Scandalul protocoalelor se extinde și asupra procurorilor militari

Având în vedere gravitatea încălcării interdicției speciale pe care o au magistrații, de a nu colabora cu serviciile de informații, Asociația 21 Decembrie 1989, membrii săi, precum și doi avocați – Antonie Popescu și Ionuț Matei – au solicitat Ministerului Public, Procurorului General al României și Directorului SRI eliberarea unei copii a protocolului/protocoalelor dintre Secția Parchetelor Militare și SRI, ca și dintre Secție și celelalte servicii secrete. Celor menționați li s-a mai solicitat să spună și cine sunt procurorii militari care au făcut parte din echipele operative comune cu SRI și cu celelalte servicii.

„Date fiind interdicțiile prevăzute de legea organică, introduse prin Legea nr. 247/2005 privind reforma Justiției, astfel de protocoale, care adaugă la lege și nesocotesc interdicțiile, sunt neavenite, pentru că, având o forță juridică inferioară nu pot deroga de la lege, sunt nelegale! Deturnarea legii și ingerința serviciilor de informații în Justiție sunt impardonabile într-o țară în care securitatea și regimul comunist criminal au fost condamnate oficial.

Nu se poate să condamni securitatea și regimul comunist și să-i păstrezi, iar de la un moment dat să-i împrumuți metodele și practicile ilegale.

Aveau «protocol de colaborare» din 2009. Și batjocoreau Asociația «21 Decembrie 1989» atunci când cerea desecretizarea documentelor care priveau dosarele Decembrie 1989 – Iunie 1990. Teodor Mărieș era în greva foamei, dar ei aveau protocol, nu făceau nimic și râdeau de victime. Iată, de pildă, dacă echipele operative comune s-au constituit și au funcționat conform art 3 lit.g) din Protocol, membrii magistrați procurori ai acestor echipe au fost introduși automat în incompatibilitatea determinată de încălcarea interdicției prevăzute de art.7 și sub șantajul sancțiunii prevăzute de art.7 alin.(4) din Legea nr. 303/2004.

Iar prin depășirea, la art. 2 din Protocol, a plajei prevăzute de lege a amenințărilor la adresa siguranței naționale, prin extinderea pe baza unor acte care nu au forță juridică a legii, indiferent de emitent, se comite o a doua ingerință gravă în activitatea Parchetului de anchetare a unor fapte care nu sunt de siguranță națională“, ne-a declarat avocatul Antonie Popescu.

Ce prevede Protocolul

Art.3 lit. g) constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părților, în vederea documentării faptelor prevăzute la art.2;

Art.2 – Părțile cooperează potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările Ia adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Ce spune legea

Potrivit art. 7 alin.(1) din Legea nr.303/2004 – Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Alin.(4) al aceluiași articol 7 stabilește că încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Simona Popescu 220 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Fantastica extindere!Asupra procurorilor din stabor, nu se extinde? Nu ma intereseaza un protocol care vizeaza maxim 2000 de delicventi ,adica 0,0001 % din populatia Romaniei!

  2. am citit peaicea vreo 5-7 articolase de condamnare a protocoalelor (garbovan, calin, codrin, cornel..) dar nicio sumara analiza pe text, sa vedem si noi grozavenia actiunii.

    • Da’ nu vreti „voi” si un desen? SRI=serviciu de INFORMATII. Conform legii. De anchete penale se ocupa altii. Tot conform legii. Iar legile sunt publice. Daca vrei, poti sa-ti faci singur „sumara analiza pe text”. Numai ca pentru trebusoara aceasta trebuie sa-ti folosesti propriul neuron si sa ai si o minima doza de obiectivitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.