Sectorul 5 va plăti 200 de milioane de euro la întreținere

950 de milioane de lei, adică 200 de milioane de euro va plăti, în următorii 4 ani, Primăria Sectorului 5 din București pentru servicii de întreținere, amenajare și modernizare spații publice și private de pe raza sa. Suma este mai mare decât bugetul anual al S5 , care este de circa 800 de milioane de lei. Contractul a fost scos la licitație în SICAP, și presupune mai multe tipuri de lucrări, precum întreținere alei și scuaruri, montare și întreținere mobilier urban, montare și vopsit garduri, tuns gazon , tuns arbuști, măturat alei, plantat arbori, irigații, remediere avarii, tratamente fitosanitare și altele.

Contractul mare poate fi împărțit în mai multe contracte subsecvente, cu o valoare de cel puțin 30 de milioane de lei. În atribuire, 60% contează oferta financiară, 10% a firma ce licitează să aibă angajat un inginer horticultor sau silvicultor, 10% pentru angajat expert in peisagistică, 5% pentru expert inginer coordonator(???) și 15% pentru componenta tehnică.

Cel mai important lucru este însă condiția financiară care este obligatorie pentru ca o firmă interesată să poartă participa a această licitație. Nivelul minim al cifrei de afaceri anuale, trebuie sa fie cel puțin egal cu 571.583.061,00 lei”, se arată în descrierea licitației. În plus, firma trebuie să aibă cel puțin 400 de angajați precum și o suită întreagă de utilaje. Deși este permisă susținerea unui terț și subcontractarea, dimensiunea cifrei de afaceri  – 120 de milioane de euro face ca plaja de potențiali ofertanți să fie foarte redusă. În fapt, este foarte greu de găsit o firmă care să îndeplinească aceast condiție, așa încât probabil că licitarea se va face în consorțiu. Printre societățile ce s-ar putea califica se numără cele din salubrizare, REBU, Romprest ori Rosal.

Cel mai puțin verde” sector

Sectorul 5 are, comparativ cu celelalte sectoare ale Bucureștiului, cea mai mică suprafață de spații verzi și cei mai puțini metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Astfel spațiile verzi din sectorul 5 au o suprafață totală de 369,60 mp și circa 12,80 mp pe cap de locuitor. Pe lângă acestea mai există 16,10 mp de spații degradate, arăta Primăria locală, în vara acestui an, când pregătea licitația mai sus menționată.

Terenurile identificate în cadrul celor trei loturi, fac parte din domeniul public şi privat al sectorului 5. Alte probleme legate de acestea, potrivit PS5, sunt spațiile verzi existente în sectorul 5 sunt degradate şi insuficiente. Astfel: lipesc locurile de joacă pentru copii, în imediata apropiere a blocurilor; lipsesc zone de agrement; lipsesc facilitățile specifice pentru desfăurarea normală a activităţilor de recreere (grupuri sanitare, alei, mobilier urban etc). Vegetația existentă este dezvoltată haotic, unii arbori fiind la sfârşitul ciclului biologic sau într-o stare precară de sănătate”, se arată în caietul de sarcini.

Potrivit sursei citate, diversificarea ofertei de petrece a timpului în aer liber este un demers de mare importanță.

„Ca urmare a lipsei spațiilor verzi amenajate, ne dorim reconfigurarea acestor spații, dându-le o dimensiune calitativă, în spiritul Convenţiei Europene a Peisajului (2001). Astfel, în cadrul acestei lucrări spaţiul verde va fi redefinit ca o structură urbană indepedentă, accesibilă publicului larg, în care va predomina prezența vegetaţiei, dezvoltată natural şi/sau plantată de om, prevăzută cu dotări şi echipamente care permit desfăşurarea unei game largi de activități pentru petrecerea timpului liber, recreere formală şi/sau informală, odihnă, joc, sport, etc pentru o paletă variată de utilizatori – diferenţiați atât din punct de vedere al vârstei, cât şi a apartenenţei sociale, genului, intereselor, capacităților/dizabilităţilor fizice etc. În spiritul dezvoltării durabile, proiectul contribuie la identificarea potențialului acestui sector si la valorificarea acestuia, contribuind astfel la dezvoltarea economica (implicit, sociala a orasului) care este in directa dependenta cu dezvoltarea turismului. In contextul actual al sectorului nostru, diversificarea ofertei de petrece a timpului în aer liber este un demers de mare importanta”, se mai arată în caietul de sarcini al licitației.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Cam multicel doar pentru intretinere…dar ma rog. Treaba e, de ce nu prevad ei in buget cate 5 milioane de euro, sa cumpere niste terenuri care sa devina parcuri. Cel putin in sectorul 5 sunt o gramada de intreprinderi in paragina, amplasate relativ bine care pot fi transformate in spatii verzi.

  2. Nu mai dati subventii pentru caldura de la buget pentru bucuresteni! Le place sa traiasca in capitala si au depopulat provincia, sa platesca cu varf si indesat capitalistii!

  3. De ce va mirati ? Daca se va face auditarea tutror primariilor din Romania va aparea iar problema lipsei spatiilor de detentie din puscarii. Ne furam caciula. Daca ne reamintim de romanul care este primarul unei mici localitati din Germanai care efectiv nu are sediu decat o camera . Iar primarul roman este foarte pretuit de catre localnici. CUM E CU FURATUL LA ACEASTA PRIMARIE ? DAR LA NOI ? Macar sa se faca public averile acestor primari . TOVARASUL OPRESCU PRIN FIUL SAU ARE O CLINICA IN GRECIA. ESTE LIBER ? ESTE! tovarasul moscala . Asta este statul comunist mascat al Romaniei. DAR AVEREA LUI DRAGNEA ? PONTA ? care saracul are o sfoara de padure si a intrat in afaceri cu energia. Iar nevasta sa , europarlamentara de 8 ani are o curte la nivel peinciar la Bruxelles. Dar noi romanii care scotocim in buzunare ? Ce merita comunistii ?

  4. Daca PSD-ul a dat cea mai proasta lege din ultimii 30 de ani, adicatelea primarii sa-si traga salariile cat vor muschii lor, sa angajeze toate pilele si toti taietorii de frunze la caini, acum se plang ca nu au bani? Sa dea hoatarare sa nu mai ridice niciun leu bani de salarii si sa plateasca subventia la caldura consumata de amarastenii care locuiesc la bloc. Bastanii gen „moartea caprioarei” stau la viloaice bastane cu grinda mare! Huuo jefuitorilor tarii!

  5. Iar campanie electorală
    Sa facă și pentru sport ceva, patinoare, bazine de înot etc. Sportul înseamnă sănătate sănătatea însemna chiar o gândire mai bună.

  6. A și era sa uit, domnul primar s5 a uitat de promisiunea pe care a făcut- o printre mule alte promisiuni electorale a promis un patinoar în spatele liceului Dimitrie Bolintineanu.

  7. Pe dul primar il intereseaza spatiile de joaca pt.copii? De ce nu se gandeste si la linistea oamenilor. Cine aproba „proiectele” acestor parcuri? Pui tu ditamai stativul pt.baschet la 2 m.de dormitoare?? Ei stiu ce inseamna sa ai zgomot din cauza fotbalului si a jocului de baschet toata ziua pana la 1-2 noaptea?? Am facut reclamatii si sau sters undeva cu ele. La capetele unui singur bloc(Malcoci 3) au facut 2 parcuri. Toti chiulangii de la Bolintineanu sunt aici zi si noapte. Sunt tare „veseli” ca au unde sa stea. Nu tu paznic, doar un program.. Ce fel de oameni sunteti? Piata Rahova au inchiso de 1 an. Ce se va intampla cu acest sector 5? Unde ne parcam masinile? Nu se gandesc decat la „punga” lor. Rusine!!!

  8. Parcul din spatele str.Malcoci avea paznic. Parcul este facut intre blocuri unde zgomotul se amplifica din cauza ecoului. De 3 ani avem promisiuni de la A.E.Salubritate ca Primaria a demarat procedurile pt.a pune un paznic?? Probanil le mai trebuie 5 ani pt.a-si respecta promisiunile. Pai sa ii votam fratilor!!!

  9. Eu stau la capătul str Sebastian spre dr Taberei si e un singur parculet mai curat unde sa poti merge cu copilul si este mai mereu plin cu copii, ai mei se tot plâng că nu au in ce să se dea. Mai sunt 3 in 13 septembrie la prosper dar sunt foarte murdare pentru ca nu au covorase iar cei nesimțiți își țin câinii acolo cand ii scot afară. De ce nu se dau amenzi? De ce nu se fac si 1-2 spații pentru animale?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.