Senatul SUA acuză JPMorgan că a minţit în privinţa unei pierderi de 6 miliarde dolari

Banca americană JPMorgan „a indus în eroare investitorii”, după care „a minţit autorităţile” în privinţa unei pierderi de 6 miliarde de dolari înregistrate din trading anul trecut, a declarat un membru al comisiei înfiinţate de Senatul SUA pentru analizarea cazului, potrivit Mediafax.

Senatorul John McCain, cel mai important membru al comisiei din partea Partidului Republican, a făcut declaraţiile în contextul publicării unui raport de 300 de pagini asupra operaţiunilor de trading şi eşecurilor de control al riscului care au condus la pierderile uriaşe ale JPMorgan în cazul cunoscut ca „balena din Londra”.

Raportul comisiei se concentrează pe informările venite de la directorului general, Jamie Dimon, şi directorul financiar, Doug Braunstein, care ulterior scandalului a fost nevoit să renunţe la post.

Dimon a minimalizat într-o primă fază importanţa tranzacţiilor cu instrumente financiare complexe la biroul de investiţii din Londra. Activităţile de trading ale biroului din Londra „sunt o furtună într-un pahar cu apă”, a spus şeful JPMorgan la o întâlnire cu investitorii în aprilie anul trecut.

Senatul SUA a aflat în urma investigaţiei, că acesta „avea deja informaţii despre portofoliul foarte mare şi complex, pierderile înregistrate pe perioadă de trei luni, majorarea semnificativă a pierderilor din luna martie, precum şi despre dificultăţile în lichidarea investiţiilor”.

JPMorgan a răspuns acuzelor comisiei Senatului afirmând că banca a recunoscut repetat greşeleile comise, dar conducerea a acţionat cu bună-credinţă, fără intenţia de a induce în eroare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.