Şeful ANPC reacționează la automatizarea caselor de marcat

Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie, pentru că ar fi trebuit să se ia în calcul prezenţa la cumpărături şi a consumatorilor în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele pentru a-şi scana singuri cumpărăturile, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, într-o dezbatere de specialitate.

„Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ţi scana singur produsele. Cred, în acelaşi timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezenţa la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele de a-şi scana şi a-şi marca singuri cumpărăturile. Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuţiile purtate cu o parte dintre reprezentanţii operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înţeles, lucru pe care îl vom şi verifica, că aceste case beneficiază, totuşi, de o asistenţă din partea personalului angajat al operatorului economic. Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informaţie ar avea nevoie legat de produsele achiziţionate”, a afirmat Constantinescu.

Întrebat despre modalitatea de abordare a monedelor electronice sau a NFT-urilor din perspectiva protecţiei consumatorilor, şeful ANPC a susţinut ideea, la acest moment, că „există perspectiva unor acte normative care să reglementeze întreaga situaţie”.

„Este o situaţie nouă pentru industrie, în general, şi pentru comerţ, în sensul reglementării acesteia, pentru că la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neapărat în vedere asimilarea acestora într-un sistem oficial. Dacă vă aduceţi aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat într-o zonă gri. La acest moment există perspectiva unor acte normative care clar reglementează întreaga situaţie. Nu cred, în acelaşi timp, că putem vorbi de NFT, sau ce ştiu eu că ar însemna NFT, şi anume achiziţionarea unor produse elaborate şi puse la dispoziţie eminamente într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”, a explicat Horia Constantinescu.

Asociaţia Sută la Sută Românesc, prin platforma Tribuna Consumatorilor, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). a organizat, luni, o dezbatere despre protecţia şi drepturile consumatorilor din România.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului este marcată, anual, pe data 15 martie, pentru a sensibiliza opinia publică despre importanţa cunoaşterii drepturilor consumatorilor din întreaga lume, fiind şi un bun prilej pentru mobilizare în vederea protejării acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Unii pensionari si ungurii trebuie protejati, ca ei nu vor sa invete noi limbaje. Eu propun sa-i punem in zone cu autonomie totala, unii cu banii in batista sa ceara la vanzatori, iar ceilati sa aiba case de marcat in limba maghiara ! De ce s-a bagat in poza asta de la protectia consumatorului necunoscut ? Auzi la el: discriminare ! Se rejoaca meciul ca nu-i rasism ? Ceausila nu fi trist, de mos gerila am fost beti !

  2. Problema nu este ca cei in varsta nu au minime cunostinte digitale. Ci ca trebuie sa caute pe fiecare produs codul de bare, sa caute secventa cu unele produse pe monitor, sa scrie seria produsului daca nu se scaneaza produsul. Reactiile lor sunt mai lente si la urma urmei nu suntem vesnic tineri. Trebuia banda cu scanare automata, la final iti suma si platesti cu cardul.

  3. hai siktir tovarashe anpc! discriminatorie PENTRU CA NU TE LASA SA ALEGI D OBIT OCI L O R! este dreptul fiecaruia de alege atunci cand PLATESTE! CEL CARE PLATESTE TREBUIE SA DECIDA CUM O FACE! TREZITI-VA BHAI! ASTA ESTE TOTALITARISM – IMPLENTAREA CU FORTA A „BINELUI”!

  4. Casele de marcat se automatizează pentru excluderea cashului din tranzacții.Odată cashul exclus, băncile au un venit constant din munca peonului pe care și-l pot reglementa după pofta inimii, cumpărând politicieni.În același timp, banii electronici sunt un mijloc excelent de control socisl și vor exclude orice mijloc de economisire viabil și independent precum aurul sau proprietățile, omul fiind exclusiv la cheremul autorităților și băncilor care îl vor controla viața sub toate aspectele Tirania este scopul ultim, desființarea proprietății și a autonomiei individuale iar consecința ultimă a acestei politici este faptul că nici măcar imbeciloizii care o propagă și care se simt deasupra tuturor, având averi imense, nu vor msi fi în diguranță pentru că averea lor se poate evapora la o atingere de buton cu totul.Dar sunt prea înfierbânrați ddoczmdată, și prea încrezători în mintea lor limitată ca să observe hăul ce li se cască sub picioare.La sfârșit, toți vor avez cozile mușcate, precum a obdervat sociologul.(Calhoun)

  5. Am card, mă duc scanez platesc şi plec. N-am card, stau la bartai coada de la casa de marcat şi platesc cash.
    OPTIUNEA DE A AVEA CARD SAU DE A NU AVEA CARD, ESTE STRICT PERSONALĂ! ŞI TOT STRICT PERSONALA ESTE OPTIUNEA DE A STA LA COADA DE LA CASA DE MARCAT SAU DE A SCANA PRODUSELE.
    Deci:
    KAKAIA PRABLEMA? CE SE FACE ATÂTA ZARVĂ? HORIA CONSTANTINESCU ARE ALTE PROBLEME DE REZOLVAT PENTRU A PROTEJA CONSUMATORII! PROBLEME FOARTE GRAVE! SPRE EXEMPLU PROBLEMA OBLIGATIVITĂŢII DECLARĂRII CNP DACĂ JOCI UN AMĂRÂT DE BILET LA LOTO (LOTERIA NAŢIONALĂ). ACEASTA ESTE UNA DINTRE MULTELE, FOARTE MULTELE PROBLEME PE CARE AR TREBUI SĂ LE REZOLVE HORIA CONSTANTINESCU.

  6. ma bucur ca esti tanar, ca ai vederea buna, ca iti place sa platesti cu telefonul, ca ai poate si un card gold, este minunat, dar nu uita ca intr-o zi si fala scade, dupa 50 de ani poti avea presbitie, etc. acum traiesti in viteza atat de mare incaat nu se stie cum va functiona motorul la 65+. Cand vei avea 65+ tinerii se vor revolta ca mergi prea incet, ca nu au loc de tine, iar savantii vor considera ca te pot transforma in biscuiti verzi obsesia sec.XX…Desi teoretic ar trebui sa traim 120 de ani, unii barbati zboara la 65+. Tu cata empatie? Esti capabil sa-ti ajuti rudele? Tu ce pensie vei avea? Vei fi la fel de nepasator cu banii? Stii ca pt a economisi a fi cumpatat ar trebui sa stii cat cheltuiesti, folosind cardul nu mai ai nici un stres, dar nici economii. Bun este si viata pe datorie minunata, dar odata se poate opri sursa, daca banca da faliment, parca au cazut cateva mai mari decat PIB-ul Romaniei. Iti urez multa sanatate si viata lunga sa poti intelege cum se traieste la 65+ chiar 90 de ani.

  7. Prioritatea marilor lanțuri de magazine nu este satisfacția consumatorului ci interzicerea banilor cash, respectiv controlul populației. Dacă ar fi urmărit protecția și satisfacția consumatorilor ar fi făcut excepții, lăsând la dispoziție câteva casierii deservite de operatoare pentru persoanele în vârstă sau cu handicap.

  8. Nu-i pune nimeni niciunui varstnic sula-n coaste, cum i-o punea Copoiu lui Iliescu, sa se duca musai la magazinul in care nu sunt casieri. N-are decat sa se duca la magazinele cu casier. ,,E” destule……[Rumburak]

  9. Motivul este ca nu mai vad bine nici cu ochelari. Nu vad ce scrie pe ecran si butoane. Ce fac. Mor de foame peste cativa ani. Ca acum mai vad ceva ceva….Asta e problema. Sa fie ambele variante. Cei tineri vad mai bine.

  10. …pt piatra filosofala…asta este problema, ca nu mai e multe…decizia de a amplasa marile magazine in orase a dus la falimentarea si disparitia magazinelor mici si a pietelor…in locul lor au intrat francizele tot scumpe, tot cu produse din import…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.