Semnal: De ei se mai ocupă cineva?

scleroza multipla, interferon, hepatită

Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienții cu boli cronice prin lipsa de pe piață a unor substanțe active esențiale în tratamentul acestor afecțiuni, potrivit unui comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.

În acest moment este cazul metforminului și a levotiroxinei care lipsesc din farmacii, potrivit sursei citate.

„Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc. Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) – IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în
prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045”, se arată într-un comunicat transmis de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Se consideră că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală conform American Thyroid Association.

„A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate. O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice,
orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, mai precizează sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Cotidianul multumim. Am interogat baza de date a farmaciilor. Se mai gasesc medicamente ptr tiroida doar la Iasi Constanta si Arad cateva cutii. Multumim diaspora si ministerului sanatatii!

  2. Pai ptr PNLepre bolnavii cronici, pensionarii obisnuiti sunt balast financiar. Iesirea lor din sistem ar fi un castig financiar ptr bugetul de stat. PNLepra rau nu le face, dar sa se descurce cum pot. Si daca nu se pot descurca, ghinion.

  3. Daca si hipotiroidismul s-a basicat,va dati seama ca e groasa!

  4. Mori din cauza complicatiilor de la diabet si alte boli cronice, dar nu mori infectat cu coronavirus. Macar pot sa te ingroape cei nu mai mult 3 insi din familie. Popa si dascalul nu se pun la socoteala.
    Multumim din inima partidului de la guvernare…..[Leo]

  5. Spartanii ii duceau pe toti in virful unei stinci si-i impingeau in mare … De atunci au trecut mai bine de 2000 de ani …

  6. Daca se continua agresarea populatiei,care nu este vinovata de ,crizele’ sociale,pot apare reactii imprevizibile.Intr-o postare se aminteste de ceva guvern mondial.Asta pentru cine vrea „sa puna botul” la patologia mentala a potentialilor conspiratori.Daca judecam rational,si scormonim memoria trecutului apropiat,ne vom aminti ca in trecut ne-am descurcat rezonabil si fara divinitati.Pur si simplu nu ne-am batut capul cu ce depasea planul concret.

  7. Pentru cancer la plămân.ce medicament de undel procura acu nu pot iesi nu-i voie si oxigen trebuie la domiciliu frate ce.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.