Sindicaliștii din învățământ, pentru urechile Executivului: „Protestele inevitabile”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) protestează față de „politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună în aplicare”.

Sindicaliștii de la FSLI susțin că, în condițiile în care se anunță creșteri substanțiale de prețuri după data de 1 ianuarie 2021, măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu condamnă personalul din învățământ la un regres al nivelului de trai, care oricum este cu mult sub standardele europene pentru aceeași categorie profesională.

Conform unui comunicat al FSLI, după lovitura primită prin OUG 135/2020, în urma căreia personalului didactic i-au fost anulate majorările salariale prevăzute a se acorda, conform legii, începând cu data de 1 septembrie 2020, Guvernul Cîțu le anulează și pe cele care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 ianuarie și de la data de 1 septembrie 2021.

„De asemenea, după 3 ani și jumătate de la intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, drepturile salariale ale cadrelor didactice care au dirigenție, gradație de merit, care lucrează în învățământul special sau care predau în regim simultan, sunt incorect calculate, prin raportare la salariile de bază din anul 2016. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care poziționarea funcțiilor didactice în grila de salarizare este în pătrimea inferioară a acesteia!”, se arată în comunicat.

Sindicaliștii se întreabă dacă aceasta este „răsplata” pentru efortul uriaș depus de personalul didactic în acest an, în care s-a introdus învățarea online?

„Prin efortul personal, financiar și material, cadrele didactice au suplinit lipsa dotărilor din învățământ cu dispozitivele tehnice necesare, așa cum prevedea legea, fiind nevoiți să lucreze de pe laptopurile și telefoanele personale și să găsească singuri soluții de avarie, astfel încât procesul de predare-învățare-evaluare să continue”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliștii susțin că potrivit semnalelor primite de la cadrele didactice se dorește declanșarea acțiunilor de protest în perioada următoare.

„Nu se poate să acceptăm ca educația să fie din nou sacrificată, ori de câte ori bugetul țării devine insuficient pentru asigurarea cheltuielilor cu salarizarea angajaților din aparatul de stat. Nu este primul guvern care, atunci când vorbește despre austeritate sau măsuri drastice de relansare a economiei, taie adânc în veniturile angajaților din sistemul de educație. Pentru noi amânarea celor două creșteri salariale care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 septembrie 2020 și de la data de 1 septembrie 2021, raportată la scumpirea alimentelor și a utilităților, înseamnă nu doar o amânare a măririlor salariale, ci o tăiere. Colegii noștri sunt, din nou, victimele unui sistem incoerent de guvernare. A fi un bun Executiv nu înseamnă să tai de pe listă sau să amâni, ci înseamnă să găsești cea mai bună soluție prin care angajații de care ai mare nevoie, cum sunt cei din învățământ, să nu fie afectați! Orice atingere de acest gen a sistemului de educație înseamnă șubrezirea acestuia și o deprofesionalizare a angajaților săi. În aceste condiții protestele vor fi inevitabile, iar cei care se fac vinovați sunt cei aflați la conducerea acestei țări”, a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Schimbati-va meseria. Uite asa, sa ne dati peste nas ca stiti sa faceti si altceva .Hai,curaj !
    Sau eventual ne dati lectii de IT

  2. Ce facem daca pandemia mai dureaza 7 ani?… stam fara scoala???
    Eu zic sa va ganditi voi sindicatele si puterea cum dam drumul la scoli.
    Propun anul scolar doar lunile calde cand elevii vor sta cu ferestrele deschise in clasa.
    Materia redusa la lucruri importante si ora de maxim 30 minute…o zi la scoala maxim 2 ore.
    Ministerul trebuie sa analizeze manualele si sa le reformeze.

  3. Golanule, se cunoaste ca n-ai scoala si nu respecti dascalii. Astia ca tine nu sunt buni decat pentru sapat canale si spart piatra.

  4. Cine izda mati preda cursuri de programare si C++…
    Nu profesorii pe care tu ii jicnesti.
    Pupa pe Surosh in ond…ca atata stii.

  5. @costi gorila manelista, mars in Italia la furat, ca asta e meseria ta dupa ce ai repetat clasa a patra de trei ori javra penibila.

  6. Ministresa Muncii – ce Gluma Sinistra – Raluca Turcana IQ17 nu doreste sa intretina Conversatii Agasante cu Semidoctii din Invatamint care, azmutiti de PSD, cer marire de leafa in Plina Pandemie de parca ar fi Ministri in Governul Meu.
    Dinsa, fosta camerista a presedintilor PNLeului, foloseste inca Vechea Banda de Alergare pentru a salva din banii partidului in Anul de Austeritate 2021.
    Tovarasa Anisie Monica Nu stie Carte si a fost reCuperata de Pupincuristul national Orban in Bundestagul Meu.
    Sa Traiti Bine…Ba!

  7. CE ESTE DE FACUT???? Crezi ca protestul profesorilor chiar ajuta elevii? Si daca pandemia tine 20 de ani,nu ne adaptam sau ce? Trebuie sa ramanem la aceleasi metode ? Hai sa fim seriosi. In antichitate nu erau atatea mijloace de informare, nu erau atatea conditii si tot cine a vrut sa invete a invatat. Sa nu mai zic de crestinism care a distrus lumea antica. Ceea ce incearca si acum, sa distruga mentalitati.

  8. Aveti dreapta, o meritati. „Taranul” de Teleorman (de fapt un inginer care nu a fost membru pcr niciodata) nu v-a placut desi psd intodeauna a marit salarii si pensii. Si a avut ministrii care faceau facultati bune de stat nu SNSPA ca pnlistul de la finante. O sa inghititi taierile ca de protestat …ma faceti sa rad…

  9. Tie iti trebuie lectii de bun-simt, ca de cei „7 ani de-acasa” n-ai prea auzit!

  10. Deabea acum v-ati prins ca ciuma portocalie v-a fraierit cu promisiuni ca sa-i votati?

  11. Pentru costi de la 17,25, esti un dobitoc, scrieti postarile sub alt nume sa nu mai fim confundati.

  12. De-ati face mitinguri serioase si dure, ar fi super! Doar ca voi nu faceti decat valva din cauza ca sunt prea multi pupatori politic care ocupa functia prin numire, prin recomandare, prin orice, nu si prin seriozitate reala!

  13. De cand cu invatamantul online (nu ca inainte rezultatul munci majoritati depasea ultimul loc din Europa la pregatire institutionalizata – meditatiile patentate nu se pun), fara rautate, dar erati ultimi care ati putea emite pretentii (apropo cum faceti online orele de educatie fizica / si nu numai? Salariu pentru aceste ore primiti? E bine). Daca ati fi muncitori cinstiti (nu meditatori julitori) si competitivi pe masura pretentiilor (nici nu amintesc cele doar 20 de ore efective saptamanal pe care le prestati) m-as angaja sa duc plancarda care deschide protestul. Cer iertare celor care pregatesc olimpici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.