Sevil dă drumul la marea operațiune de cheltuire a miliardelor

În luna aprilie este estimat să înceapă semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele locale, eligibile prin Programul Național de Dezvoltare Locală, a anunțat Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh.

Este vorba de programul care beneficiză, pentru perioada 2017-2020, de un buget de 30 de miliarde de lei, de cinci ori mai mare decât suma de care a avut parte PNDL în 2013-2016.

Plasarea acestei sume imense la discreția unei singure persoane, Sevil Shhaideh, s-a făcut prin schimbarea discretă a legislației fiscale la începutul acestui an, prin adoptarea a două ordonanțe, 6 și 9. Suma bani va fi direcționată prin ordin de ministru către autoritățile locale fără să se mai țină cont de bugetul de venituri și cheltuieli ale primăriilor. Mai exact, primarii pot angaja cheltuieli fără număr, fără să răspundă în fața legii. În felul acesta se elimină abuzul în serviciu, nemaifiind nevoie de celebra ordonanță 13, abrogată.

„Suntem extrem de interesați ca autoritățile locale să știe foarte clar ce finanțări are disponibile Guvernul pentru proiectele lor, cum funcționează programele respective, care e mecanismul de accesare a fondurilor. Comunicarea și colaborarea cu potențialii beneficiari ai programelor de finanțare europene și guvernamentale este esențială pentru succesul programelor. De aceea am mers în toate județele în care am fost invitați, am ascultat toate părerile și am clarificat cât mai multe aspecte. Fiecare proiect implementat cu succes înseamnă oameni care beneficiază de servicii publice de bază mai bune”, a declarat Sevil Shhaideh.

PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane euro și credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde euro pentru cea de-a doua etapă, care vizează 9.500 de obiective de investiții. Conform Ministerului Dezvoltării, programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, dar finanțează și investiții din orașe și municipii.

„Programul contribuie, alături de programele finanțate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport și locuire.

Discuția cu primarii din județ a vizat și programele europene pe care ministerul le gestionează în calitate de autoritate de management, în special Programul Operațional Regional, care contribuie la creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale. Programul sprijină dezvoltarea mediului de afaceri, a infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de a asimila progresul tehnologic”, se spune în informarea instituției amintite.

Prin Ordonanța 9, aprobată în luna ianuarie, se suspendă, pentru prima oară printr-un act normativ, mai multe reguli de execuție bugetară privind creditele de angajament, adică acele sume pe care autoritățile locale le specifică foarte clar că sunt necesare și pentru următorii ani sau în anul în curs pentru lucrări începute în trecut. Acordarea acestor credite de angajament fără niciun fel de limită pentru autoritățile locale se va contoriza la deficitul bugetar din următorii ani. În plus, se exclude sancțiunea utilizării acestor bani peste anumite plafoane și de la un capitol la altul. Beneficiarii vor fi primarii credincioși partidului de guvernământ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.