Polonia

Scenarii surprinzătoare pentru alegeri

Duminică, polonezii vor alege un nou parlament, iar rezultatul va avea un impact important și asupra alegerilor prezidențiale din 2020.

Partidul Lege și Justiție, aflat la putere, a fost pus la zid pentru subminarea democrației și a statului de drept. A fost acuzat pentru legile justiției pe care le-a adoptat, pentru contopirea funcției de ministru al Justiției cu cea de procuror general, pentru politica anti-migrație, pentru autoritarism. În ciuda acestora, Lege și Justitie (PiS) este dat câștigător al alegerilor în toate sondajele. Rămân însă câteva semne de întrebare legate formarea unei coaliții de guvernare.

Alegerile pot aduce nu numai o victorie limpede a populiștilor din Polonia, ci și o înfrâgre drastică (la sub 20%) a liberalilor care au guvernat până in 2015 și care s-au bucurat de întreg sprijinul vestic. Platforma Civica, partidul președintelui CE Donald Tusk, riscă să fie depășit de blocul stângii poloneze și să își piardă relevanța pe scena politică.

La alegerile europarlamentare din luna mai, opoziția poloneză a încercat o alianță dincolo de liniile ideologice. A fost o alegere neinspirată, căci partidul lui Jaroslaw Kaczynski a câștigat în fața opoziției unite.

Acum, opoziția s-a organizat în trei blocuri politice. Primul este Coaliția Civică, formată din Platforma Civică (liberală) care a condus Polonia până în 2015, din partidul liberal Modern, Partidul Verde și Inițiativa pentru Polonia (de centru-stânga). Al doilea bloc este este cel al Stângii, format din succesorul partidului comunist, partidul Primăvara și alianța Împreună, a partidelor de extremă-stânga. Al treilea bloc este dominat de Partidul Popular Polonez, un partid de centru, agrarian, ecologist și pro-european.

Alegerile pentru camera inferioară, Seim, vor fi câștigate de PiS, arată sondajele. Partidul lui Kaczynski are șanse mai mici de a obține majoritatea în Senat. Diferența vine din sistemul de vot – unul pe listă pentru Seim și unul uninominal într-un singur tur pentru Senat.

Tote sondajele dau câștigător Partidul Lege și Justiție, cu cel puțin 40%, mergând însă până la 47% din voturi. Cel mai probabil scenariu este cel al unei majorități a partidului lui Jaroslaw Kaczynski, cu posibilitatea încheierii unei alianțe cu partidele de extremă-dreapta, dacă aceasta ar permite majoritatea de două treimi necesară pentru modificarea constituției. Un al doilea scenariu este cel în care PiS va mai avea nevoie de câteva voturi pentru a obține majoritatea, situație în care ar avea nevoie ca partidul de extremă dreapta Confederația să intre în Parlament. Blocurile politice rivale ar putea încerca formarea unei coaliții de guvernare doar în cazul în care PiS nu ar găsi acești aliați nici printre deputații independenți.

Ce vor aduce alegerile din Polonia?

Jurnalistul polonez Jacek Żakowski, de la „Polityka”, expune un scenariu incendiar. În opinia sa, dacă PiS nu va obține de unul dingur majoritatea în Seim, o echipă de procurori creată de Curtea Supremă va verifica modul în care s-au desfășurat alegerile și va solicita apoi invalidarea scrutinului, astfel încât, la repetarea alegerilor, PiS să înregistreze o victorie în fața unui bloc liberal care a performat foarte slab în actuala campanie electorală.

Cât despre scenariul manipulării voturilor de către serviciile secrete, acesta nu poate fi unul împotriva lui Jaroslaw Kaczynski.  Una dintre primele măsuri luate de PiS după venirea la putere a fost schimbarea șefilor contraspionajului și spionajului militar și civil. Explicația a dat-o ministrul de Externe: serviciile deveniseră „mai degrabă instituții politice decât instituții care să protejeze interesele Poloniei. Acești oameni erau o amenințare mai mare decât cele care vin din afara Poloniei“. În plus, Kaczynski a operat modificări și în comisiile parlamentare de control, din care a eliminat deputații incomozi puterii.

Majoritatea publicațiilor poloneze estimează că prezența la urne va fi una mare, poate cea mai mare de după 1989. În viziunea presei apropiate guvernului, prezența mare la urne va avantaja partidul lui Jaroslaw Kaczynski, care, ajutat apoi de o alianță cu extrema-dreaptă ar puea obține majoritatea constituțională sau măcar majoritatea de trei cincimi necesară respingerii unui veto prezidențial.

La fel, majoritatea publicațiilor poloneze, consideră că steaua liberalilor polonezi va apune pentru cel puțin următorii patru ani. Blocul de stânga are mari șanse de a se clasa pe poziția a doua, pe fondul prezenței crescute la urne a tinerilor preocupați de temele ecologiste, egalitatea de gen și drepturile homosexualilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Respectam principiul’neintervenției și neamestecului în treburile interne și externe ale statelor”!Sa faca ce vor,noua ni se falfaie de Polonia!

  2. alogenului parazit vanzator de copii :

    Dați-l jos ! Dăți-l jos!
    Că n-aduce vre-un folos!
    Suntem tot mai învrăjbiți,
    de Prut încă despărțiți,
    am pierdut codrii, gaz, aur,
    n-am primit nici un tezaur,
    vindem fete la export,
    musumani luăm prin import,
    suntem sclavi la noi în țară,
    suntem sclavi și in afară!
    Dacă credeți în Hristos
    dați-l jos pe acest scârbos!
    El din neam de venetici
    ne spune; „Sunteți fanatici”!?
    El primit de noi de milă
    ne răspunde doar cu silă!
    Dati-l jos! Dați-l jos!
    Că-i pagubă, nu folos!

    Dă-te jos de pe morți, Klause! Ieși din sicriul lor, werner ce ești !

  3. @Gollum. Te-a cam atins Gollume !De ce in Polonia se poate asa si in Romania nu ?! Va place, ca si in Germania sa avem si noi busturi de-ale lui Marx ? Si va dati de dreapta ?!?!

  4. La noi este viceversa,adica iar „sa traiti bine” spre peaduiala,genocid si jeg iohanist total.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.