Sursa mareei populiste din Europa

Și dacă nu e ”ciuma roșie”, ci frustrarea unei generații?

Cel mai mare guvern antisistem din Europa a fost adus la putere în principal de tinerii alegători italieni. „Confruntându-se cu lipsa perspectivelor unui loc de muncă în ultimul deceniu, ei au votat în masă pentru două partide populiste, Mișcarea de 5 Stele și Liga”, scrie The Wall Street Journal sub titlul ”Forța din spatele mareei populiste: tinerii frustrați”. Rezultatul scoate în evidență o prăpastie între generații; cei în vârstă, care își sprijină copiii adulți, au votat în continuare cu partidele traditionale, scrie cotidianul financiar american. Tinerii nu mai împărtășesc însă această viziune. În Spania, 40% dintre alegătorii sub 35 de ani tind să voteze cu partidul antisistem Podemos. În Grecia, 41% dintre cei cu vârste între 18 și 24 de ani au votat cu stânga radicală, Syriza, la alegerile din 2015.

Circa 30% dintre italienii cu vârste între 20 și 34 de ani nu muncesc, nu studiază, nu sunt într-un program de pregătire. Grecia se află pe locul secund, cu 29%, iar Spania are 12% dintre tineri în această situație. Mulți dintre acești tineri rămân să locuiască împreună cu părinții, ale căror salarii sau chiar pensii sunt mai generoase decât ce pot obține ei pe piața muncii. În aceste țări, angajații mai în vârstă au încă contratcte pe perioada nedeterminată, sigure și cu toate beneficiile sociale asigurate. În schimb, 61% dintre tinerii italieni cu vârste de până la 25 de ani au contracte pe termen scurt. În anul 2000, doar 25% din această categorie de tineri aveau contracte pe termen scurt.

Peste 50% dintre grecii cu vârste între 25 și 34 de ani locuiesc împreună cu părinții. În Italia sunt în această situație circa 50% dintre cei din grupul de vârstă amintit, iar în Spania circa 40%. În schimb, media UE este de 27%, iar în Germania locuiesc cu părinții circa 20%. Organizația Mondială  a Muncii a avertizat încă din perioada de apogeu a crizei economice că acești tineri riscă să fie pierduți pentru economie, neputându-și dezvolta abilități profesionale și spirit inovator. Sociologii pun pe seama acestui fenomen și scăderea natalității în statele amintite.

”Mișcarea de 5 Stele este ultima noastră speranță. Dacă ei nu reușesc, cred că nu o să mai votez vreodată”, spune Carlo Gaetani, un tânăr italian de 33 de ani, care în urmă cu zece ani vota cu partidele tradiționale de centru-stânga. S-a simțit trădat de guvernele acestea, scrie The Wall Street Journal, și-a văzut prietenii luptând din greu pentru o mică slujbă, în timp ce oportunitățile de afaceri sunt limitate, pentru că, de obicei, contractele cu sectorul public se acordă în funcție de relații.

Masa critică a revoluțiilor

Tinerii șomeri, cei care nu își pot întemeia familii și tinerii cu studii frustrați de condiția socială și materială sunt categoriile care formează masa critică a revoltelor sociale. Tinerii care nu au reușit să vadă decât aspectele negative ale sistemului actual vor asigura bazinul electoral al partidelor populiste.

Rareori statele est-europene fac obiectul unor asemenea analize. O explicație a fost dată în 2011, la apogeul crizei economice și al măsurilor de austeritate, de un analist citat de Bloomberg: potențialul de revoltă în aceste societăți este limitat, câtă vreme generații întregi de cetățeni au stat la coadă chiar și pentru hârtie igienică. Anii însă trec și generațiile se schimbă, un motiv pentru ca etichetarea electorală ca ”ciuma roșie”, comuniști” sau ”corupți” ar trebui înlocuită cu o analiză atenta a ”frustrării” și ”optimismului social”, pentru a preveni nu manifestațiile în apărarea ”valorilor europene” și a ”statului de drept”, ci cele mai grave proteste – cele împotriva sărăciei și umilinței.

Cât despre statele ce sunt oferite ca model economic și social, performanțele lor se datorează în parte împrumuturilor mari pe care statele neperformante și criticate le fac pentru a cumpăra produse fabricate de către statele ce se recomandă drept campioni ai dezvoltării. Germania, spre exemplu, ca și Satele Unite, are acest avantaj aparent injust. Partenerii comerciali ai Germaniei se împrumută pentru a cumpăra produse germane, în timp ce SUA dețin dolarul, moneda tranzacțiilor internaționale și a rezervelor valutare, care joacă rolul unui card de credit practic nelimitat. Sunt scheme de dezvoltare diferite, dar care conduc la același rezultat – când robinetul creditului se închide, începe haosul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

12 Comentarii

  1. Toate tarile astea se confrunta cu probleme dintr-un singur motiv principal: imigratia. Cand toti slugoii din Europa de Est vin sa lucreze la negru, ei fura locurile de munca ale nativilor de acolo. Si asa rata somajului in tarile respective creste, salariile scad pentru ca imigrantii lucreaza mult mai ieftin, si uite asa se ajunge la crize si la probleme economice. Toti slugoii est europeni au distrus Spania, au distrus Italia, au distrus Grecia. Peste tot pe unde se duc balcanicii, se alege praful!

    • Dar de ce n-au distrus si Germania sau Marea Britanie? „Slugoii” din Europa de Est nu sunt doar mai ieftini ci si mai pregatiti iar tinerii din tarile mentionate trebuie sa-si ridice nivelul de competenta, fortati de competitive. Deci teoria asta nu sta in picioare.

    • Felicitari!Media bolsevica americana o ia din loc cu lupta de clasa ,cu someri,cu bogati si saraci,cu tineri dezorientati,etc fara sa scoata un cuvintel (nu e kusher)despre IMIGRATIE,cauza tuturor relelor din Europa si SUA de 20 de ani incoace!Mai ales ca in SUA sunt zeci de milioane de americani care zac toata ziua, mascati in asistati social,ca daca nu le asigura Capitalismul un 500 dolari pe luna per capita de asistat ,incep Revolutiile Adevarate!

    • Ar mai fi si micul secret, Euro. Este convenabil pentru o economie puternică să aibă o valută depreciată și astfel să poată exporta pe rupte în cadrul uniunii, distrugând toată concurența.
      Care este țara care are excedent bugetar fără număr an de an? Italia? Ba bine că nu și poate pricepeți de ce ne stă bine în leu și de ce ar trebui să fie depreciat.

    • Geanina: Tu compari merele cu perele. Germania si UK pot suporta mult mai mult valurile de imigranti saraci pentru ca tarile astea doua sunt mult mai dezvoltate. Dar tari ca Spania, Italia si Grecia NU sunt la fel de dezvoltate si deci ele nu pot suporta invazia de saracii din Europa de Est. Cam 90% din muncitorii din Europa de Est NU au nicio facultate si nicio pregatire; ei se duc sa culeaga capsuni sau sa spele podele. Ei fura locurile astea de munca necalificate de la nativi si contribuie la somajul din tarile respective. Daca vine un imigrant din Afghanistan si iti fura locul tau de munca si tu ajungi sa fii somera in tara ta pentru ca angajatorul vrea munca mai ieftina, tu cum ai sa reactionezi? Singurul motiv pentru care 90% din slugoii est europeni sunt angajati in Vest este ca ei ofera munca ieftina si suporta tratamentul abuziv de la angajatori.

    • Daca copiii nascuti dupa 1990 nu stiu ce este aia munca si-si bat parintii fiindca ei s-au nascut in libertate si au drepturi, adica vor bani fara munca, ce va mai intrebati?

    • tinerii din vest vor să lucreze doar sefi sau funcţionari publici fiindcă li se acordă un tratament preferential si atunci cei din este vin si ocupă locurile de muncă care produc plus valoare si care nu sunt dependente de bugetul national ( de parazitismul national). acest lucru duce intotdeauna la prăbusirea imperiilor, acest favoritism cetăţenesc. printre primii care au incercat să înlăture acest fapt a fost Alexandru Macedon şi in prezent america a fost, până a venit Hilary.

    • Pt Geanina: Eu zic sa nu mai compari merele cu perele. UK si Geramnia sunt super-puteri economice, ele pot suporta valuri de saracii din Europa de Est. Dar tari mai modeste ca Spania, Grecia si Italia nu pot suporta potopul de muncitori straini necalificati. Cam 90% din muncitorii straini din Est spala podele si culeg capsuni. Nu ofera munca calificata. Ei fura locurile de munca necalificata de la nativii din tarile gazda. Tu cum te-ai simti daca Romania ar fi inundata de un potop de forta de munca ieftina din Basarabia? Cum ar fi daca basarabenii ti-ar fura locul tau de munca in tara ta? Ia zi.

      Pt cclar si atenianul: Nu e adevarat. Muncitorii straini fura locurile de munca de la nativi. De-aia tinerii din tarile cu pricina nu-si gasesc de lucru. Un roman sau un bulgar lucreaza mai mult pentru mai putin si suporta toate magariile angajatorului. De-aia grecii si spaniolii nu-si gasesc de lucru. Angajatorii vor forta de munca straina care este extrem de ieftina. Imaginati-va ca locurile voastre de munca sunt furate de basarabeni, care lucreaza mai ieftin. Cum v-ati simti?

    • @Pai de! @Pai de! – Nu iti pui si problema de ce pleaca „slugoii de est-europeni” sa munceasca in pen. Iberica si Italia ?De ce la ei acasa nu mai gasesc de munca si salarii satisfacatoare ? De ce doar firme din aceleasi zone europene castiga licitatiile in constructii in Romania iar ambasadorul spaniol urca treptele parlamentului sa protesteze la comanda acelorasi firme daca guvernul le impune taxele legale ?

    • Pt Hadrian: Zeci de mii de slugoii est europeni care au dobandit cetatenie spaniola si italiana sau drept de sedere acolo imediat au inceput sa primeasca ajutoare sociale si sa fure de la stat. In zece ani au falimentat tarile astea. Peste tot pe unde bulgarii si romanii si albanezii se duc, isi aduc coruptia si mahalaua cu ei. M-am saturat de romani si balcanici; cand merg in Italia, vreau sa dau de italieni, nu de slugoi bulgari si romani la fiecare colt de strada. Firmele sunt de vina, dar slugarnicia est europeana este combustibilul lor.

  2. Nu inteleg de ce ne invirtim in jurul cozii. Nimic nu se construieste daca nu exista profit. Nu conteaza vietile oamenilor, conteaza numarul lor si rata de schimbare a fortei de munca… Forta de munca este o marfa platita la un pret care sa permita obtinerea profitului maxim. Probema este incapacitatea liderilor de a intelege menirea oamenilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.