Șefa PICCJ incită la încălcarea legii

Procurorul General al României Gabriela Scutea (foto), semnatara Protocolului PICJ-SRI din 2009, incită la încălcarea legii și a Constituției României, se arată într-un articol postat pe Luju.ro.

În articol se mai precizează că șefa PICCJ a emis o „Nota prin care isi preseaza procurorii din subordine sa comita o abatere disciplinara si sa nu respecte deciziile Curtii Constitutionale, obligatorii potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, dar si sa isi incalce juramantul depus la inceperea exercitarii activitatii. Este vorba despre Decizia CCR 297/2018 si Decizia CCR 358/2022 privind neconstitutionalitatea art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la intreruperea cursului prescriptiei, decizii care confirma ca din 2018 nu a mai existat prescriptie speciala in Romania si ca toate dosarele aflate in lucru la parchet sau pe rol in instante in care s-a implinit termenul general de prescriptie trebuie inchise (click aici pentru a citi).

Astfel,in 10 iunie 2022, Gabriela Scutea a emis o Nota prin care le cere procurorilor sa nu resoecte deciziile CCR pe prescriptie. Potrivit documentului publicat de avocatul Adrian Toni Neacsu, miercuri, 15 iunie 2022, Scutea le transmite procurorilor urmatoarele:

“Concluzie 1: examinarea efectelor neconstitutionalitatii art. 155 alin. 1 Cod penal nu antreneaza principiul legii penale mai favorabile.

Concluzie 2: in cauzele privind infractiuni de coruptie, infractiuni care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene (infractiunile prevazute in sectiunea 4/1 din Legea nr. 78/2000, infractiunea de evaziune fiscala atunci cand are ca obiect sustragerea de la plata TVA si infractiunea de contrabanda) suprematia dreptului Uniunii impune continuarea urmaririi sau a judecatii.

Concluzie 3: inainte de publicarea deiziei Curtii Constitutionale, legiuitorul delegat a intervenit si a corectat dispozitiile art. 155 alin. (1) C. pen. in sensul celor retinute in Decizia nr. 297/2018. In aceste circumstante, lipsind de efecte dispozitivul Decizieinr. 358/2022 prin interventia legislativa, nu se poate avea in vedere un efect independent si retroactiv al considerentelor aceleasi decizii”.

Iata comentariul avocatului Adrian Toni Neacsu privind nota sefei PICCJ Gabriela Scutea:

“’Invataturile’ Parchetului General catre parchetele locale, cuprinzand instructiuni cu privire la atitudinea procesuala in dosarele in care se pun in discutie efectele Deciziei nr. 358/2022 a CCR cu privire la prescriptie. Nici nu stiu ce este mai socant, dar concluzia generala este ca decizia CCR cu nici un chip nu trebuie aplicata, fie ca se invoca grozavia ca intreruperea prescriptiei este institutie de drept procesual penal iar nu substantial si deci nu se supune legii mai favorabile, continuand cu instigarea la neaplicarea ei in cazele cu fraude europene si de coruptie in numele Hotararii CJUE ori cu indicatia de a se invoca intrebari preliminare adresate CJUE pentru celelalte infractiuni”.

Nesocotirea deciziilor CCR e abatere disciplinara si incalcarea juramantului

Amintim ca neresepectarea deciziilor obligatorii ale CCR reprezinta abatere disciplinara conform art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit caruia:

Constitutie abatere disciplinara: nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

De asemenea, nescocotirea deciziilor CCR obligatorii potrivit Constitutiei Romaniei reprezinta o incalcare a juramantului depus de judecatori si procurori. Art. 34 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca: “Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: ‘Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

8 Comentarii

  1. Romania e contul sau buzunarul sau interesele ascunse ale lor! De mai bine de 15 ani(2004), toata legislatia e incoterecta legislativ si cu dedicatie pentru cei care distrug tara.

  2. Toni neacsu afost condamnat definitiv la 1 an cu suspendare in 2015 , ce sa mai conteze,e razbunare

  3. toate scursurile dirijate din afara Tarii trebuie scoase din sistem. se folosesc de situatii „emotionale” pentru a eradica SUVERANITATEA SI CONSTITUTIA TARII. SATANA LUCREAZA PRIN INSELACIUNE. AFARA! AFARA! JAVRA ORDINARA!
    ‘Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

  4. CCR-ul nu ingradeste aplicarea justitiei contra infractorilor prin limitarea prelungiri la infinit a neaplicarii prescriptiei ci se vede clar ca doreste solutionarea normala si in timp rezonabil a dosarelor penale sau inchiderea lor,si astfel evitarea blocarii acestora in sertarele Statului Paralel pentru a servi ele apoi ca santaj importiva unor alesi si slugi astfel ca,”la nevoie”,sa fie scoase peste ani atunci cand trebuie ele politic,sau trebuie pentru diverse alte interese.

  5. In Romania judecatorii din complet erau numiti in loc sa fie trasi la sorti conform legii si nu s-a intamplat nimic!! Ar trebui sa fie in puscarie pentru abuz in serviciu judecatorii sefi care faceau asta. Iar cei numiti la fel pentru complicitate la abuz in serviciu. Romania nu are justitie ci un institut de abuz cu numele asta.

  6. Dna Gabi o fi tot din Salajul Vulpii si al lui Asthalosh? Poate stie cineva pe unde s-a ‘scolit’ in ale drepti-ului.

  7. Este o increngatura intre cele trei puteri de pute pana la comisia de la Venetia. Nimeni nu mai respecta nimic, executille se fac la ordinul presedintelui lui Snecher. Cand e vorba sa-l bage pe un mafiot mare la racoare, in functie de ordinulul prezidentului, se aplica hotararile CCR sau hotararile comisiei europene dupa cum bate vantul. Dracu sa-i mai inteleaga! Asa presedinte, asa justitie!

  8. Buna ziua,
    Ce mai conteaza juramantul de loialitate, fidelitate pe care -l depun la numirea in functie magistratii pe Constitutia Romaniei cand chiar onor procurorul general al Romaniei ordona ca activitatea profesionala sa fie la dispozitia intereselor externe -filo UE iar apararea legalitatii si drepturilor constitutionale ale cetatenilor romani sa fie la rubrica si altele, adica exact acel model de stat colonial de tip esuat.
    Si daca servilismul, atitudinea de sluga sau de tip fanariot in care pupatul papucilor Sultanului este inlocuit cu modele de management care dau bine la Bruxelles, te intrebi ce va face ministrul justitiei si Gabriela Scutea daca onor conducerea de la UE are o fantezie juridica prin care vor ordona nici mai mult nici mai putin decat o schimbare de Guvern, de Parlament, sau al persoanei care ocupa functia de Presedinte al Romaniei, sau de ce nu chiar la transferul de populatii pe teritoriul national, in numele nu-i asa al dreptului european, zic si eu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.