Situații jenante pentru serviciile franceze

Spionajul francez este pus într-o situație delicată, după arestarea a doi agenți, sub acuzația de tentativă de omor. Asta se întâmplă după ce doi membri ai Direcției Generale de Securitate Externă au fost implicați în tentativa de asasinare a unui opozant din Congo, iar alți doi agenți au fost condamnați pentru trădare în favoarea Chinei.

Doi agenți ai DGSE au fost arestați preventiv sub acuzația de ”tentativă de omor voluntar în bandă organizată”, potrivit unei surse judiciare citată de presa franceză. Cei doi agenți au 28, respectiv 25 de ani. Au fost arestați pe 24 iulie, când se aflau într-un automobil furat și aveau asupra lor mai multe arme de foc. Ambii au fost antrenați la una dintre unitățile DGSE. Erau suspectați pentru punerea la cale a unui asasinat. ”Este o tentativă de reglare privată de conturi ratată, împotriva unei victime private, de către doi agenți care acționau pe cont propriu”, spune o sursă apropiată anchetei, citată de Le Parisien.

DGSE a refuzat să facă vreun comentariu. Ministerul Apărării, din care face parte DGSE, a refuzat să comenteze. Pe rețelele sociale din Franța au început speculațiile, cel mai frecvent scenariu imaginat de francezi fiind că agenții au fost eliminați în acest fel din sistem, în urma unei operațiuni secrete ratate.

 

În 2018, doi foști spioni francezi au fost puși sub acuzare pentru tetntativa de asasinare a generalului congolez Ferdinand Mbaou, un adversar al președintelui de la Brazzaville. Generalul urma să fie ucis pe teritoriul Franței. Generalul african mai fusese ținta unui atentat, în 2015. Acum, doar unul dintre cei doi agenți mai este urmărit de justiția franceză. Asta pentru că complicele său, și el membru al spionajului francez, a fost asasinat în martie 2019. A fost găsit ciuruit de gloante într-o parcare din regiunea în care locuia. Acest din urmă agent, Daniel Forestier, a publicat mai multe romane cu titluri premonitorii, după retragerea sa din DGSE – ”Requiem pentru un savoyard”.

 

O altă afacere îi privește pe doi agenți DGSE care au trădat în favoarea Chinei și au fost condamnați, pe 10 iulie 2020, la 8, respectiv 12 ani de închisoare. Este o afacere ”de penetrare a serviciilor franceze de către o putere străină”, arată surse judiciare. Cei doi au fost reținuți în decembrie 2017.

Cu 20 de ani în urmă, unul dintrei ei a fost detașat de către DGSE la Beijing. A fost rechemat în 1998, după ce intrase într-o relație amoroasă cu interpreta chinezoaică a ambasadorului Franței. A ieșit la pensie câțiva ani mai târziu și a plecat în China în 2003, unde s-a căsătorit cu translatora cu pricina. Celălalt agent condamnat a fost arestat pe aeroportul din Zurich având asupra lui bani lichizi primiți de la un contact din China pe o insula din Oceanul Indian. Acest agent nu a a fost niciodată într-o misiune externă.

Unele publicații din Franța au plasat originile acestui ultim scandal de spionaj la începutul anilor 1990, în contextul afacerii fregatelor pentru Taiwan. A fost un contract militar semnat în 1991 pentru livrarea a șase fregate franceze. Comisioanele au fost uriașe pentru acea vreme – 500 de milioane de dolari pentru autoritățile taiwaneze, dar și chineze. Însă o parte din acești bani s-au întors în Franța, ceea ce înseamnă deturnare de fonduri. De acest dosar se leagă patru morți suspecte: un ofițer taiwanez (în 1993, agresat), un agent DGSE (în 2000, căzut de la fereastra locuinței, aparentă sinucidere), un inginer al companiei constructoare Thomson (2001, căzut de la fereastră, aparentă sinucidere), un alt inginer (sinucidere).

De afacerea fregatelor pentru Taiwan se leagă și mai recenta afacere Clearstream 2, cunoascută și ca Afacerea EADS-Clearstream. Victima acestui scandal a fost, în 2006, premierul Dominique de Villepin, văzut atunci ca succesor al președintelui Jacques Chirac. De Villepin a fost pus sub acuzare pentru denunț calomnios împotriva lui Nicolas Sarkozy în acest dosar. Sarkozy era ministru de Interne în cabinetul condus de adversarul său De Villlepin. A fost un scandal decisiv pentru prezidențialele din 2007. De notat că ministrul de Interne al Franței controleaza serviciul intern de informații, fapt ce s-a dovedit crucial pentru modul în care Sarkozy a profitat de acest scandal. Trei președinți ai Frantei din a Cincea Republică au fost anterior miniștri de Interne – Francois Mitterand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

2 Comentarii

  1. Vedeți de ce il iubim pe betivul de la Cotroceni ? El face tot ce ii se ordonă (pe un costum pe o sticla ,pe o păsărică ,o ciulama) dar uite așa ne păzește de rele … Uite pe vremea lu Ponta sari in aer colectivul ….deci cu PNL suntem puțin covidati dar suntem SAFE ….

  2. Daca am avea și noi românii o justiție că în Franța alta faina s-ar cerne la moara.In nici un caz nu am mai avea un premier că Orban Ludovic,un cetățean român cu nume unguresc ,și un președinte că Werner Klaus Iohannis ,cetățean român cu nume german.Romania nu ar mai avea așa mari probleme privind corupția generalizata din administrație și nici cu clanurile etnice susținute și aparate de partidele politice aflate la putere.Da-ne Doamne o justiție că în Franța sa afle și cetățeanul român cat de mult este furat și mințit de mafia și corupția aflată la putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.