Opinia unui economist „Sistemul” nostru, mai corupt decât al Greciei, se opune din răsputeri rezolvării acestei probleme!

„Vedem că, din păcate, România continuă să fie campioană incontestabilă la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro în 2021. Dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al țării din același an, de 80 mld lei, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la nivelul la care reușesc Olanda sau Finlanda…
Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanță al țării clasate pe locul doi, Grecia care înregistrează un decalaj cu 10 pp mai mic decât al României”, a declarat Daniel Anghel, PwC Romania, citat de economistul Bogdan Glăvan.

În opinia lui Glăvan, „Sistemul” nu a dorit și se opune din răsputeri rezolvării acestei probleme.

„De ce? Fiindcă este corupt și incompetent. Mai corupt și mai incompetent decât cel al Greciei. Imaginați-vă un ASF pe steroizi sau 1000 de ASF-uri existente în toate ministerele, direcțiile județene etc. care urmăresc doar privilegii și în rest le doare în cot de finanțele publice.
Patriotismul, despre care ne vorbesc atât de mult unii gogomani, ar trebui să înceapă la Stat nu la cetățeanul de rând, fiindcă de fapt patriotismul lipsește grav tocmai la Stat. Gogomanii le spun oamenilor să fie patrioți, să cumpere românește, să-și plătească taxele (remember, „România trăiește cu taxele tale”), când de fapt gogomanii sunt primii hoți ai țării. Patriotismul este doar o lozincă pentru ei. Dacă chiar le pasă de patriotism, ar rezolva problema asta a evaziunii, dar nu vor, fiindcă tocmai ei trăiesc de pe urma evaziunii”, concluzionează Bogdan Glăvan.

România își adâncește pierderile din TVA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8540 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Si daca estimarea veniturilor din TVA este proasta ca ministrul care a emis-o ? Tara saraca plina de experti !

  2. …eu nu inteleg un lucru: de ce ai estima ceva pe care-l poti calcula la centima?…cum?…foarte simplu: in ianuarie/februarie, nici nu mai conteaza luna, ai toate datele de anul trecut…stii toate tranzactiile purtatoare de tva, stii toate rambursarile…ce este atat de greu sa vezi cat ai facut, cat ai incasat fizic fata de scriptic etc…si mergi, daca nu este adevarat, si le dai peste nas celor de la comisie, fmi si care-or mai fi…dar tocmai aici s-ar putea sa fie problema…poate ca marile tunuri se dau tocmai pe zona asta…tre sa recunosc, desi glavan asta este orice altceva decat economist, de data asta are dreptate…

  3. taxele sunt FRAUDA. BIR SI HOTIE A UNOR LATURI SPURCATE ASUPRA CETATENILOR. STATUL JECMANESTE CETATENII PENTRU A PLATI PARAZITII SI INFRACTORII! ASTA NU ESTE STAT. ESTE CEL MAI MARE CRIMINAL SI TALHAR !

  4. dreptate Dan Diaconescu, s-au furat 1000 de miliarde de euro. Sau ereau furate pana atunci!

  5. Bre nea glavan, chiar nu ai observat că Romania a ofshore doar pentru furat și spălat bani de oricine? Ți-e greu sa le spui in fata?

  6. „de ce ai estima ceva pe care-l poti calcula la centima?”

    Pentru ca estimarea se face inainte de Oct-Noi anul trecut pentru veniturile purtatoare de TVA viitoare din Ian-Dec anul urmator. Pentru asta nici bunul dumnezeu n-are o metoda. Daca ai supraestimat veniturile si ai subestimat cheltuielile (cazul Romaniei) ai creat din pix o „gaura” in buget. Cum cheltuielile sunt anterioare veniturilor si majoritatea la inceput de an (asa zise investitii) bugetul este vesnic pe deficit. Abia la sfarsitul anului (31 Dec) ajunge la valoarea cea mai mica. Duamne ajuta, daca n-ai atipit putin !

  7. Din valoarea adăugată de pălmașii români in “brazda” multinaționalelor ce activează in Românistan, valoare ce se regăsește in produsele ce merg in UE, Statul Român nu încasează nimic. Taxa pe valoarea adăugată de romani in subansamblele livrate corporațiilor este este încasată de statul unde corporația își are sediul in momentul vânzării produsului finit…

  8. O prima masura : salariile celor de la ANAF la fel ca cele ale magistratior ! Evaziunea firmelor straine a depasit imaginatia ! Aceasta-i marea problema ! Firmele straine nu accepta sa vina-n Romania si sa nu aiba un profit de peste 30% si asta in principal prin amenajarea fiscala ! Consultante, imprumuturi de la firma din tara mama, tot felul de scamatorii fiscale de mare inventivitate. O prima masura : salariile celor de la ANAF la fel ca cele ale magistratior !

  9. Orice exportator in UE, doar, isi poate scoate certificat si nu percepe TVA, din contra, isi poate recupera TVA-ul platit in tara pentru marfurile si serviciile la export UE. Cand nu va pricepeti, dezinformati, decat, multinationalele n-au facilitati la TVA. Poate la voi, le-a dat Mamaya Sanducovici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.