Shell își cere scuze

Shell anunță că își închide benzinăriile din Rusia. Compania se retrage din sectorul petrolier și al gazelor din Rusia.

Shell a declarat că intenționează să se retragă din sectorul petrolier și al gazelor din Rusia și să oprească toate achizițiile la vedere de țiței rusesc, ca măsură imediată împotriva invaziei țării în Ucraina, conform Sky News.

De asemenea, gigantul petrolier și-a cerut scuze pentru că a cumpărat săptămâna trecută un transport de petrol la prețuri mici, spunând că decizia nu a fost „cea mai bună”.

Directorul executiv al companiei, Ben van Beurden, a declarat: „suntem conștienți că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziționa o încărcătură de țiței rusesc pentru a fi rafinat în produse precum benzina și motorina nu a fost cea corectă și ne pare rău”.

Potrivit BBC, compania a spus că își va închide toate stațiile de benzină din Rusia și va opri toate proiectele din țară.

Shell a fost criticată în weekend după ce a cumpărat țiței rusesc la un preț redus.

Știrea inițială

Shell și-a apărat decizia de a achiziționa țiței rusesc, în ciuda invaziei și bombardării Ucrainei, relatează BBC. Gigantul petrolier a afirmat într-o declarație că decizia de a cumpăra combustibilul la un preț redus a fost „dificilă”.

Compania a confirmat că a cumpărat vineri o încărcătură de țiței rusesc, dar că nu a avut „nicio alternativă”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a atacat compania energetică, întrebând pe Twitter: „Petrolul rusesc nu vă miroase a sânge ucrainean?”.

Până în prezent, țările occidentale nu au impus sancțiuni asupra importurilor de petrol rusesc, de teamă că acestea vor duce la creșterea prețurilor deja record ale energiei în întreaga lume.

Dar duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA se află acum în „discuții active” cu partenerii europeni cu privire la interzicerea achizițiilor, menținând în același timp o „aprovizionare globală constantă”.

Rusia este al doilea producător mondial de țiței, după Arabia Saudită, și furnizează aproximativ o treime din necesarul Europei.

Comentând demersul său, Shell a declarat că a fost nevoită să cumpere petrol din Rusia pentru a menține aprovizionarea în timp util a Europei cu combustibil.

Firma a declarat că rămâne „consternată de războiul din Ucraina” și a oprit majoritatea activităților care implică petrolul rusesc, dar a adăugat că situația cu aprovizionarea este „extrem de complexă”.

În prezent, petrolul rusesc reprezintă aproximativ 8% din livrările de lucru ale Shell. Una dintre rafinăriile firmei, este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa.

„Pentru a fi clar, fără o aprovizionare neîntreruptă a rafinăriilor cu țiței, industria energetică nu poate asigura aprovizionarea continuă cu produse esențiale a populației din Europa în săptămânile următoare”, a declarat un purtător de cuvânt. „Încărcăturile din surse alternative nu ar fi sosit la timp pentru a evita perturbările în aprovizionarea pieței. Nu am luat această decizie cu ușurință și înțelegem forța sentimentelor din jurul ei.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

  1. Olandejilor nu le-a mirosit niciodara constiinta , ei avand niste standarde morale foarte eficiente , care le dadeau dreptul sa care sclavi si sa-i vanda , pentru ca au infintat ideologia crestina olandeza care spunea clar ca negrii nu au suflet . Cu asa popor de tehnicieni ai moralei , nu e mare smecherie ca ambasada activa din Bucureti ne-a luat santierul naval de la Mangalia pe vorbe frumoase si amenintari mestesugite , iar mai departe tinandu-ne la poarta Senghen pentru coruptia descoperita de ei in Romania . Popor de rahati bine impachetati in versiuni morale proprii .
    Banul conteaza la portocale .

  2. Rusia se pregătește să se deconecteze de la rețeaua de internet globală, după atacurile cibernetice suferite de la începutul războiului din Ucraina.
    Rusia a început pregătirile active pentru deconectarea de la internetul global. Cel târziu pe 11 martie, toate serverele și domeniile trebuie să fie transferate în zona rusească. În plus, sunt colectate date detaliate despre infrastructura de rețea a site-urilor.
    Nu stiu cum o sa intram in contact cu tovarasul Putin?! Cum ii vom ura de bine, fie-i numele blestemat!
    Apelam la Valezy Kurmin de pe Kiseleff, ca sa-i transmita rugaciunile noastre de 7 ori pe zi cate 7, sau cate or fi?!

  3. Chestia asta cu datu’ la sentiment functioneaza pana cand companiile si guvernele incep sa realizeze ca-i arde la buzunar. Dupa 2 ani de WuFlu in care au tinut economiile inchise, s-au imprumutat in draci, situatia la nivel mondial nu e deloc roza si pute a criza, incep sa realizeze ca prostitutia asta pentru virtute o sa le arunce tarile in colaps. Numai in UK vorbeau de 3-4 milioane de locuinte care la anu’ ar putea sa fie in saracie din cauza preturilor la energie (doar din cauza energiei, nu mai vorbim de inflatie, somaje, etc).

  4. Daca s-a inceput cu derogari de la embargou, putem sa facem pipi de pe acum pe sanctiunile economice impotriva Rusiei.
    Inseamna ca si altii vor incalca restrictiile. Putin va triumfa.

  5. Afacerile curg fara nicio problema! Si se lauda ca au…! Ce au facut caposii mondiali, au distrus economia oricarei tari.

  6. @Rumburak – fii antena la mine. SUA a dat verde companiilor sa cumpere petrol si cam orice altceva de pe lista de derogari, folosind o banca terta care sa intermedieze cu bancile excluse din SWIFT. Derogarile acopera aproape in totalitate industria siderurgica din Rusia, otel, aluminiu, magneziu, nichel, etc. FED-ul american le-a spus ca masurile o sa aiba consecinte asupra economiei SUA, automat si a celei mondiale, asa ca toate masurile sunt doar de fatada sa-si etaleze virtutea. Presa vorbeste doar de sanctiuni, putini jurnalisti acopera lista foarte extinsa de derogari. Iar companiile care si-au intrerupt activitatea in Rusia o sa o reporneasca la final de Martie, ca o sa fie afectate si daca nu o fac, rapoartele pe primul trimestru’ din 2022 o sa fie catastrofa. Aia care au plecat din Rusia, s-au lins pe bot ca segmentele de piata o sa fie preluate de China

  7. Mie imi miroase a sange rusesc toata propaganda extremista a voastra, a ucrainienilor.

  8. Sancțiunile economice, ca întotdeauna și oriunde, sint sfoara întinsă din zicătoarea românească. Aceea pe sub care trec cățeii, peste care sar dulăii și de care se împiedică boii.
    Companiilor occidentale nu le convine să iasă din joc de bună voie și să le ia locul asiaticii și sud-americanii.

  9. Adica Europa sa moara economic si America sa infloreasca. Razboiul din Coreea,Vietnam, razboaue intre americani si rusi pe teritoriul altora. Ciuca sa fie atent sa nu devenim zona de razboi. Adica sa intareasca armata si gura inchisa.
    Cat mai multe rachete care bat cat mai departe si de mare putere.
    Cainele care latra ,nu musca. Nu trebuie latrat la rusi ci muscat.

  10. 360 de ucrainieni au murit de la începutul războiului, sângele acestor oameni au schimbat mirosul petrolului rusesc. Covitul ce miros o avea? Au fost zile când au murit şi câte 600 pe zi. Numai să emoţioneze, să lăcrimeze, să se jelească, să stârnească mila. Ucrainienii sunt un popor milog, au trăit pe spatele ruşilor la umbra cărora au ucis cu bestialitate, 50 000 de oameni din 2014 şi până în prezent.

  11. Adică una peste alta, UE și SUA cu sancțiunile lor sunt doar pentru proști, că afacerile merg bine mersi pe căi lăturalnice, iar ukrainenii o vor lua în m u e , că așa e în tenis …

  12. Păi Cică pleacă Coca Cola , pleacă Samsung + Apple , pleacă Netflix să plece si McDonald’s …. pierd Rușii ? ce pierd ? Câștigă piața chineză 😉 ca si cu dolarul dacă există alternativă cum sa anunțat deja …..cine pierde ? Russia că numai tranzacționează dolari ? Serios care este logica sancțiunilor ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.