Cum să vă îngrijiți ghetele de fotbal

Peisajul pieței de ghete de fotbal este în continuă schimbare, ghetele devenind mai moderne cu fiecare lansare. Acest lucru duce la noi inovații și tehnologii, unele despre care nu se credea că ar fi fost posibile pe ghetele de fotbal cu câțiva ani în urmă. Toate acestea înseamnă, de asemenea, și că modul în care îngrijim și menținem longevitatea și durata de viață a ghetelor noastre se schimbă și el.

Iată diferiți pași care trebuie urmați pentru fiecare tip de ghete și pentru partea superioară a acestora și cum să le îngrijim în cel mai bun mod posibil.

Materialul care, cu siguranță, are nevoie de cea mai multă îngrijire, este fără îndoială pielea. Ceea ce trebuie înțeles este că pielea este un produs natural. Nefiind artificială, pielea este obținută fie din cangur, fie din vițel / vacă și este considerată mai „tradițională” în abordarea ghetelor de fotbal. Acest lucru înseamnă că, la fel ca orice alt produs natural, se uzează în timp dacă nu este bine îngrijit.

Înainte de a începe, înțelegeți că decolorarea și ușoara frământare pe marginile pielii, acolo unde aceasta întâlnește talpa, sunt complet normale. Atâta timp cât pielea nu se desprinde de talpă și nu face cizma INUTILĂ, puteți continua să jucați.

Apa poate distruge pielea. Dacă este lăsată udă suficient de mult timp sau în mai multe rânduri, pielea se va întări și se va crăpa. Acest lucru a fost observat în cazul unor ghete de fotbal care au fost neglijate și lăsate într-o geantă unde umezeala și căldura se infiltrează în piele, aducând o mare varietate de probleme. Se pot dezvolta bacterii și mucegai, ceea ce este extrem de dăunător pentru partea superioară și căptușeala cizmei. Cel mai dăunător este faptul că slăbește pielea, făcând-o să se întărească și să devină foarte rigidă: astfel, atunci când vrei să flexați gheata, practic se destramă.

Cel mai frecvent mod în care o pereche de ghete de fotbal se poate desprinde de talpă și de partea superioară este prin expunerea la cantități mari de căldură. Căldura poate topi adezivul care ține partea superioară a cizmei de talpă, slăbind legătura și ajungând să se separe complet. Mediile reci duc la întărirea pielii, iar cizma devine inconfortabilă la purtare; de asemenea, atingerea balonului devine mai puțin dorită și cu o senzație ciudată.

Încălțămintea care a fost expusă la cantități suprasaturate de apă și umiditate, nu a fost niciodată curățată, nu a fost niciodată tratată cu hrană pentru piele și, mai mult ca sigur, a fost expusă la căldură intensă duc la piele extrem de rigidă și întărită, talpă/supa despicată, sisteme de susținere care s-au despicat și degradarea extremă a pielii.

După fiecare utilizare în care o pereche de ghete de fotbal se îmbibă, se udă sau se umezește este recomandat să ștergeți stratul exterior al cizmei astfel încât să fie uscat. Îndepărtați tot noroiul și acumulările, folosind un prosop de mână sau o perie.

După fiecare utilizare în care cizma se înmoaie, se udă sau devine umedă: USCAȚI INTERIORUL. Acest lucru este vital. Pentru a asigura salubritatea și longevitatea, îndesați prosoape de hârtie, șervețele sau prosoape în interiorul cizmei propriu-zise. Acest lucru absoarbe apa și umezeala, lăsând cizma și pielea/căptușeala acesteia proaspete și curate.

O dată pe săptămână, sau cel puțin o dată pe lună: aplicați pe piele cremă pentru piele. Practic, acest lucru nu face decât să adauge nutrienții necesari la piele, hrănind-o și menținând-o sănătoasă. De asemenea, se asigură că finisajul de pe piele rămâne la locul lui, astfel încât să nu devină prea alunecos sau prea uscat. Frecați cu o cârpă bine părțile din piele ale perechii de ghete de fotbal, NU pe cele sintetice.

NU le lăsați afară: indiferent dacă este frig sau cald, lăsați ghetele într-o zonă în care este întotdeauna o temperatură blândă. NU uscați ghetele ude în fața unui calorifer și nu le expuneți la căldura uscătorului de păr sau a altor instrumente ca atare.

„Sintetic” nu înseamnă „imun la orice probleme de uzură, rupere și îngrijire”. Deoarece este fabricat de om, pot exista probleme de care un consumator se poate lovi și care nu au fost scoase la lumină în ultimii ani.

Există două tipuri de materiale sintetice pe piață în zilele noastre: sinteticele tradiționale, pe care le vedem adesea fabricate din materiale din Nylon/Poliester/Tejin/MicroFibre și sinteticele din fire tricotate, mai ales FlyKnit (Nike) și PrimeKnit (adidas).

Modul în care ar trebui să tratați aceste două variante este exact același. Cu toate acestea, materialele sintetice din fire tricotate, cum ar fi FlyKnit, de exemplu, au nevoie de un tratament și o atenție suplimentară, datorită naturii și calităților lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.