Se încinge bătalia pentru Romexpo: apar cumpărătorii

Grupul NEPI Rockcastle din Africa de Sud, cel mai mare investitor, dezvoltator şi operator de proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est, își exprimă interesul de a oferi un preț statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial. Compania își manifestă astfel interesul de a participa la o licitație publică de selecție a investitorului pentru dezvoltarea proiectului. Reacția sud-africanilor vine la o zi după ce Camera Deputaților a adoptat actul normativ care permite Camerei de Comerț și Industrie a României, condusă de Mihai Draban, să se asocieze cu compania Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, și să construiască 14 turnuri pe terenul de 42 de hectare de la Romexpo în nordul Capitalei. Afacerea se ridică la aproape 3 miliarde de euro. Legea, inițiată de PMP, prevede tramsiterea din proprietatea statului, cu titlu gratuit, Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii. Terenul de la Romexpo este doar unul dintre ele.

Practic, terenul din nordul Capitalei, deținut de RAPPS dar dat în concesiune către Camera de Comerț și Industrie a României, va fi transferat cu titlul gratuit către aceasta din urmă. Se va da astfel liber megaproiectului de peste 3 miliarde de euro pe care CCIR și compania Iulius l-au preconizat la Romexpo, și anume construcția a14 clădiri cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall.

Cabinetul Orban a pasat Parlamentului sarcina de a decide sau nu transferul proprietății terenului de la Romexpo la Camera de Comerț și Industrie a României de la RAPPS, conform unui document guvernamental. Miniștrii s-au ferit să dea un răspuns tranșant la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, iniţiată de deputatul PMP Emil Marius Pașcan și de un grup de parlamentari PMP.

Inițiativa legislativă a avut ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, cu modificările și completările ulterioare, propunându-se, în principal: transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naționale a terenurilor proprietate privată a statului transmise în folosința gratuită a acesteia, care, până la intrarea în vigoare a prezentelor reglementări, nu au fost revendicate (cele pentru care există cereri de restituire în curs de soluționare urmând a se transfera după clarificarea regimului lor juridic), în vederea desfășurării activității specifice cu caracter de continuitate; acordarea posibilității Camerei Naționale de a îndeplini servicii publice sau funcții ce implică exercițiul autorității de stat prin delegarea acestora de către autoritățile publice competente; instituirea și stabilirea modului de organizare și funcționare a Catalogului firmelor, ce reprezintă evidența tuturor profesioniștilor și care urmează a fi întocmit și actualizat periodic de către Camera Națională; – stabilirea ca componența colegiului de conducere și durata mandatului membrilor acestuia să fie stabilite prin statutul Camerei Naționale, cu asigurarea reprezentativității tuturor categoriilor de membri ai Camerei Naționale (în prezent legea stabilește un număr de 27 de membri); mutarea atribuției de întocmire și publicare a Buletinului Oficial al Camerei Naționale din sarcina Colegiului de conducere în sarcina președintelui Camerei Naționale.

NEPI Rockcastle investește de mai bine de 13 ani în România și are un portofoliu de peste 20 de proiecte imobiliare complexe dezvoltate în toată țara, estimate la o valoare de circa 2 miliarde de euro. Recent, sud-africanii au vândut patru proiecte de birouri către AFI Europe, tranzacția ridicându-se la 307 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Misto ! 42 de etaje … la RomExpo … la un calcul sumar trag concluzia ca, la ceva putin peste 7-8 grade pe Richter, ala de la 42 ajunge direct in Piata Victoriei, si asta fara taxi ! …

  2. Probabil că se consideră că zona aia nu este suficient de aglomerata. 14 turnuri a câte 42 de etaje, adică mii de birouri dau apartamente, plus un mall vor contribui la „eliberarea” Bucureștiului.

  3. Bai lacomilor mincinosi, cum mama dracului au pus mana sus-africanii cu firms NEPI Rockcastle pe acest teren si spatiu tocmai din 2007? Abia acum dupa 13 ani se aud magariile badisto-pdl-isto-psd-iste!, dar cele semnata din 2000-2001-2002-2003 +, cand vor fi dezvaluite? Auziti bre, in 2000 cand Nastase marele comerciant al romaniei a invitat la bucuresti toata puzdera globala afacerista inclusiv arabii si afrianii, cand au vazut in ce ha se „vine/conesioneaza” tara asta, aminteste-ti moentul tu ADRIAN NASTASE, arabii si-au luat talpasita sa nu fie complice la magariile din intelegeri!, asa e bre? Stiu de cativa ani(2010-2011) de la un diplomat egiptean toate magariile din aceaperioafa! Pana si copiii lui stiu amanuntele de la acel samit de adunaturi! Erasibasau de fata si destui secu, ati uitat?!

  4. Este minunat ! Sa vindem tot , ca noua nu ne trebuie ! Ce nevoie avem ? Am vandut la straini 20% din pamantul agricol al tarii si continuam sa vindem ! Cui foloseste asta ? Cumva poporului roman? Maine o sa vindem scutecele de sub prunc ! Si de pe luna se vede cat de corupta este tara asta minunata si cat de jefuit este acest popor amarat ! „Cum nu vii tu Tepes Doamne…”

  5. Solutia corecta este urmatoarea: nici teren concesionat gratuit, nici teren vandut strainilor, ci teren concesionat pe 49 ani contra unei sume rezonabile de bani, si cu conditii contractuale clare: cine il ia se obliga sa faca aia si aia in niste termene clare de timp. Nu face? Atunci prin contract isi pierde orice drept (si asupra banilor dati, si asupra a ceea ce a facut pana atunci). Se ofera careva? Sau toti sunt pusi numai pe japca si distrugere? Sa ne amintim doar de Aro Campulung, dar sunt sute de exemple in care Romania a fost inselata de catre niste venetici, bineinteles cu acordul si sustinerea tocmai a celor care trebuiau sa pazeasca avutul obstesc, adica a unor tradatori aflati in pozitii cheie…

  6. @Trumpulescu: asa este, nu trebuie sa aglomeram si mai mult zonele deja aglomerate, este o gramada de teren liber si ieftin in jurul Bucurestiului, pana in centura! Dar de ce sa facem niste strazi si sa tragem niste utilitati (bine, si la astea se poate fura) si sa facem dezvoltare pe orizontala la preturi normale si fara aglomeratie, cand putem sa dam un tun si sa ne imbogatim instantaneu (nu noi, aia care dau tunul)?

  7. @Nicklaus: Casa Radio de la ga Eroilor a fost vanduta si revanduta de cateva ori cu zeci de clauze in contracte si nu am auzit sa fie tras nimeni la raspundere. Vor apare cateva cladiri de nimeni controlate in respectarea clauzelor si a disciplinei privind calitatea constructiilor, cu locuinte de lux pentru noii parveniti ai Romaniei, ca in zona controlata de Popovici si un mare complex comercial care va sufoca zona. Perimetrul Herastrau, Casa Presei, Romexpo, Agronomie, bazele sportive pana la manastirea Casin ar trebui declarata zona protejata. In vremuri de criza nu e bine sa vinzi ci sa cumperi. Cine va fi in avantaj? Sunt destule terenuri in zonele Policolor, IMGB unde se pot construi birouri si blocuri turn, cu acces la metrou si autostrada.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.