Sechestrul pe vila directorului aeroportului clujean rămâne definitiv

Aeroportul Internaţional Avram Iancu cunoaşte anul acesta o dezvoltare deosebită. În ciuda acestui fapt, paradoxal, directorul aeroportului, David Ciceo, se confruntă cu o serie de probleme penale.

Astfel, pe de-o parte, în 2016 traficul de pasageri este estimat la 1,8 milioane, faţă de 1,48 milioane anul trecut şi 1,18 milioane în 2015, graţie celor 4 curse interne (Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Iaşi) şi 38 destinaţii externe (către Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Turcia) operate de 8 companii (Tarom, Lufthansa by Air Dolomiti, LOT, Wizz, Blue Air, Vueling, Turkish Airlines şi ASL).

Pe de altă parte, vârtejul de dosare penale în care este prins directorul aeroportului, David Ciceo, ia amploare. În primul rând avem celebrul Dosar 78/P/2014, dosar disjuns din dosarul în care, pentru fapte de corupţie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu a fost condamnat la 6 ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, în timp ce Vasile Pogăcean a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Condamnările sunt în primă instanţă şi nu definitive. În acest dosar, aflat în faza de cercetare, este vorba de fapte ce privesc pista de decolare / aterizare şi suprafeţele aferente de mişcare. Suspecţi sunt Uioreanu Horea Dorin, Teaha Mihai, avocat în cadrul Baroului Cluj, Bene Ioan, Şerban Tudor Dan, Ciceo David Ioan, Silagyi Gabriel, Abrudean Mircea. Ulterior, potrivit unei adrese DNA ST Cluj din octombrie 2015, se specifica “În Dosarul cu numărul 78/P/2014 al DNA – Serviciul teritorial Cluj, disjuns din dosarul cu numărul 4/P/2014, se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspectul Ciceo David Ioan pentru infracţiunile de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod Penal raportat la art. 6 din legea nr. 78/2000, cu aplic. Art. 5 Cod Penal; abuz în serviciu contra intereselor publice ca infracţiune asimilată celor de corupţie prev. de art. 13 ^2 din legea 78/2000 cu aplic. Art. 297 Cod Penal şi art. 5 Cod penal; totul cu aplic. Art. 1 Cod Penal”.

Apoi, vineri, 11 noiembrie, a explodat un nou Dosar: 33/P/2016. În acesta procurorii au pus sechestru asigurator pe vila de 300 mp din Cartierul Bună Ziua pe care au primit-o părinţii directorului aeroportului de la un partener de afaceri al lui Ioan Bene, constructorul pistei aeroportului clujean. Vineri, prin Încheierea finală (dezinvestire) 499/2016 -11.11.2016, Tribunalul Cluj a decis: În baza art. 250 alin. 1 şi4 C.pr.pen., respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată de petenta Ciceo Maria, cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură în Cluj-Napoca, str. S. Ludwig Roth, nr. 3, ap. 2-3, jud. Cluj, împotriva ordonanţei de luare a măsurii asigurătorii de la data de 20.10.2016 şi a modului de aducere la îndeplinire, dată în dosarul nr. 33/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA, Serviciul Teritorial Cluj. În baza art. 275 alin.2 C.pr.pen., obligă petenta la 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă.

Casa respectivă a fost, potrivit CF 250749, cumpărată de Hurducaş Lucian şi Hurducaş Ioana Anca în 18.1.2009, iar apoi cei doi vând imobilul în 17.10.2011 lui Alin Bănceu (ex acţionar unic la Napoca Security, firmă controlată de Ioan Bene, el numindu-se chiar director al acesteia). Apoi, Bănceu vinde imobilul în 19.09.2012 către Ciceo Maria şi Gavril, părinţii directorului aeroportului Internaţional Avam Iancu Cluj, David Ciceo. David Ciceo a apărut şi el ca proprietar al imobilului, după succesiunea după tatăl său, dar directorul aeroportului a cedat cota sa parte către mama sa, prin convenţie. De notat faptul că Horea Uioreanu a ajuns preşedinte la Consiliul Judeţan în vara lui 2012, iar Ioan Bene a preluat Napoca Construcţii în decembrie 2011. Tranzacţia către părinţii lui Ciceo a avut loc în septembrie 2012, în plină eră Uioreanu şi în plină activitate a lui Bene la aeroport. Alin Bănceu este un fost fotbalist, om de casă a lui Ioan Bene. Bănceu a fost până la începutul lui 2013 asociat unic la Napoca Security. Aceasta este firma la care Ioan Bene se preznta ca fiind director. Napoca Security este aşadar o firmă din Imperiul cu picioare de lut al lui Ioan Bene, firmă care, după o licitaţie măsluită, potrivit Curţii de Apel Cluj, a asigurat la aeroport paza.

Și, mai mult, acum în horă a intrat şi ANI. Printr-un act de la finele lunii trecute, Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) anunţa că a declanşat evaluarea respectării de către Ciceo David Ioan, persoană cu funcţie de conducere (director general) în cadrul RA Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, a regimurilor juridice ale incompatibilităţilor şi conflictelor de interese, în perioada exercitării funcţiilor / demnităţilor publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.