Şeful serviciilor secrete de la Chişinău: „Sunt peste o sută de ONG-uri şi partide gata să sfâşie acest pământ”

„Desigur că situația din regiune este foarte complicată și se răsfrânge negativ asupra situației în Republica Moldova. Aș vrea să menționez din start că situația este sub control, conducerea țării permanent este informată despre situația din țară și din regiune, iar la ședințele săptămânale la prim-ministru se face o trecere în revistă a riscurilor și amenințărilor securității Republicii Moldova, se pun sarcini concrete pentru a nu permite destabilizarea situației. Este important să fim vigilenți, să nu ne dedăm provocărilor din partea acelor forțe care nu doresc binele țării noastre. Cu părere de rău, provocatori de aceștia sunt mai mulți decât cei care iubesc Republica Moldova”, a declarat şeful Serviciului de Informatii si Securitate de la Chişinău, Mihai Balan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Serviciul de Informații și Securitate a elaborat o hartă a riscurilor și amenințărilor securității statului. Iată, puteți să vedeți și dumneavoastră, aș menționa că peste 100 de ONG-uri, servicii și organizații, partide, mass-media sunt gata să sfâșie acest pământ, să rupă în bucăți țara. Menționez doar că SIS-ul cunoaște și monitorizează în limitele legislației aceste structuri și persoane. Să nu se creadă că totul se permite în țara noastră. Vă sigur că nicio declarație cu tentă extremistă sau separatistă nu este lăsată fără atenția SIS-ului. Și dacă nu azi, mâine autorii acestora vor trebui să răspundă în fața legii”, a mai spus Balan.

Șeful SIS spune că în pofida problemelor existente, SIS-ul reușește să depisteze provocatorii din Republica Moldova, care în ajunul sau în perioada anumitor evenimente intenționează să întreprindă acțiuni de destabilizare. “Aici aș menționa cazul din sudul Republicii Moldova care ofițerii din cadrul Serviciului au întreprins o gamă întreagă de acțiuni care s-au soldat cu depistarea anumitor persoane”, a explicat Balan, care a exemplificat mai multe rețineri a provocatorilor. “Au fost cazuri când atât noi, cât și ofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au depistat persoane care intenționau să intre în Republica Moldova, având scopuri neclare de aflare în țară, dar ulterior ei au fost expulzați din țară” a mai adăugat Balan.

Referindu-se la serviciile secrete ale altor state care activează în Republica Moldova activează Serviciile Speciale nu numai ale Federaţiei Ruse, dar şi ale altor state. Fiecare ţară are interes faţă de Republica Moldova şi îşi face misiunile conform legislaţiei. Cum şi noi avem interesul în alte state şi ne facem datoria pentru asigurarea securităţii statului Republica Moldova.

Mihai Balan, fost ambasador al Republicii Moldova în Israel, a fost numit la conducerea SIS în octombrie 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.