Siria: Pacea lui Putin anunță un nou război

Organizații precum Stat Islamic, Al Qaeda, Bokoharam, dar și cei pe care președintele Turciei îi consideră dușmanii declarați ai țării sale, Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau clericul Fetullah Gulen, nu fac decât să distrugă civilizația musulmană veche de 1.400 de ani, transformând în „băi de sânge“ țări precum Siria, Irak sau Yemen.

„Însă asta nu ar trebui să ne împiedice să identificăm actorii, scenariștii din spate. Este pus în scenă un scenariu murdar, menit să distrugă unitatea și viitorul lumii musulmane. Se încearcă distrugerea comunităților musulmane prin provocarea divergențelor sectare și etnice“, a spus Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul, cu ocazia unei reuniuni a Organizației Cooperării Islamice, potrivit ziarului de Yeni Șafak.

„Vestul paralizează țările musulmane“

„Cine profită de dezintegrarea țărilor noastre prin trasarea frontierelor artificiale?“, a întrebat Erdogan. Tot el a sugerat răspunsul, cerându-le liderilor statelor musulmane să vadă cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor militare de miliarde încheiate cu Vestul. „Scopul Vestului este să paralizeze țările musulmane“, a spus Erdogan, pentru care, în Occident,  islamofobia și neo-nazismul au înlocuit democrația și libertatea. În aceeași zi în care a acuzat Vestul pentru „băile de sânge“ și contractele militare, Erdogan a plecat în Rusia, acolo de unde dorește să achiziționeze tot arme – sistemul antibalistic S-400. Erdogan a avut o întâlnire la Soci cu președintele Vladimir Putin și cu omologul iranian Hassan Rouhani, pentru a găsi o soluție la conflictul sirian. Este un format de dialog inițiat la Astana (Kazahstan), care exclude Statele Unite din ecuația reglementării în Siria.

Turul de forță al lui Putin

Marți, cu o zi înainte de întâlnirea cu președinții Turciei și Iranului, Vladimir Putin l-a primit, tot la Soci, pe președintele sirian Bashar al-Assad. Este a doua vizită externă a lui Assad după izbucnirea războiului, în 2011, iar prima deplasare a avut loc tot în Rusia. Putin i-a prezentat liderului sirian pe comandanții ruși implicați în intervenția militară din Siria, care l-a ajutat decisiv să se mențină la putere. „Vreau să vi-i prezint pe cei care au jucat un rol decisiv în salvarea Siriei“, a spus Putin. „În numele poporului sirian, îmi exprim mulțumirea pentru tot ce ați făcut“, a răspuns Assad. Tot marți, înainte de întâlnirea cu liderul turc și iranian, Putin a discutat cu regele saudit Salman (inamicul Iranului), cu emirul Qatarului (un lider apropiat de Teheran și aflat într-o dispută acută cu Arabia Saudită), cu premierul Israelului și cu președintele Egiptului. A fost un tur de forță pentru Putin, o încercare de a demonstra capacitatea Rusiei de a influența reîmpărțirea sferelor de influență în Orientul Mijlociu.

Trump înghite pilula amară

După întâlnirea cu Assad, cel pe care SUA și Turcia l-au considerat ani de zile inamicul numărul unu în Orientul Mijlociu, Putin a avut o discuție telefonică cu președintele Donald Trump. Surse din cadrul administrației SUA au declarat pentru Bloomberg că Trump nu a semnalat în această convorbire vreo schimbare a politicii SUA și că nu a adus vorba nici despre vetoul Rusiei la ONU împotriva investigației privind utilizarea armelor chimice în Siria (pretextul singurei acțiuni militare americane în Siria în mandatul lui Trump).

Ce înseamnă neschimbarea liniei americane în privința Siriei și toate aceste întâlniri și convorbiri inițiate de Putin? Înseamnă că administrația SUA va susține în continuare că vina pentru eșecul american îi aparține lui Barack Obama, că rebelii anti-Assad nu vor mai primi arme de la CIA (program oprit de actualul președinte). „Putin a câștigat“, concluzionează Ilan Goldenberg, expert în cadrul Departamentului de Stat și Pentagonului în timpul administrației Obama, citat de Politico.

Victorie de etapă pentru Iran

Însă nu doar Rusia câștigă, ci și Iranul, iar acest lucru este dureros pentru Donald Trump, care a subliniat deseori că Teheranul este acum inamicul numărul unu în Orientul Mijlociu. SUA nu au reușit până acum să scindeze formatul tripartit Rusia-Turcia-Iran, deși acesta este unul conjunctural și cele trei state au multe divergențe. Washingtonul încearcă să coalizeze monarhiile arabe din Golf și Israelul împotriva ascensiunii iraniene, însă modul brutal în care acționează prințul moștenitor saudit nu garantează succesul. Arabia Saudită s-a implicat într-un război sângeros în Yemen, fără a putea înclina decisiv balanța, deși Iranul a consumat mult mai puține resurse acolo pentru a susține tabăra șiită. În plus, acum că pretextul luptei împotriva terorismului s-a epuizat, Arabia Saudită încearcă să forțeze un conflict în Liban, care să ducă și la implicarea Israelului.

În tot acest păienjeniș, Rusia caută recunoașterea statului de mare putere, iar un prim pas, până la următorul război împotriva ascensiunii Iranului, este un acord internațional pentru Siria care să obțină și girul Americii. „Întrebarea este dacă Trump este suficient de inteligent cât să-l facă pe Putin să plătească pentru asta sau dacă îi va da totul gratuit“, spune Goldenberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

6 Comentarii

  1. Deocamdata USA incearca sa repete operatiunea „Kosovo” in Orient cu numele „Kurdistan”.Cine-i poate opri in lupta directa?

  2. Vestul se comporta ca niste BANDITI ordinary; indivizi fara Dumnezeu, moralitate- iar ipocrizia lor institutionalizata de altfel a atins culmi nebanuite.
    Sa speram ca Turcia le va da o palma DURA , iesind din NATO.

  3. mi se pare ca titlul pus ascunde ceva frustrari. Putin a fost singurul care a luat taurul de coarne si a facut ca ISIS sa fie invinsa in Sirira. pilula amara a americii, si nu a lui trump si mai degraba israelienilor, este Iranul si faptul ca pentru israel, Iranul devine un pod mult prea indepartat! deci chestiile astea in care incercati sa puneti la zid pe cel care a scurtat razboiul si a salvat vieti mi se pare de mare porc! slugile sint in afgnistan si mor ca prostii. adica aia care slugaresc in „teatre de operatii” crima care distruge omenirea… si apoi ii trimit ologi la concursuri… cita meschinarie si mizerie morala!

    • Putin nu a luptat contra ISIS ci pentru mentinerea la putere a lui al-Assad. Pentru asta au sacrificat sute de mii de sirieni, pagube colaterale uriase, si cateva mil de refugiati. Refugiatii de ce nu s-au dus in Rusia, daca Putin a devenit salvatore de la patria? Contra ISIS au luptat americanii. Marele defect al americanilor, este ca se straduiesc sa nu comita pagube colaterale, feresc populatia si institutiile de utilitate publica. Este un concept strain lui Putin, comunismului si tuturor exponentilor de marca. Ce zicea Iliescu despre mortii, oameni nevinovati, distrugerile si atrocitatile de la mineriade? Ca sunt pagube colaterale, la fel si despre mortii de la revolutie.

  4. Mister ( cu accentul pe ultima silabă ) Marchievici , formatul de dialog de la Astana nu exclude Statele Unite ci ele însele s-au autoexclus . Vezi Doamne , cum să participe la o coaliție în care SUA să nu conducă ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.