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor în acord cu prevederile comunitare. Avem în vedere elaborarea unui pachet de măsuri, inclusiv fiscale – în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice, privind redevenţele şi reglementarea pentru sectorul petrol, gaze naturale şi energie electrică. (Program de guvernare)

9 mai 2012: Comitetul interministerial va mai pregăti până la sfârşitul lui 2012 un nou sistem de reglementare şi impozitare în sectorul gazelor şi petrolului valabil pentru perioada 2015-2024. Toate aceste măsuri vor fi luate în urma consultării actorilor de pe piaţa gazelor şi a petrolului(Draft scrisoare de intenţie către FMI)

16 mai 2012: Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere. Proiectul legislativ ar urma să fie aprobat până la finele anului şi să fie aplicat din 2013. Anunţul a fost făcut miercuri de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei. (Ziua Cargo)

18 mai 2012: Noul nivel de redevenţe va fi anunţat cât mai repede, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, şi că România încasează doar 4%, în condiţiile în care media europeană presupune o redevenţă de peste 20%. (Victor Ponta la Pro TV)

31 iulie 2012 : Premierul Victor Ponta a cerut Secretariatului General al Guvernului să reia procesul de avizare a proiectului privind redevenţele la minereuri, aur, platină şi argint transportul şi tranzitul petrol, urmând ca aceste redevenţe să fie majorate, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Ordonanţa de urgenţă privind majorarea redevenţelor la minereuri feroase şi neferoase, aur, platină şi argint, transportul şi tranzitul petrolului a fost lecturată de Guvernul Boc la finele anului trecut, dar nu şi publicată în Monitorul Oficial.

16 octombrie 2012: „Redevenţele pentru petrol şi gaze trebuie renegociate, însă nu vor fi modificări până în 2014. Redevenţele trebuie renegociate. Înainte de 2014 nu avem voie să modificăm contractul de privatizare al Petrom. Dacă am stat din 2004 până în 2013, mai putem sta un an”, a afirmat Ponta prezent la ceremonia de inaugurare a termocentralei Petrom de la Brazi. (Mediafax)

11 iulie 2013: În acest an vom finaliza – şi probabil vom şi adopta – noua lege privind redevenţele. Expiră cei zece ani din contractul din 2004 cu Petrom, practic, anul viitor România va avea redevenţe pentru toate resursele sale naturale – redevenţe la media europeană, a precizat prim-ministrul, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema Planului naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă (Agerpres).

5 noiembrie 2013: „Va fi o creştere a redevenţelor la resursele minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, de 25%”, a spus Ponta. Creşterea redevenţelor a fost convenită în negocierile din ultimele zile cu FMI şi CE. (Digi 24)

8 noiembrie 2013: „Noua Lege a redevenţelor (va prevedea, n.r.) că o cotă din redevenţele pe care le încasăm pentru exploatarea resurselor naturale va rămâne la autorităţile locale. E normal să beneficieze şi autoritatea locală. Prahova, de exemplu, scoatem atâta petrol de acolo şi nu primeşte niciun leu din redevenţe. Vor fi Gorjul, de unde scoatem cărbune, lignit, Hunedoara, Constanţa” (Victor Ponta, în presa locală din Gorj)

4 iunie 2014: „Lucrăm la un sistem diferenţiat de redevenţe. Noua lege va fi aplicabilă oricăror noi concesiuni”. (Victor Ponta la B1 TV)

26 septembrie 2014: „Am confirmat faptul că sistemul de redevenţe va fi un sistem care să asigure, sigur, resurse bugetare la media europeană, însă nu va descuraja investiţiile, nu va fi un sistem în care să încercăm să luăm prea mult, pentru că, dacă vrei să iei prea mult, după aia nu mai ai de la cine. Noua lege este discutată în primul rând cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, şi va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri la începutul anului viitor, pentru că acea obligaţie a statului român de a nu modifica sistemul redevenţelor expiră pe 31 decembrie2014” (Victor Ponta la Houston, SUA)

Credem că orice alt comentariu este inutil şi cititorii pot trage concluziile.

Victor Ponta despre redevenţe, joi, 4 decembrie

Prezent la conferinţa de lansare în dezbatere publică a Pactului pentru fiscalitate, premierul Victor Ponta a făcut următoarele referiri legate de redevenţe:

„Redevenţele reprezintă, după combaterea evaziunii fiscale, a doua soluţie magică prin care râuri de bani vor veni în bugetul României. În primul rând, predictibilitate. Un guvern care adoptă, prin ordonanţă de urgenţă, redevenţe, în niciun caz nu este predictibil. În al doilea rând: dialog cu fundamentare, de ce le dublăm, de ce le triplăm, de ce le scădem. Studiul, pe care Banca Mondială şi pe care l-am discutat şi cu FMI-ul şi cu coaliţia pentru dezvoltarea României, vrea să ne creeze un cadru fundamentat. Unde mărim redevenţe, unde nu le mărim. De exemplu, pentru explorările şi exploatările off-shore, trebuie să le scădem, dacă mă întrebaţi, pentru că altfel nimeni nu va investi miliarde de dolari, dacă nu au facilităţi pentru a-şi recupera aceşti bani în următorii 5, 10, 15 ani. La fel, ideea de stabilitate – eu cred că în cazul redevenţelor va fi primul exemplu în care trebuie să avem un consens. Altfel, dacă vom adopta un sistem de redevenţe pe care cei care azi sunt în opoziţie spun: când venim noi la putere îl schimbăm – rezultatul îl ştiţi foarte bine, nu va investi nimeni, pentru că de ce să investeşti în ceva ce e valabil azi şi nu mai e valabil peste un sau peste doi. Iar în al treilea rând, cred că trebuie stabilite, apropo de principiile dumneavoastră, cum stimulăm investiţiile. Vrem, prin sistemul fiscal, prin sistemul de redevenţe, să stimulăm investiţiile în special în energie şi în resurse naturale, sau vrem să le folosim doar pe cele actuale, care, inevitavil, natural, sunt în epuizare”.

După cum se poate observa, premierul nu spune nimic, dar nu scapă ocazia să dea vina pe Opoziţie, inventând că aceasta nu ar fi de acord cu mărirea redevenţelor, când, toată lumea ştie, parlamentarii Opoziţiei cer de doi ani creşterea redevenţelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.