Show-uri explozive la Bucureşti

Fildeşii lui Alifantis, “auriţi” de Nichita

La Teatrul Excelsior, în serile de 27, 28 şi 29 martie, la ora 19.30, aerul va avea o vibraţie specială, iar primăvara va cânta. Nu este doar o metaforă, pur şi simplu aşa se va întâmpla, dacă veţi păşi pragul Teatrului Excelsior, unde vă aşteaptă un concert ca în poveşti al unui mare şi frumos “nebun” al muzicii româneşti, Nicu Alifantis.

Fiecare reprezentaţie a acestui concert este irepetabilă. Concertul din 27 martie va sta sub însemnele de spiritualitate ale lui Nichita Stănescu şi ale Zilei Mondiale a Teatrului.

Ei bine, poate nu o să vă vină să credeţi, dar pasionalul brăilean, cu rădăcini greco-macedonene, respiră, compune şi trăieşte cu şi pentru muzică de patru decenii.

Concertele de la Teatrul Excelsior – “Să smulgem fildeşii din Alifantis” – au o încărcătură specială. Pe de o parte, reprezintă bucuria creatorului care a “servit” cu aceeaşi ardoare publicul, de la prima sa piesă, până astăzi, iar pe de altă parte, concertul este gândit de Nicu Alifantis ca o adâncă reverenţă faţă de unicul Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se vor împlini, pe 31 martie, 80 de ani.

„Nu spun că a fost un noroc că te-am cunoscut, spun numai că a fost o minune”, scria Nichita Stănescu.

Titlul acestui concert este un vers creat de Nichita în noaptea de 12 spre 13 aprilie 1983, anul în care Nichita avea să se ridice la ceruri.

„Să smulgem fildeşii din Alifantis!

Şi din Mediterană tot ce a fost Atlantis

Să-l auzim cum cade cum şoimul cel vânat

Leneş şi în cascade, într-un alt fel păcat

Când cântă parcă moare o taină dintr-un grec

Şi tot ce e în mine zare arată a înec

Dar nu-n sărata mare

ci în ceva cu mult mai mare.”

Unul dintre cei mai apreciaţi şi mai longevivi artişti, Nicu Alifantis

“Să smulgem fildeşii din Alifantis” este mai mult decât un concert, este un legământ artistic, între doi prieteni nepereche – Nichita şi Alifantis – care sfidează timpul şi legile acestuia.

“Mi-ar fi nespus de greu

să spun ceva despre Nichita

rostind în cuvinte.

Le-a luat el pe toate.

Le-a adunat cu grijă,

le-a mângâiat,

le-a stropit cu lacrimi de dragoste,

le-a şlefuit,

le-a cuibarit în căuşul palmelor sale

şi apoi le-a sorbit,

El, alchimistul le-a preschimbat

în necuvinte…

Aşadar,

despre Nichita poţi doar gândi cu gândul

şi asta cu mare grijă,

ca nu cumva să-l atingă şi să-l doară”.

Nicu Alifantis, “Gând cu Nichita”

Yanni revine la Bucureşti

Yanni într-o nouă călătorie muzicală la Sala Palatului

Supranumit “magicianul sufletului”, pianistul şi compozitorul grec Yanni va concerta din nou în Bucureşti pe 30 martie 2013, la Sala Palatului. Yanni revine în ţara noastră după succesul extraordinar al concertului de la Zone Arena din 2011, datorită Asociaţiei Culturale “Maria Domina”.

Yanni, pe numele său adevărat Yannis Hrysomallis, unul dintre cei mai importanţi artişti ai Greciei, a descoperit singur tainele muzicii şi a demonstrat că talentul adevărat depăşeşte orice graniţă. Până la finele lui 2011, Yanni concertase deja în peste 20 de ţări în faţa a mai bine de 2 milioane de oameni şi fusese răsplătit cu 35 de Discuri de Aur şi de Platină pentru albumele sale vândute în peste 20 de milioane de exemplare.

Yanni şi-a părăsit patria la 18 ani pentru a frecventa Universitatea din Minnesota. După un laureat în psihologie urmează strada muzicii, fiind un autodidact, şi se transferă în California, unde încearcă să compună muzică pentru film. În 1987, împreună cu un mic band, care îi includea pe Charlie Adams şi John Tesh, începe un turneu de promovare a primelor albume instrumentale: “Keys to Imagination”, “Out of Silence” şi “Chameleon Days”.

Yanni în turneu în Statele Unite, în 2012

În 1992 este nominalizat la “Premiile Grammy” cu albumul “Dare to Dream”, dar marele succes vine odată cu “Yanni Live at the Acropolis”, la 23 septembrie 1993, condus de compozitorul iranian Shahrdad Rohani, la Teatrul “Erode” din Atena.

În 6 mai 2004, rectorii Universităţii din Minnesota i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa în litere.

Creaţia sa este definită ca “new age”, deşi el preferă să fie numită “muzică instrumentală contemporană”. Albumul său “Ethnicity” s-a bucurat de un real succes, fiind considerat un bestseller, după “New York Times”.

Din discografia sa amintim “Keys to Imagination” (1986), “Chameleon Days” (1988), “Niki Nana” (1989), “In Celebration of Life” (1991), “Dare to Dream” (1992), “In My Time” (1993)…

Deşi nu cântă un gen muzical comercial, Yanni a dezvoltat o nişă extraordinară, susţine concerte magistrale în locaţii cu o bogată însemnătate istorică. Este recunoscut pentru talentul de a cânta la pian, clape, dar şi compozitor desăvârşit. Concertele sale de la Acropole, Taj Mahal, “Oraşul Interzis” din China şi de la Kremlin l-au adus în atenţia publicului iubitor de muzică pentru suflet.

AG Weinberger & The BoomTown Pickers

Nu rataţi excepţionalul concert susţinut de AG Weinberger

“Un Deliciu Acustic” este titlul celui mai recent proiect muzical prezentat de cǎtre celebrul muzician AG Weinberger & The BoomTown Pickers, în cadrul cǎruia vor putea fi ascultate piese în premieră sau rar auzite în România.

Supranumit „Mr. Blues al României”, AG Weinberger a reuşit marea performanţă de a fi nominalizat la 7 premii Grammy în 2007.

Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, cunoscutul bluesman a înregistrat în 1996 primul său album, intitulat „Good Morning, Mr. Blues”, iar până în 2000 a mai prezentat publicului alte două materiale discografice: „Standard Weinberger” (1997) şi „Transylvania Avenue” (1999).

După 1990, când s-au deschis graniţele, i se oferă posibilitatea unor turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia, Franţa şi Ungaria. În 1996, ajunge prima oară în SUA, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americană de Blues. În iunie 1997, AG Weinberger cântă în Piaţa Universităţii, cu ocazia vizitei preşedintelui SUA, Bill Clinton. Ca urmare, primeşte un mesaj de mulţumire semnat personal de Clinton. Cu ocazia lansării albumului „Standard Weinberger” în decembrie 1997 susţine primul concert de Blues televizat de TVR 1 în prime-time, vizionat de 6 milioane de telespectatori. Anul următor îl găseşte din nou în Memphis, la Festivalul “BLUESTOCK”, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. În 1998, A.G. Weinberger înfiinţează Fundaţia “BlueSylvania”.

1999 este un an plin de turnee, în care notorietatea artistului atinge cote maxime. În mai 2000, pleacă „în exil cultural în Statele Unite”, aşa cum îi place lui să spună. AG Weinberger intră în competiţia de pe piaţa muzicală din America, astfel încât să poată demonstra că şi un chitarist din România poate reuşi acolo unde a reuşit celebrul B.B. King. La început, a cântat în cluburile din Chicago, după care s-a mutat în New York, unde a concertat în cluburi celebre ca “Decade”, “Bitter End”, “Red Lion”, “Stone Pony” ş.a. Apoi a plecat în turneu cu cântăreaţa de country Sandie Brooks din Nashville, cu care a colindat toată America parcurgând aproape 30.000 de mile timp de 7 luni.

În final s-a stabilit în Las Vegas, unde a cântat în cluburi şi cazinouri şi a predat lecţii de chitară. „În SUA am învăţat – de fapt mi s-a motivat – să spun ceea ce gândesc. America îţi dezvoltă sinele, aşa cum eşti. Credeţi în voi şi nu vă lăsaţi păcăliţi de nimeni! Indiferent că e mai bună sau mai rea, fiţi mândri de personalitatea voastră. Trebuie să fiţi mândri de ea” – spunea AG într-un interviu.

În noiembrie 2003, AG Weinberger s-a întors acasă învingător din Statele Unite. El şi-a atins scopul – a semnat un contract cu o Casă de Discuri americană, “Heart And Soul Records”. În mai 2004 se mută la Lausanne, unde scrie piesele pentru noul disc.

„Nashville Calling”, întâiul album american semnat A.G. Weinberger a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, TN, Kent, WA şi mixat în Boston, MA – fiind produs de multiplul nominalizat pentru premiile Grammy, Tom Hambridge (Lynyrd Skynyrd, Johnny Winter, Bonnie Riatt, Susan Tedeschi, Delbert McClinton, Johnny Lang, Norah Jones etc.).

Şi cum întotdeauna AG Weinberger ştie să-şi surprindă publicul, cu piese cântate într-o manieră inconfundabilă, de data aceasta va aduce în faţa audienţei şi un instrument unic în România, lapsteel guitar, un instrument cu sonorităţi exotice, tipic muzicii hawaiiene şi country.

Concertul de la Teatrul Excelsior, “AG Weinberger & The BoomTown Pickers” continuă seria spectacolelor live a cunoscutei emisiuni “ACADEAUA”, realizată şi prezentată până de curând de către AG Weinberger la TVR 2.

Aşadar, sunteţi aşteptaţi cu drag, joi 4 aprilie, ora 19.30, la “Teatrul Excelsior”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.