
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări că românii nu vor avea credite mai scumpe după introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor.
„Nicidecum. Sunt 41 de bănci şi 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un preşedinte de bancă şi mi-a spus: ‘Domnul ministru, să ştiţi că puteam şi 3% să suportăm’, pentru că am ajuns cu dumnealor la înţelegerea ca această taxă, cum îi spunem noi impozit minim, limbajul nostru de specialitate, să fie pus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare”, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după ce a fost întrebat dacă această taxă pe cifra de afaceri a băncilor va însemna şi credite mai scumpe pentru românii de rând.
Totodată, Boloş le-a mulţumit băncilor că au înţeles demersurile făcute de Guvern „într-o perioadă grea pentru ţara noastră”.
„Şi, în felul acesta, mulţumesc băncilor că au înţeles demersurile pe care le-am făcut într-o perioadă grea pentru ţara noastră, într-o perioadă în care trebuie să fim atenţi cum cheltuim banii publici şi într-o perioadă în care era nevoie – şi este nevoie – de această solidaritate, de această justeţe a relaţiei pe care o avem cu mediul de afaceri, a modului în care ne cheltuim banii publici şi, desigur, să fim mult mai aspri cu ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale”, a subliniat oficialul de la Finanţe.
Ministrul Marcel Boloş a oferit miercuri explicaţii pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Executivul urmează să îşi asume răspunderea, şi care a fost analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern.
Despre schimbarea sa din funcție
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, îi îndeamnă la „chibzuință” pe liberalii care ar dori să fie schimbat din funcție.
„Îi îndemn la chibzuință și la o citire mai atentă a proiectului de lege, pentru că toate măsurile de acolo sunt pentru a proteja populația, pentru a proteja mediul de afaceri și cred că această lege este cea mai bună soluție pentru a traversa acest moment dificil. În lipsa acestor măsuri, Comisia Europeană are toată baza legală să suspende fondurile europene”, a declarat Boloṣ la Antena3.
Boloş le-a cerut criticilor săi să își imagineze cum ar arăta România cu fondurile europene suspendate, dacă nu s-ar adopta măsurile din pachetul fiscal.
„Cum ar arăta România cu fondurile europene suspendate? Peste 5.000 de șantiere să rămână goale, fără bani, peste 3.500 de contracte de finanțare în valoare de 29 de miliarde de euro din PNRR rămase fără finanțare este un scenariu apocaliptic în care investițiile toate ar intra în declin nu cred că poate fi pus în discuție. Măsurile acestea sunt necesare, gândiți-vă la reacția donatorilor neți pe care îi avem la nivelul Uniunii Europene. Germania, Franța, Italia, plătesc la bugetul UE și arată cu degetul spre România de ce nu își rezolvă problema deficitului bugetar a anvergurii fără precedent a cheltuielilor publice”, a spus Boloș.
Bolos ne spune că, gulerele albe de la buget au consumat in plus pe 20.23 pana în prezent vreo 10 miliarde de euroi! Și când te gândești că, Ceaușescu a împrumutat 10 miliarde de dolari și a făcut combinatul de la Calarasi și a modernizat Bucureștiul și a și plătit datoria până în 1989!