Serviciile românești, contract cu dedicație pentru un miliardar ceh

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a acordat un contract de 6,82 milioane de lei companiei Premier Energy Trading, pentru furnizarea de gaze naturale categoria de consum B în baza unui acord-cadru încheiat de Asocierea formată din Direcția Achiziții Publice, din cadrul STS (lider de asociere), Serviciul Român de Informații – UM 0461 București (asociat), Serviciul de Informații Externe (asociat), Serviciul de Protecție și Paza – UM 0149F București (asociat), Curtea de Conturi a României (asociat), conform datelor publicate de Serviciul Electronic de Achiziții Publice. Atribuirea contractului s-a făcut fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială. Practic, avem parte de un contract prin încredințare directă, fără participarea unei alte companii. Premier Energy Trading face parte dintr-un grup de societăți controlate de către Emma Capital, fond de investiții deținut de către miliardarul ceh Jiří Šmejc.

Justificând acordarea directă a contractului, STS susține că ”scopul organizării în comun a unei proceduri de achiziție gaze naturale de pe piață la disponibil, administrată de Bursă Română de Mărfuri, în vederea încheierii unui acord cadru de furnizare cu un singur operator economic este acela de a tranzacționa în ringul bursier o cantitate mare de gaze naturale care să fie atractivă pentru un număr cât mai mare de ofertanți astfel încât autoritatea contractantă să obțină un avantaj financiar pentru achiziția energie electrca pe care estimează să o consume”.

Šmejc este unul dintre cei mai importanți antreprenori din Republica Cehă dar și din Europa Centrală. Acesta a dezvoltat grupul Home Credit Group, furnizor de credite, și fondul de investiții Emma. În 1999, Šmejc a intrat în acționariatul postul de televiziune NOVA din Cehia, intrând ulterior în parteneriat cu Petr Kellner, cel mai bogat om din Republica Cehă, ajungând că dețină o participație de 34% din TV Nova Group. În 2005, Šmejc și Kellner au vândut televiziune către compania americană CME, proprietarul PRO TV, din România, pentru aproximativ 1 miliard de dolari și și-au unificat toate celelalte active, în grupul PPF. În 2012, Šmejc și Kellner și-au divizat proprietățile comune, iar primul dintre ei a înființat grupul de investiții, Emma. Acest grup s-a implicat în afaceri de jocuri de noroc din Cehia, Grecia, Austria și Italia.

În România, Šmejc a făcut mai multe achiziții de companii din sectorul gazelor, precum Forte Gaz, Amarad Distribuție dar și distribuția de gaze din mai multe localități din jurul Bucureștiului. De altfel, la finele anului trecut, compania Premier Energy, una dintre companiile aflate în grupul de societăți controlate de Emma Capital, a fost sancționată cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro), în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie. Prin efectul legislaţiei specifice, Gaz Sud a deţinut poziție de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale, aferentă celor 31 localități (situate în special în județul Ilfov) unde a deţinut licenţă de distribuţie.

De altfel, Premier Energy a fost favorizată de guvernarea PSD pentru că a beneficiat de prețuri scăzute la gaze naturale după ce acestea au fost plafonate prin OUG 114 și a unei decizii a ANRE, condusă Dumitru Chiriță. De altfel, compania, care este distribuitor și furnizor de ultimă instanță și în Otopeni, a trimis clienților pe care i-a preluat de la Otto Gaz o ofertă de piață concurențială cu 20 de lei/MWh sub cel reglementat (până la finele lunii iunie mare parte din consumatorii casnici de gaze naturale erau captivi sistemului reglementat, cu prețuri stabilite de ANRE).

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.

Proiectarea şi execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează, în condiţii concurenţiale, de către operatorii economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final.

Potrivit reglementărilor, distribuitorul de gaze naturale, în acest caz Gaz Sud, avea obligaţia de a verifica şi aviza proiectele de execuţie a instalaţiilor, de a recepţiona lucrările şi de a pune în funcţiune IUGN, pentru consumatorii din localităţile aflate în zonele sale de distribuţie. Pentru aceste servicii, distribuitorul încasa tarife care intrau în componenţa prețului total plătit de consumator.

Astfel, consumatorii care realizau proiectele și instalațiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, față clienții care apelau la alți operatori (concurenți) pentru realizarea proiectelor și instalațiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurenţial, cu scopul înlăturării acestora de pe piață.

Amenda a fost aplicată distribuitorului de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al entităţii investigate, Gaz Sud, ca urmare a fuziunii prin absorbţie realizate în 2017. Compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Probabil la fel de ceh pe cat de canadieni sunt aia cu galbena Montana side austrieci aia dela CBR sau Reprom.

  2. A mai rămas ceva bănos și profitabil pentru băieții cu ochi albaștri care să nu fie dat cu dedicație în guwernarea kuie mlaus?

  3. Mai exista oare un secret de stat, la modul serios, care sa nu-l stie strainezia? Nu cred! Americanii au pus capac clientilor strainezi=muncitori cu secrete de stat 9.11, dar in Romania, canci! De fapt, asta se si urmareste(devastare, distrugere,genocid)!

  4. Că ne fură nemții, americanii, mai treacă-meargă. Asta e soarta coloniilor, dar să te fure și fosta surată Cehia, asta-i prostie combinată cu ticăloșie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.