Sfârşitul unei frumoase prietenii

În cea mai recentă carte a sa, Impudoare (Humanitas, 2021), Gabriel Liiceanu îl numeşte pe Andrei Pleşu la timpul trecut: „Am avut cândva un prieten…”. Cearta decisivă a avut loc în schimbul epistolar dintre cei doi care, în 2020, a devenit volumul Despre destin. Acolo, Liiceanu a ţinut să aibă ultimul cuvânt într-o chestiune în care nimeni n-a avut vreodată ultimul cuvânt: există Dumnezeu, cum ni-L reprezentăm?

Regula convenită a schimbului de scrisori făcea ca ultima replică epistolară să îi revină lui Pleşu, dar Liiceanu a încălcat regula ca să răspundă unei enervări a prietenului său. Pleşu îi reproşase că se poartă ca şi cum ar fi edificat pe deplin într-o chestiune (cea de mai sus) în care el, mai slab edificatul, începe să fie sătul de aceşti edificaţi fără smerenie.

Acum, în Impudoare, Liiceanu nu-l descrie pe fostul său prieten ca pe un mistic tulburat, ci ca pe un vitalist păcătos, care n-a ştiut niciodată să aleagă doar bucuriile pure ale vieţii întrucât a fost prea slab faţă de bucuriile impure. Cea mai impură dintre acestea, spune Liiceanu, a fost bucuria joasă a anturajului lui Mircea Dinescu.

Problema ascunsă în fundalul cel mai adânc al acestui fel de a pune… problema ţine de humorul misticului în relaţia sa cu păcătoşii de rând. „Vino, bucuria mea!”, exclama călugărul Cleopa când cineva, oricine, se apropia de chilia sa. Cleopa înţelegea că misiunea celui care se nevoieşte pentru Bine nu e o treabă de scărpinat egoismul, ci una care are de iradiat altruism spre a contamina comunitatea cu forme concrete de non-egoism.

Călugării cei mai îmbunătăţiţi au fost întotdeauna tulburaţi de paradoxul situaţiei în care ei trebuie să se izoleze de comunitate spre a se putea ruga eficient pentru Binele comunităţii. De aceea, întâlnirile lor cu reprezentanţii comunităţii care vin în spaţiul izolării lor au a avea o natură divin-spirituală. Misticul care are de primit oaspeţi pe trimişii lui Dumnezeu îi primeşte în ospitalitatea sufletului său.

Dacă nu simţi energia etimologică din cuvinte şi dacă nu poţi activa legăturile dintre cuvântul ospitalitate şi locurile de vindecare din vechime (care din franceza medievală au dat modernul hotel), dacă nu înţelegi că păcatul este o boală cosmic-spirituală, iar mântuirea o vindecare cosmo-spirituală, nu vei înţelege, desigur, de ce ospitalitatea cea autentică (vindecătoare) nu era oferită de chefurile lui Dinescu, ci humorul mistic era acela care o dăruia. Noi nu putem şti, cu certitudini de fier, cine vindecă bolile care nu aparţin de trup, iar humorul (care e o înaltă virtute spirituală) ne „edifică”, iată, că şi păcătoşii au un rol întru sănătatea ospitalierilor.

În fond, Liiceanu-cel-forjat-din-fier îi reproşează ospitalierului Pleşu că prea e făcut din pasta moale a vieţii. Nu a aflat, din păcate, că pasta metalică a vieţii e folosită doar în farmacopeea pentru bolile trupeşti, nu şi în terapiile vindecărilor pe care tradiţia le-a numit mântuire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Author

21 de Comentarii

  1. Telectualii mioritici, ăștia au o singură preocupare,să-și umple mațele , pentru asta sunt dispuși sa lingă dosuri.

  2. 2 escroci – farsori profitori – care au pus in anii 90 mana pe miliardele comunistilor dela Editura poolitica si i.au folosit in scop propriu, devenind si ei milionari cu bani furati din bani publici. Nu se sesizeaza lulutza et comp?

  3. „Povestea celor doua nule” depanata scris si oral..
    Jurma, Chereches, alti cretinoizi, ce zic?
    „Scump, doamnă, scump; dincolo era mai ieftin!”
    Rotativa prostiei la romani…

  4. Pleșu a trecut prin toate așternuturile, a supt de la toate țâțele, a consunat cu toate mafiile – FSN, CDR, PD, PNL, Iliescu, Constantinescu (vă mai amintiți de el?), Băse și, cu voia dvs. ultimul pe listă, Werner cel Mare. Într-adevăr, e un mare îndrăgostit de viață ??? A, și i-a dăruit lui Gabi o editură…

  5. Cum s-a rupt PNL-ul, cum s-au relațiile dintre cei mai titrați oamenii de cultură români!!..ba ce face polutica din oameni!!..si ca o chintesență a discuțiilor avute dintre cei doi !..culmea doar prin dialogul scrisorilor ! ..erau la mii de km unul de altul!..Qatarul după ce-a nenorocit vreo 7000 de muncitori care lucrau stadioanelor, acum îi trimite pe restul scavilor în concedii fără plată!!..
    Ce-a ajuns lumea asta!!..Cum e ba să joci fotbal pe stadioane transformate în cimitire?…asa si cu elita noastră au trecut la alt nivel!!..cel al dialogului surzilor!!..pe cine dracu mai interesează azi asta?.

  6. Nimeni nu pleacă de pe lumea asta până nu-și plătește toate facturile! Am trăit sa o vad și pe asta: pupincuriștii capitalismului petrovian se bat la baioneta filozofica! Cel mai mult și mai tare mă distrează aceasta lupta de idei, adicătelea doi” titani ” care biciuiesc un cal mort de se va trezi la viață! Unul ii da cu lopata la burta și celalalt ii da cu coada biciului! Nu știu cum se face că, toți filozofii care l-au înjurat in tinerețuri pe Dumnezeu incep să-și ceară iertare la apus! Onorata instanță am fost un dobitoc! Succesuri jigodii capitaliste cu banul la purtător!

  7. @Mac. Președintele Constantinescu, este singurul de care îmi amintesc.

  8. Filozofia slinoasa a celor doua lichele a generat o imensa maculatura. Nimeni nu le cumpara cartile de buna voie. Bibliotecile din tara au fost obligate sa achizitioneze ” operele ” celor doi, desi nici tata Mosu nu le citeste. Astia doi, impreuna cu Dinescu, Patapievici si Tismaneanu, polueaza cultura Romaniei. Locul lor e in lada de gunoi a literaturii.

  9. Doi excroci, fandosiți, profitori in toate felurile pe seama naivitatii romanilor după 89. Cu astfel de intelectuali, sa nu ne miram ca suntem unde suntem, adica, la coada Europei.

  10. Vorba cântecului care transmitea suferința doritorilor de diversitate din perioada regimului de tristă amintire: -O fată mai găsești, dar un prieten greu…

  11. de cind filozofia a ajuns acoperire a fuuraciunilor, asta ne o spune liicheanu

  12. daca careva ii poate separa pe
    pleshu,liiceanu,patapievici,mungiu,jurma,streinu,cercel,ălrahatu,ilescu,basescu,chereche-sh,huidu,
    e.colistatinescu,klaus,scantei,laura,iuliana,fenechiu si restu drojdiei de aproape 500,
    acela e nebum la creierii capului!
    (tatal lor este Satana).

  13. minima moralia e doar pentru ceilalti,iar numarul de lichele a sporit cu inca doua!

  14. cand interesele ministrului culturi, donator de HUIUMANITAS in feb 90 la pretinul de pahar, in loc de DNA au ajuns la gds unde alaturandu-se scheletul lui pata pie VICIU, săpau cu sirg la temelia academiei după alegerea lui IA POP.LICHEANU CE SI-SA PARASIT PSIHOLOGUL SOATA PT AMANTA TANARA SI BOGATA, CEpoti sa le ceri=zdrente???

  15. Doi îmbuibați ai tuturor regimurilor politice ante și post decembriste…
    Doua jigodii lipsite de orice minimă morală….

  16. Frustrati si exaltati. Inclusiv prezentul. Telectualii romani AI ESTABLISHMENTULUI sunt de nivelul nationalei atat cantitativ (meciuri/carti multe), cat si calitativ (zero calicicari/recunoasteri internationale). Le recomand celor care au dispretuit „sufletelul” sa treaca pe la colegul lor de generatie / scoala, la psihanaliza, inca mai au timp sa se vindece si sa scape de grafomanie.

  17. Hoții!!! sa vina miliția!!! ăștia mint ca s-au separat !!! luati-i …

  18. Pana la urma tzatzele isi ridica poalele in cap si incep a se blestema unele pe altele. Pentru ca aceasta este esenta tztelor si nimic nu o poate schimba, nici banul si nici parvenirea oricare ar fi ea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.