Scandalul Pilonului II: Au amendat-o degeaba

Curtea de Apel București a anulat sancțiunea record aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară Ralucăi Țintoiu, fostă șefă a NN Pensii, după ce aceasta a fost acuzată că a transmis anul trecut clienților informații „false” legate de naționalizarea Pilonului II de pensii.

Țintoiu a primit anul trecut o amendă de 100.000 de lei precum și interdicția de a se mai angaja 10 ani pe o funcție de conducere. „Admite acțiunea, în parte. Anulează Decizia de sancționare nr. 541/14.04.2017 emisă de pârâtă, actele care au stat la baza emiterii sale, precum și toate actele subsecvente, inclusiv Decizia nr. 1090/04.08.2017 de soluționare a plângerii prealabile. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1.000 de Euro (în lei, la cursul BNR din data efectuării plății), cu titlu de daune morale. Respinge petitul având ca obiect restituirea amenzii contravenționale, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel București-Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal. Pronunţată, azi, 16.10.2018, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în nota Curții de Apel. Raluca Țintoiu a acționat în judecată ASF, contestând sancțiunea primită. Autoritatea va face recurs.

În luna aprilie 2017, Fondul de pensii NN și-a informat clienții, printr-o scrisoare trimisă pe e-mail, că în spațiul public există discuții cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor private. Autoritățile au luat atunci foc și au sancționat NN mai întâi verbal și apoi pecuniar pentru propagarea de informații neadevărate. Liviu Dragnea, șeful PSD, a negat ferm cele spuse de NN, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care administrează sectorul, a amendat NN cu 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, cea mai mare amendă aplicată până în prezent de ASF. De asemenea, Ralucăi Țintoiu, directorul general al NN Pensii, i s-a retras autorizația și i-a fost dictată o amendă personală de 100.000 lei. Preşedintele de la acel moment al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, declara, însă, că discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare.

„În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a dezbătut situaţia creată în piaţa pensiilor private ca urmare a intervenţiilor în spaţiul public ale NN Pensii – Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). Având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanţilor în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii NN Pensii cu amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv cu suma de 750.000 lei. De asemenea, a fost decisă sancţionarea cu retragerea autorizaţiei doamnei Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu în calitate de Director General al societăţii NN Pensii, precum şi cu amendă contravenţională în sumă de 100.000 lei”, se arăta în comunicatul de presă transmis, în aprilie 2017, de ASF.

Numai că, intențiile guvernului PSD, tocmai preluat în vara lui 2017 de către Mihai Tudose, au confirmat însă cele spuse de șefii NN. Ionuț Mișa, ministrul propus pentru Ministerul Finanțelor, a declarat că Executivul urma să propună eliminarea Pilonului II de pensii (obligatorii administrate privat), urmând ca persoanele care au contribuit la acesta să opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat (adică la bugetul asigurărilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private. ”Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sau social sau pentru Pilonul III, cel privat. Suma acumulată până în prezent, întreaga sumă, va reveni contribuabilului și el va putea opta pentru a fi administrată de stat sau privat”, a spus Mișa. Acesta a afirmat că în viitor, în funcție de opțiunea contribuabilului, cota actuală de 5,2% din contribuția de asigurări sociale va fi virată automat de către stat la Pilonul III, respectiv la fondul privat, sau va fi reținută la bugetul de stat al asigurărilor sociale. Transferul sumelor deja strânse în contribuții la Pilonul II către fondurile de pensii facultative private (Pilonul III) sau către bugetul pensiilor de stat (Pilonul I), în funcție de opțiunea contributorilor, se va face până la finele acestui an, a afirmat Mișa. Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei. „Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mişa.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani. Banii acumulați de actualii salariați pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceștia o vor primi de la stat. Astfel, conform estimărilor actuale, un român care va ieși la pensie în 2032 va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmând să completeze veniturile sale la pensie până la aproximativ 40%.

În luna octombrie 2017, PSD anunță că reduce contribuția pentru Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat, cu noul Cod Fiscal ce urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, 2018. Pentru a menține acceași valoare nominală, procentul trebuia să devină 4,25%. Olguța Vasilescu a spus încă că nicio contribuție la Pilonul II nu se va reduce. După anul nou, toți cei care contribuie la Pilonul II au observat o scădere în medie cu 10% a respectivelor contribuții.

În luna mai 2018, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului a apărut un proiect de lege inclus în programul legislativ al Executivului care prevedea suspendarea plății la Pilonul II de la 1 iulie până la finele acestui an. Liviu Dragnea și reprezentanții Executivului au contestat respectivul proiect și au spus că nu vor suspenda plata și că a fost o eroare funcționărească. Această „eroare” a fost însă menționată și de reprezentanții Comisiei Europene aflați în aprilie în România. Ei au spus că autoritățile de la București le-au comunicat intenția de suspendare.

Tot în mai 2018, Darius Vâlcov, consilierul premieruluI Viorica Dăncilă, i-a chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private din România, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, Metropolitan Life, NN și Vital, și le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii astfel încât cei 7,1 milioane de români care au acumulat peste 41 miliarde de lei din 2008 și până încoace să nu mai aibă motive să rămână în Pilonul II. Ducerea la 0% a contribuției înseamnă practic desființarea acestui pilon. Cei șapte administratori au fost amenințați cu ridicarea licenței de funcționare dacă draftul respectiv ajunge în spațiul public. Acțiunea în forță a lui Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani si pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția, are drept miză transferarea celor peste 41 miliarde de lei și a sumelor care urmează să se acumuleze în Pilonul II din buzunarul celor 7,1 milioane de români în cel al statului. În felul acesta, guvernul PSD-ALDE ar obține o resursă importantă de bani în condițiile în care veniturile fiscale lasă de dorit în ultimul an și câteva luni. Cu acești bani va fi securizată masa electorală a partidelor aflate la guvernare, prin salarii, pensii, ajutoare și subvenții ridicate.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pedeapsa este in parte justificata pentru ca Tintoiu a dezinformat, a folosit un fake news, atunci cand a transmis catre clienti ca s-ar nationaliza ceva. Din declaratiile lui Misa, daca un om poate opta intre a trimite fondurile la I sau la III, asta nu inseamna deloc nationalizare. Nu este nicio diferenta intre pilonul II si III din punctul de vedere al contribuabilului. Trimiti fondurile acumulate din II la III. Tintoiu a mintit sau a facut un abuz din functia respectiva. Pedeapsa ei este foarte corecta.

  2. „…Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani si pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția,…” Acesta este palmaresul geniului economiei pesedisto/comuniste bazate însă pe lipsa muncii. Trai bun numai pe bani înprumutați în contul strănepoților. Sau furați din Pilonul II, adică de la oamenii cinstiți care au muncit și cotizat lună de lună. Și acest individ este colaborator apropiat, coleg de apartament, prieten și tovarăș de chermeze cu al treilea om în statul român, respectiv Liviu Dragnea. Care este diferența între acești indivizi și membrii clanurilor interlope? NU ESTE NICI UNA. Răzbunările pe cei care nu li se conformează sunt aceleași.

  3. Azi, când vorbim de pensii automat gândul de fuge la hoții calificați și acoperiți ai României de nivel înalt: Dragnea, Olguța, Vâlcov. Locul lor este în beciul pușcăriei. Au pus în aplicare cea mai perversă formă de furt din pensiile oamenilor care o viață întreagă au dat tot ce au avut mai bun și mai nobil pentru țară și pentru această pensie: MUNCA. Cum se fură? Simplu. „Nici o pensie aflată în plată nu va scădea ăn urma noii formule de calcul” urlă hoața de la Craiova. Este cea mai gogonată minciună. În timp ce alte pensii (mai puține e drept) CRESC suma care se plătește efectiv, cele care rezultă din calcul mai mici NU CRESC. Când în sfârșit cele calculate în minus ajung la suma care era de 3 ani în plată se constată că vecinul care în urmă cu trei ani avea pensia la fel cu a ta, are acum o pensie cu 50% mai mare. Adică, pe înțelesul tuturor, cresc foarte puține pensii și scad foarte multe. Formula „nici o pensie aflată în plată nu va scădea” este menită să aburească și ascunde un mare jaf (furt) al PSD – ului la adresa pensionarilor țării. Prea puțini au ochi să vadă acest lucru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.