Siria devine o afacere de miliarde

La mai bine de șase ani de la izbucnirea războiului civil din Siria, regimul rămas la putere la Damasc pare să deschidă perioada de reconstrucție post-conflict. Este vorba despre contracte de miliarde de dolari, de pe urma cărora vor beneficia în special companii din Rusia și Iran, principalii aliați ai președintelui Bashar al-Assad, scrie revista Foreign Policy. În luna august, la Damasc s-a organizat primul târg internațional de după izbucnirea războiului.

Companiile care vor contribui la reconsolidarea unui regim condamnat de Vest vor veni în primul rând din Rusia, Iran, China sau Brazilia. Rusia a semnat încă din 2016 contracte pentru refacerea infrastructurii, în valoare de peste un miliard de dolari, iar acum companiile pro-Kremlin vizează sectorul extracției de petrol și gaze chiar în zonele recent eliberate de sub controlul organizației Stat Islamic, cu sprijinul armatei și mercenarilor ruși. Mai mult, Moscova și Damascul au în vedere crearea unei bănci comune de investiții, care să ușureze asemenea afaceri.

Nu au fost invitate companii din statele care au luptat împotriva regimului Assad. De altfel, în timpul Adunării Generale ONU din urmă cu o lună, 14 state occidentale și din zona Golfului au anunțat că nu vor participa la reconstrucția Siriei decât dacă regimul Assad va fi înlocuit. În plus, Herbert McMaster, consilierul pentru Securitate al președintelui SUA, a declarat: „Trebuie să ne asigurăm că niciun dolar, niciun dolar, nu se va duce către reconstrucție sub controlul regimului său brutal“. Presa americană critica un principiu de bază anunțat de Damasc: procesul nu va viza întreaga țară, ci doar zonele loialiștilor. Asta ar însemna că, pe lângă faliile sectare din Siria, s-ar adânci și cele economice și sociale, iar organizații precum Oxfam, Salvați Copiii sau CARE International au anunțat că „asistența pentru reconstrucție riscă în aceste condiții să facă mai mult rău decât bine“.

Ce uită însă să precizeze publicațiile care critică implicarea unor state precum Rusia, Iran sau China în reconstrucția post-conflict ține de experiența din Afganistan și Irak a guvernului american și a companiilor americane. Miliarde de dolari din banul public au ajuns să fie transferate, via Irak și Afganistan, în buzunarul marilor companii americane. Ajutoarele internaționale și investițiile guvernului american în aceste țări au fost de sute de miliarde de dolari. Principalii beneficiari ai contractelor de reconstrucție au fost marile firme vestice, care au primit contracte ce le-au asigurat poziție de monopol, le-au scutit de orice supervizare și au condus la risipă, fraude și abuzuri. În SUA a fost creat un Birou al Inspectorului Special pentru Reconstrucția Irakului, care să investigheze fraudele comise de companiile contractoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

    • Da!
      Iar Romania e pe nicaieri….si cand te gandesti ca era o vreme cand in universitatile din tara erau multi irakieni, sirieni etc…

    • Dragos spune:`Iar Romania e pe nicaieri…` Te inseli . Romania este in Irak si stinge in continuare la sonda aia aprinsa de razboi inca din `91.

    • Dragos spune:`Iar Romania e pe nicaieri…` Te inseli . Romania este in Irak si stinge in continuare la sonda aia aprinsa de razboi inca din `91.Asta , pentru ca a murit Salamandra (Ion Dinica ) si nu mai avem specialisti in domeniu , asa cum nu mai avem nici petrolul nostru .

  1. deci, DICTATOR se numeste un presedine ales democratic, sustinut de 90 % din populatia tarii si de armata sa intreaga, cu exceptia tradatorilor…lumea asta este intoarsa pe dos-….si acum plange „marea coalitie„ ca nu se mai poate infrupta din „roadele„muncii lor de t.e.r.o.r.i.s.t.i.

  2. @Obiectiva : Bashar a devenit „dictator” fiindca i s-a opus trecerii pe teritoriul Siriei a unei magistrale saudite urmând sa aprovizioneze Europa în locul celei pe care i-o asigura, în mod traditional, Rusia. Lui Obama nu i-a convenit. Asa ca i-a mai inventat tipului si „atacuri chimice” în realitate savârsite de asa-zisa „opozitie moderata”, de teroristii aliati Arabiei Saudite-SUA. Unul din sustinatorii înversunati ai „politicii” lui Obama a fost François Hollande, fostul presedinte francez. Doi c.r.i.m.i.n.a.l.i de razboi.

    • Ileana, stiu si cunosc foarte bine problemele din Orientul Mijlociu….:)…eu am fost sarcastica…

    • Tanti Rolansohn, la tine la Odessa n-au fost criminali de razboi de neam ” celtic „?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.