Șefa FMI: „Ce ne îngrijorează cel mai mult”

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat miercuri că este mai puţin îngrijorată de riscul ca războiul din Ucraina şi încetinirea suplimentară a economiei chineze să ducă la o recesiune globală decât este în privinţa consolidării tendinţei spre fragmentarea economică şi politică. În opinia sa, ne îndreptăm ca un somnambul după războiul fierbinte într-un alt război rece.

Luna trecută, FMI a înrăutăţit estimările privind avansul economiei mondiale în 2022, la 3,6%, de la un nivel de 4,4%, a doua revizuire în scădere din acest an, iar Georgieva a repetat avertismentul ei că evenimentele în derulare ar putea determina instituţia financiară să reducă din nou previziunile. Totuşi, nu este cel mai important lucru care contează în prezent, a explicat şefa FMI în timpul discuţiilor la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos.

„Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că avem aceste revizuiri în scădere, deoarece ar fi cale lungă pentru economia mondială să ajungă în teritoriu negativ de la 3,6%. Ceea ce ne îngrijorează mai mult, este riscul să intrăm într-o lume cu mai multă fragmentare, cu blocuri comerciale şi blocuri valutare, separând ceea ce a fost până acum o economie globală integrată”, a declarat Georgieva.

Oficialul a adăugat: „Tendinţa de fragmentare este puternică. Am crescut de cealaltă parte a cortinei de fier, am urât asta. Şi pot să vă spun că mă înspăimântă că poate ne îndreptăm ca un somnambul după războiul fierbinte într-un alt război rece”.

Observațiile lui Georgieva au fost ecoul unei preocupări proeminente care planează asupra reuniunii anuale a liderilor mondiali de afaceri și guvernamentali din Alpii elvețieni, faptul că evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina indică faptul că era globalizării care a prevalat în ultimele trei decenii este pe sfârșite.

Dar Banca Mondială ce spune?

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a sugerat miercuri că invadarea Ucrainei de către Rusia şi impactul asupra preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi asupra disponibilităţii îngrăşămintelor, ar putea duce la o recesiune globală, transmite Reuters.

La un eveniment găzduit de Camera de Comerţ a SUA, preşedintele Băncii Mondiale a explicat că Germania, a patra mare economie mondială, a încetinit deja semnificativ din cauza preţurilor mai ridicate la energie, iar reducerea producţiei de îngrăşăminte ar putea înrăutăţi condiţiile pe plan global.

„Dacă privim datele privind PIB-ul, este dificil acum să vedem cum am putea evita recesiunea”, a declarat David Malpass, fără a prezenta estimări privind evoluţia economiei mondiale.

El a apreciat că economia rusă şi cea ucraineană ar urma să înregistreze scăderi semnificative, în timp ce Europa, China şi Statele Unite se vor confrunta cu o încetinire a creşterii.

Cele mai afectate vor fi statele în curs de dezvoltare, din cauza lipsei îngrăşămintelor, a livrărilor de alimente şi de energie. „Ideea dublării preţului energiei este suficientă pentru a declanşa o recesiune”, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale.

Instituţia a înrăutăţit luna trecută previziunile privind creşterea economiei globale în 2022 la 3,2%, de la 4,1%, din cauza impactului războiului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Bulgaroaica vroia un razboi cald ? Ce credite ar fi dat ea dupa !

  2. cata ipocrizie….uluitor. este ideologie, nu? sa ne faca prosti in fata. de rasu’n’plansu’.
    Christine Legarde: “Old people live too long..” / “…And this is a risk for the economy”
    si o „reclama” de incurajare a batranilor la sinucidere…dar elitele se pare ca nu intra in acest „segment”.
    https://seemorerocks.is/christine-legarde-old-people-live-too-long/
    dupa care nenea asta un senior si el, ce sa faca saracu’? membru al clubului de la roma ne spune ca ori acceptam sa crapam vreo 5-6 miliarde pentru ca 1 miliard sa traiasca „liberi” (??) pe pamant, ori va fi dictatura si infometare… (???) TREBUIE SA FII LIPSIT TOTAL DE GANDIRE SA ACCEPTI ASEMENEA ENORMITATI DIN PARTEA UNOR INDIVIZI CARE AU DEPASIT 70 DE ANI, CARE NU NU CUNOSC FOAMEA SI SARACIA! TREZITI-VA BHAI ODATA!

  3. Cel mai mult ma ingrijoreaza ca nu-mi incape toata in gura voastra.

  4. De fapt o ingrijoreaza reitingul fedral rizarv sistemului.

  5. FMI are atitudini hegemoniste, de supra stat.. E oarecum de ințeles, ca devreme ce dai ceva sume consistente unui stat debil, corupt, ai și pretenția justrificată de a le recupera. Cu folos.. Deci, condițoionează,..Romania e vestită in a nu-și respecta promisiunile, nu e de incredere, de asta are și cea mai mare rată la dobânzi,.E, așa-i românu. Doar poți constata zilnic de te uiți pe sticlă,. Și astea lumea deja le știe..

  6. Cristalino, cel mai mult te ingrijoreaza ca tarile s-au desteptat si nu va mai accepta ” ajutorul „.

  7. Poate că n-ar strica să apară nițică fragmentare față de dolar.

  8. @ingrijorări legitime
    Legitimă îngrijorarea dumneavoastră. Totuși, vă recomand să o îndesați. Indivizii ăștia merită efortul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.