Soluţia crizei politice, după Congresul PNL

Cu voie sau fără voie, Dan Barna a sugerat, după întâlnirea cu Iohannis, că preşedintele nu va propune o soluţie pentru criza guvernamentală decât după Congresul PNL.

Acest mesaj nu putea fi transmis în clar, căci ar fi însemnat să fie dezvăluit faptul că preşedintele joacă mai degrabă ca un mediator liberal, nu ca unul naţional. Dar e mai mult decât plauzibil că exact pentru acest mesaj a fost chemat Barna la Cotroceni.

Cu sau fără mesaj, acesta era sensul evenimentelor ce se derulau. Amânarea programării moţiunii de cenzură pentru citirea în plenul Parlamentului nu sugera alt sens. În Constituţie nu scrie în câte zile are a fi programată la citire o moţiune de cenzură.

Regulamentele parlamentare, da, ele au prevăzut cinci zile, dar încălcarea acestei prevederi nu creează un conflict constituţional ce ar putea fi admis întru judecata CCR. Între ce puteri ar fi conflict? Între Parlament şi Parlament? Dan Barna a fost folosit de Iohannis pentru a transmite, aşadar, un mesaj către liberalii care erau pregătiţi să-l aleagă pe Câţu preşedinte al PNL. Alegeţi-l,
dar să ştiţi că, după Congres, nu mai poate fi amânată votarea moţiunii de cenzură. E necesar, sugerează mesajul, să vă gândiţi să-mi propuneţi un nou premier cucare viitorul vostru preşedinte de partid să se poată înţelege fără conflicte. Dacă mi-l veţi propune din nou pe Florin Câţu, veţi avea un guvern minoritar, căci USR- PLUS nu va accepta, în aceste condiţii, să revină în
coaliţie şi va trece în opoziţie.

PSD a pus umărul în chip decisiv pentru soluţia „după Congresul PNL”. Îi convine un PNL condus de un preşedinte cu experienţă de partid precară. Şi-a acoperit jocul cu o poveste despre alegerile anticipate. Care ar putea deveni realistă dacă USR-PLUS ar trece în opoziţie şi ar recâştiga puncte ca urmare a poziţiei critice la adresa guvernului minoritar.

Oricine ar fi noul premier, Florin Câţu ori alt liberal, guvernul următor are de înfruntat criza exploziei preţurilor. Care va avea efecte sociale şi economice. Potolirea unei asemenea crize nu poate avea soluţii liberale. Doar intervenţia statului asupra libertăţii liberaliste a pieţei ar putea regla lucrurile. Liberalismul ideii „Scapă cine poate, crapă cine crapă” ar putea umple
străzile de proteste. Orban a convocat plenul Parlamentului pentru ziua de 9 septembrie, ora 16. Ca să fie citită moţiunea de cenzură? Nu a stabilit o ordine de zi.

Dacă PSD va asigura cvorumul, inclusiv peste trei zile lucrătoare, în ziua de 13 septembrie, Guvernul Câţu poate fi demis. Dar va mai sta la butoane până când CCR îi va comunica dacă moţiunea de cenzură a fost ori n-a fost depusă constituţional. Iar CCR a înţeles deja să îşi dea răspunsul abia după 25 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Secu a declansat criza pentru a se scapa de niste zevzeci deveniti inutili si tot Secu o va rezolva. Dar nu cum vor unii politicieni ce se cred indispensabili sau unele tonomate din media ci asa cum vrea ea. In acest scop a dat indicatiile necesare tuturor oamenilor sai din toate institutiile statului. Nu Verner, Catu, Orban sau Ciolacu fac agenda manariilor viitoare ci Secu.

  2. Dupa Congres, PNL-ul lui matu catu, va deveni dintr-un partid ISTORIC – intr-un partid cu istorie APUSA .

  3. De faptul ca USUPLUS si gaska de comitagii AUR i-au stirbit autoritatea lui Orban pana la zero absolut si l-au devoalat ca om de paie si tradator al PNL,nu spui nimic, nimic?
    Cata ura incape intr-un om,fi mai bun la suflet, asculta si glasul rotilor de tren..

  4. Domnule Buduca,iti fac o confidenta : prin mai-iunie eram intr-o societate in care cei mai multi erau masoni!Nu uit o chestie,pe care citind articolul Dvs. mi-a reaparut in memorie, unul ii spunea altuia care se plangea ca a fost dat afara din serviciu de un membru PLUS :”Alianta asta (USRPLUS+PNL nb) dureaza pana in septembrie,dupa care vine o criza,si se sparge alianta, vom reveni la putere”…:))
    Nu va cunosc,dar nu va mint
    Puteti sa stati cu ceasul in mana, USRPLUS, niste derbedei fara simtul responsabilitatii, nu mai pupa puterea…De ce credeti ca e Iohannis atat de relaxat..

  5. Se pare ca maratonistul e pe ultima suta de metri!!..După 25 vine atârnarea !!..si gata am devenit colonie cu acte in regula ..ne-am pierdut suveranitatea datorită drogatului!!..ne-am îndatorat în asa al încât țară nu poate returna ratele la aceste imprumuturi…!multumim dle președinte!!..

  6. nu multumiti cel care este 100 % vinovat de dezastrrul si haosul politic,social si economic din tara – presedintele „”part time „‘ si „primul navetist al tarii”- cetateanul k.w. iohnnis ci gasiti mijloace de a-l suspenda urgent si a-l inlatura cat mai repede impreuna cu „guvernul meu -pohta ce-a pohtit”!!impreuna au dus dezastrul , impreuna sa plece !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.