Schimbări în domeniul construcțiilor: S-a semnat!

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a semnat Ordinul despre care susține că va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte în construcții.

Potrivit unui comunicat al ministerului, verificatorii de proiecte și experții tehnici au datoria de a certifica dacă, în timpul proiectării și execuției unei construcții, au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu ori cutremur, de exemplu.

Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați în prezent având o vârstă de peste 70 de ani, a atras atenția ministrul Dezvoltării.

Conform acestuia, în ultimii ani, organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți.

„Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o altă comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor, pentru că, spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța”, a precizat Cseke Attila.

Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu 2022, și unul în acest an, cu teste grilă, iar proba orală va fi eliminată. „Analizele au arătat că aceasta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați erau sau nu primiți în breaslă de experții și verificatorii actuali”, a mai spus ministrul.

Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte, arată ordinul, și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin 8 ani de experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență, din care 4 ani în proiectare.

Ministrul a mai precizat că, în prezent, în evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun expert de securitate la incendiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. De unde gasesc experti reali daca de 31 ani nici scoala primara reala nu se mai face? Cat despre cursuri in scoli profesionale sau facultate pentru asenenea experti, nu vad nicio performanta decat diplome la hectar contra mitinguri in pietele din bucuresti unde tineretul de la facultati si universiatati, sponsorizati bine, ieseau in strada pentru a recita in urlete aria „hectar de diplome”, sectiunea „mitingii politic sponsor opozitia de dreapta-2019/2020”!

  2. Greul îl duce managerul de proiect și proiectantul, cel care pune viza MLPAT eventual se uita peste proiect după care pune o stampilă și-ți da o factură grăsuță. Sunt aproape inutili caci în mod normal raspundera cade pe proiectant care ar putea saun nu sa solicite încă o părere la un proiect complex. Pe scurt, birocrație.

  3. in fapt nu s-a simplificat nimic, ba dimpotriva :)))) ma miram. in Romania vanduta nu se va simplifica nimic niciodata. nici nu trebuie – legile sunt facute pentru noi ca sa le incalce „ei”.

  4. Dl attila este expert și în construcții. E tare Romania cu așa specialiști. El a dat cu pixul când s-au închis 60 de spitale. Cum tu UDMR sa vii tot cu mutalaul din guvernarea PDL? Nu v-ar fi rușine. Niste lichele și voi. Inghiti-var pământul…

  5. managerul de proiect si proiectantul care sunt compatimiti se bazau pana acum: 2000-2015 pe mmeseriasii cu experienta care observau aiurelile din proiecte si atentionarea ,,proiectantilor,, !De acum va fi JALE ! Unde sunt cei care au acumulat experienta dupa 1989 ? Cu SPAGA se modifica ca si pana ACUM :autorizatii de construire ,proiecte,receptii ,licitatii si alte surse de ciubucareala !

  6. Daca ar fi dupa tine, nici n-ar mai fi nevoie de scoala. Sigur ai fost activist de partid, ca numai voi considerati ca inginerii proiectanti stau degeaba. Viitorul cutremur major va cerne lumea constructorilor, iar ” specialistii ” tai or s-o ia in barba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.