Solidaritatea, un sentiment necunoscut printre români

Solidaritatea e un sentiment necunoscut printre români. Nici istoria nu este mai blândă din acest punct de vedere. Poate câteva capitole, episoade singulare pot dovedi solidaritate la nivel istoric, însă la nivel de valoare socială ea nu a ajuns niciodatăm scriu jurnaliștii de la Vocea din Vrancea.

Românii nu au încredere în celălalt și nu se folosesc de valoarea cooperării, întrajutorării. Desigur, având în vedere vicisitudinile istoriei, putem găsi românilor circumstanțe atenuante.

Acest aspect însă nu va schimba realitatea și anume faptul că fiecare e pe principiul: ”Do it yourself!”. Conform acestui principiu, legăturile firești, organice ce se creează în interiorul societății stau încă în pântece.

Aceasta ar fi chipul fericit al lucrurilor, faptul că o  Românie a solidarității se va naște cândva. Tot ce putem face e să accelerăm procesul.

”NOI ASTĂZI SUNTEM O ŢARĂ DE OAMENI SINGURI. ATÂT DE SINGURI, ÎNCÂT PÂNĂ ŞI NEFERICIŢII NU SUNT SOLIDARI ÎNTRE EI”, SPUNEA OCTAVIAN PALER. ȘI AȘA VOM RĂMÂNE PÂNĂ ALTĂ ROMÂNIE NU SE VA PLĂMĂDI.

Poate nu în zadar, sindicatul polonez al lui Lech Walesa s-a numit Solidaritatea

Chiar și cei care încearcă să înjghebe un sentiment de solidaritate sfârșesc tragic în demersul lor sau devin niște bandiți cu care ne-am obișnuit cu toții.

În absența unei solidarități nu putem avea o sporită și ascensională calitate a vieții. În definitiv, omul ca fiiință, trestie cugetătoare, are nevoie de social pentru a cunoaște împlinirea. Logica individului singur desolidarizat de societate e mai mult o perspectivă pesimistă care a alimentat spațiul românesc până la refuz. Vorbele lui Paler nu sunt de prisos.

Românii visează de unii singuri de mult timp

Vorbim de un intelectual extrem de atent la evoluțiile sociale. Prin vorba sa radiografiază o societate întreagă. Putem discuta de politici publice, de instrumentele statului în a trasa liniile unei dezvoltări pe toate planurile, însă avem nevoie și de punctul de vedere psihosocial.

Așa cum spunea și Serge Mosocovici, unul dintre fondatorii psihologiei sociale, ”politica reprezintă arta de a gestiona fondul irațional al maselor”. Românii visează de unii singuri de mult timp.

Continuarea pe Vocea din Vrancea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Pana nu apare un grup de romani autentici,grup adevarat de elita(nu de „glume ale naturii” care isi schimba opiniile dupa cum bate vantul)grup care sa elaboreze un manifest pentru secolul 21,ceva in genul lui Supplex Libellus Valachorum,care sa uneasca,nu sa dezbine,care sa integreze partide si constiinte, nu sa atace pe vremelnicii x si y,care sa se bazeze pe Biserica ,pe Universitatea, pe Istorie si pe o viziune social-economica asupra unui drum drept pentru Romania,de la care odata pornit sa nu mai existe abatere,nu se va intimpla nimic in mlastina actuala!
    Probabil cer prea mult!

  2. sa moara si capra vecinului maaaaah !! daaa’ pe mineee nu ma afecteaaazaaa maaaah! laaas’ ca maaa deescuurc maaaah !! laaas’ ca meeerge s-asaaa maaah !! etc. etc. etc.

  3. Romanii nu au incredere unii in altii? Baieti destepti. Stiu ei ce stiu.

  4. Cum se stinge lumina esti jefuit pe loc. Invatati baieti, nu ca la romani daca ai o coaja de paine dai jumate si la altii. Nu e valabil la jegurile pradatoare securiste sorosiste care multi sunt de alta etnie .

  5. Eu cred că acest sentiment este doar atrofiat…
    De ce?
    Mulțumită politicii globaliste promovate cu îndârjire de mai marii coloniei in ultimii 15 ani …
    Dar poezia DOINA o știm multi dintre noi…

  6. „Solidaritatea e un sentiment necunoscut printre români. Nici istoria nu este mai blândă din acest punct de vedere.” GRESIT!

    Solidaritatea e un sentiment arhiCUNOSCUT printre români !!!
    Altfel, fara SOLIDARITATE, UNITATE si DARZENIE in LUPTA, in decursul ISTORIEI (cea MULTIMILENARA) de pe acest TARAM … POPORUL nostru nu ar fi INVINS toate neamurile migratoare si calatoare !!! RAMANAD, STATORNIC pe acest TARAM !!

  7. Solidaritate in zona?! Oauuuu! Exista solidaritate doar in acaparari pe baza de acte in fals?! Puneti gaj casele proprietate ale batranilor pentru „solidaritate” in afaceri??, bre si va eliminati orice grija.

  8. Solidaritatea este o calitate esentiala pt supravietuire si dainuire in timp , este o calitate remarcata doar la fiintele inteligente . Popoarele cu un indice general scazut de inteligenta nu manifesta solidaritate ci indiferenta si dezbinare . Succesele in evolutia culturii , civilizatiei si prosperitatii unei natii se datoresc printre altele solidaritatii , determinata la rindul ei de IQ general . Pt convingere priviti numai harta economica a Europei …

  9. De unde Doamne iarta-ma solidaritate, cand invrajbirea pleaca si este sustinuta de la cele mai inalte functii ale statului roman?!
    Cei care pastoresc neamul romanesc s-au prins ca la turma mioritica functioneaza minunat principiul acela: ,,Divide et impera”. Ca urmare au tot interesul sa existe invrajbire si nu solidaritate.
    Uitati-va si la sondajele de pe acest forum. Veti observa frecvent ca sunt specimene umane care sunt de acord cu scumpirile, cu Citu ca premier iun continuare si alte tampenii evidente in defavoarea poporului roman.
    Astia suntem noi.

  10. Sa nu uitam ca exista totusi o solidaritate functionala la maxim, de gasca, de coterie!

  11. Din alte vremuri (sa mai si zambim ;despre solidaritate,intre altele):In tempulu resboiului Austriei cu Napoleonu III, pentru păstrarea Lombardo Veneţiei, unu osteanu românu din Ardelu, scrie parintiloru sei din Rosnovu, unu satu de lângă Brasiovu:
    — »Tote ca tote, tata cinstite.
    Numai cu draga inima noi nu ne potemu bate cu nemulu de pe aici, câ-‘su totu de-ai noştri, că zîcu ca sî noi; pane, carne, casa, mama, cruce .. . Nu am aflatu până acum din ce tempu dor’ au venitu nemulu acest’a din Ardealu tocmai pe aici, dar’ caută
    se fie din vremi depărtate, câ si-au stricatu reu limba, de n’o pricepu eu bine de totu . .« (lungi aplause).
    Auzîti? . . . Italianii suntu Români din Ardelu, cari si-au stricatu limb’a .. dar’ totu Români au remasu !. . .
    Sfânta ignorantîa, dar’ poternica voce a conscientiei latinitatiei nostre ! (V. A. Urechia, conferința Conștiința latinității între românii din secolii trecuți, ținută la Ateneul din București, redată în Amiculu Familiei 14 / 15 iulie 1889, Gherla).

  12. Eu n-am curaj sa ma solidarizez cu mine, sunt satul de minciunile mele, dar inca ale „chelnerilor” si ale „cuafezelor”. Noi avem pe unii care sunt doctori in turnatorie, altii in coruptie si alti au „plagiat” urina lui Bivolaru. Alti dau kwh la pret de litru de benzina ! Noi suntem ca Dinamo Bucuresti 1948: „singuri impotriva tuturor”, noi serbam toate infrangerile.

  13. @ Fekete , avem romani de elita si nu un grup ci o multime . Nu pot sa acceada de cei cu „diplome ” de pe la fabricile de diplome si oportunisti . Si se apara intre ei . Elita sta deoparte ,deoarece : „Daca te bagi in tarite te maninca porcii ! „. cu stima

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.