Scrisoare deschisă către domnul Ion Caramitru

Mult stimate Domnule Caramitru,
Om de teatru, Om de Cinema, Actor de teatru şi de film, Animator, Regizor, Director
artistic, Manager, Ministru al Culturii, Plăsmuitor de drumuri artistice pentru atâţia mulţi alţii care vă datorează nu numai “cariera” (îmi displace cuvântul) ci, pur şi simplu, chiar existenţa lor ca actori sau regizori…
Ştiu că pe tărâmurile mioritico-artistice se poartă să-ţi înjunghii fratele, iar prin Olimpuri se practică şi uciderea tatălui. Dar chiar şi acolo, până la un punct.
Basta! cum ar striga-o Goldoni!
O statuie de piatră sau bronz se poate dărâma. Dar NIMENI NU ARE CUM să distrugă un monument făcut din artă, din vis, din iscusinţă, din muncă grea, din meşteşug, din
devotament, din neprecupeţire… Din acelea despre care spunea Horaţiu, iar după el şi,
Puşkin : “Exegi monumentum, aere perennius” / „Un monument ‘nălțat-am, care mai
veșnic e decât arama” (Horaţiu, Ode, III, 30, 1)
Vă ştiu de când, foarte tânăr şi super promițător actor, făceați sub aripa lui Liviu Ciulei primii paşi în Teatru. Cu BRIO deja. De atunci vă urmăresc parcursul ca foarte mulți, chiar FOARTE-FOARTE mulți, oameni nu numai din breslele artistice ci şi din rândurile unui PUBLIC, pe care, mereu, de vreo 50 de ani încoace, l-ați cucerit şi sedus la fiecare apariție sau realizare.
O ȚARĂ ÎNTREAGĂ v-a văzut urcând treaptă cu treaptă scările unui piedestal nu spre o cuşcă, de (pe nedrept caricaturizat) dinozaur, ci spre un veritabil monument pe care nimeni nu are puterea, nici dreptul, de a vi-l confisca.
O țară a CULTURILOR precum Anglia v-a dat un titlu de noblețe (care nu se dă oricui, mai ales străin fiind!), iar aceasta tocmai datorită titlurilor de noblețe culturală şi artistică pe care le aveați deja.
Ați dat Teatrului Național o nouă viață şi strălucire, şi nu am în vedere doar o superbă
clădire ci, mai mult decât atât: o nouă vizibilitate națională şi internațională. Ba chiar
regională prin multitudinea de turnee pe care neobosit le faceți prin țară.
Foarte recent ați reuşit să faceți din personajul pe care îl jucați în SHAKESPEARE-ianul Neguțător din Veneția, încă un rol de antologie dintr-un palmares care nu mai avea nevoie să fie amintit nimănui, căci grăitor, mai mult decât orişice titlu, prin sine însuşi.
Domnule Caramitru,
Vă bucurați de privilegiul, cu care vă puteți mândri fără falsă modestie, că AVEȚI UN
PUBLIC LARG CÂT (cel puțin!) ȚARA. Alături de toți cei foarte numeroşi care vă
admiră şi vă iubesc, puteți spune cu încredere şi cu fruntea sus : Non omnis moriar… /„Nu voi muri … (Horatiu,Ode, III, 30, 6) )
Gigi Căciuleanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Gigi Caciuleanu este un artist veritabil. Nu stiu ce l-a îndemnat la atâta pupincurism neaoș, dar probabil nu il cunoaste pe acest domn Caramitru, asa cum il cunosc eu, pe pielea mea, pe viata mea.
    Verificati-va valorile de suflet si acceptati ca puteti sa va inselati! Ce vedeti nu e adevarat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.