Spitalul funcţiona cu o autorizaţie de incendiu de acum 30 de ani

UPDATE Secția ATI, care a ars la Spitalul din Piatra Neamț, a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP, a declarat, duminică, prefectul județului Neamț, George Lazăr.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a declarat, duminică, faptul că era obligatoriu ca Spitalul să notifice DSP-ul despre modificările structurii, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru”, a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr, la Digi 24.

Potrivit prefectului, la etajul 2 s-au făcut lucrări pentru mărirea capacității secției ATI. Acesta suspectează că lucrările s-au făcut fără respectarea legii.

„La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secției de ATI, care până acum funcționa la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziție, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal și nu au fost verificări din partea celor care aveau competență și răspundeau tehnic pentru această modificare”, a mai spus prefectul.

Acesta spune că specialiștii de la ISU, parchetul, polițiștii, criminaliștii trebuie să stabilească datele concrete, în urmă anchetei.

„Acum sunt niște date care se desprind din discuțiile avute cu cadrele medicale și cei de la ISU. A fost un fel de de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare”, a mai spus George Lazăr.


Un salon cu două paturi pentru ATI a fost amenajat în UPU, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru a se putea asigura în continuare terapia intensivă.
De asemenea, un alt salon se amenajează la etajul 3 și se caută soluții rapide pentru gestionarea situației.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au transmis, duminică dimineața, că în secția ATI și-au pierdut viața șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani.

Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a luat măsuri pentru a asigura o continuitate a activității de salvare a vieților pacienților care necesită ventilație mecanică.

„În cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI. În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană”, au transmis reprezentanții Spitalului din Piatra Neamț.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat sâmbătă seara, la Piatra Neamț, că Secția ATI distrusă de incendiu va fi refăcută la un alt etaj al clădirii.

„Este o anchetă în curs de desfășurare. Între timp, vom reface Secția ATI, la etajul trei. Vor fi 12 paturi la terapie intensivă”, a explicat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că vrea modificarea legislației, astfel încât coordonarea activității medicale a tuturor spitalelor publice să treacă la Minister.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

„La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare. Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu. Spitalul este construit înainte de anii ’90 şi s-a suspus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit”, a spus Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Incendiul în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului, însă doar etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016.

Spitalul a obţinut autorizaţie de securitate la incendiu înainte de anul 1990.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost inaugurat în 1935, iar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în spital miliar, potrivit site-ului mesagerulneamt.ro.

Spitalul nou s-a dat în folosiţă în 1973, cu toate secţiile chirurgicale, potrivit aceleiaşi surse.

Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi şi fostul şef al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, spune că Spitalul de Urgenţă Neamţ nu avea oameni pregătiţi pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, la ultima evaluare.
„Trebuie periodic să se facă simulări de evacuare, iar în momentul în care se face evaluarea în sensul acreditării se face o astfel de simulare de evacuare împreună cu ISU. Spitalul din judeţul Neamţ încă nu a fost acreditat în ciclul doi de acreditare, când s-a introdus acest mecanism de evaluare, presimulare, el urma, urmează să fie acreditat prin luna martie, dacă nu mă înşel eu”, a spus Cepoi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Mare atentie la exprimarea acestor clampai de lux! Ei spun, citez:”noi CA SI manageri…”, aceasta exprimare „ca si…” inseamna ca sunt invizibili si doar ocupanti ai functiilor din care doar incaseaza venituri grase, trag sforile si nu raspund infata legii pentru eventualele catastrofe! Fix ca la cotroceni,”eu ca si presedinte…!”, sau „eu ca si premier…”, la fel in orice domeniu „eu ca si..”! Functionarul din orice institutie este „ca si…”, in niciun caz gunctionar demn de raspundere si onorabil ca respect! Astia, obligatoriu trebuie sa dispara dinpolitica si din fruntea oricarei institutii din Romania!

  2. Chestia asta cu hartiile serveste doar ca pretext legal pentru a-i scapa pe adevaratii vinovati si a-i infunda pe niste lefegii marunti. Pentru ca stie orice fraier cum se obtin toate avizele in Romania. Pe hartie totul este bine si frumos iar pe teren dezastru. Si cu hartia aia luata la timp, in mod cert ca in situatia de nebunie actuala se intampla totul exact la fel.

  3. In spitalele romanesti au loc,periodic,incendii(in ultimii 10 ani au fost 8)-dar „ne sesizam”doar cand mor oameni :Maternitatea Giulesti ; 2010-Spitalul Judetean Drobete-Turnu-Severin ;2013-Floreasca;2015-Mavromati;2015-Spitalul Vechi,Satu-Mare;2015-Spitalul Judetean Baia-Mare ;2015-Spitalul Simeria;2018-Spitalul Judetean de urgenta Alba-Iulia

  4. Trebuie data lege ca toate CLADIRILE institutiilor statului sa inlocuiasca instalatiile electrice, apa, termoficate, gaze la maxim 25 ani.
    Si dat fonduri pentru asta trebuie facuta alocarea de fonduri conf. legii. Pe Tataru nu l-a dus capu sa faca ..asa ca Mongolia il asteapta si sa ia si arabu cu camila cu 3 cocoase.

  5. Fix cum functioneaza si politicienii din Romania, prin rotatie! Aceeasi marie cu alta palarie si niciunii nu au vina! Apropo de Uniunea Salvati Romania, ce mai salvati bre la ora actuala in afara de manipularea munciunilor? Ati salvat ce? Un rahat! Ati mintit mai tot ce misca si e viu in Romania(in afara de eu care va faulteaza pe toti cand va prond cu minciuni si magarii, e valabil pentruorice politician sau partid)! Hai bre sloganistilor, nu mai urlati „Mandru ca sunt roman”? Sau:”Sunt Mandru daca sunt din satul, comuna, orasul,judetul..”? A trebuit o noua catastrofa sa va dati seama ca sunt doar slogane manipulatoare ce contin minciuni crase? Va e rusine sa iesiti cu sloganele la urlat? Nu v-ar mai rabda pamantul!

  6. Mda, bre,. Dar vezi un pic câte biserici, catedrale și mănăstiri nou nouțe s-au făcut in ultimii 30 de ani,, fără nosocomiale și cu toate autorizațiile,.

  7. „Or trebuit sa moara oameni ca acest guvern sa plece”. Asa apunea ceacanaul din deal acu’ 4 ani.
    Vreun ministru urmarit penal? Vreun prezident talau arestat pentru +8000 morti de „simpla pneumonie”?
    Vreun lotru catz saltat pentru furt de melearde marafeti ioropeni?
    Chiclazaul vos’!

  8. Asa se intampla cand se pierde controlul intre venitirile administratiei si a celor ce muncesc efectiv . Nu poti avea un electrician, inginer sau lacatus angakati pe salarii de 2-3 mii si sa faci performanta . Din salariu trebuie sa traiesti decent si curat , nu sa ai 2 sa 3 joabe cum ni se sugereaza si sa mai faci si lucru cum trebuie . Faptul ca circuitele nu au fost protejate cum trebuie , cu diferentiale care sa decupleze imediat , alarme de fum care peste tot sunt obligatorii la bucatarii de apartament dapai la un spital , circuita de stingere a incendiilor din fasa etc. Lasa ca managerul si alti lachei polituci ,vor pleca acasa cu 10-15 mi de euro pentru luna in curs iar dupa ce demisioneaza o sa se prajeasca pe plaje in Dubai .
    Romania postrevolutionara asa este construita , sa poata ucide cati mai multi cetateni , sa invite la plecarea voluntara peste hotare si sa isi diminuezee cat mai mult resursele si toate bazinele de meseriasi , pentru a curata bine locul .
    Ce se vrea a se pune in locul romanilor ?

  9. Concluzia care se desprinde: Suntem condusi de o sleahta de hoti si incompetenti. Ponta trebuie sa demisioneze imediat!

  10. Chiar daca politica, nu produce malai gros decat pentru cativa cocotati (gen Sica somerul universal, suplinitorul „docent” – in sfaturi docte & smecherasul de Buzau – cu ochii albastri SRI) este cauza tuturor nenorocirilor si dezastrelor, astfel pe fondul sifonari banilor din toate bugetelor (constituite obligatoriul / „legal”) si jocului politic al promovarii in functii de decizie a tuturor mediocrilor, beizadelelor, filfizonilor si tutelor inregimentati politic se moare cu zile si distrug destine in Romania (restul sunt povesti despre alegeri libere si democratie damboviteana, cu eroi din infractori si oameni de „bine” ce se sacrifica – prin firme fantome de sifonat banilor tuturor, dar „oameni” de bine si eroi). Legea si regulile facute de cocotatii politic sunt pentru ceilalti, pentru ei exista democratia fara limite si nesimtire nesfarsita – oamenii nu exista si conteaza, sunt doar statistici aducatoare de profit.

  11. Imi amintesc de o statistica, in care cultele protestante aveau un lacas de cult si la 100 de credinciosi, iar ortodocsii erau pe ultimul loc, avand o biserica la cateva mii(nu merg la biserica, ultima slujba a fost intr-una protestanta). Fiecare om are dreptul/libertatea donatiilor, poate ne spui cat doneaza un maghear la UDMR si biserica, unde primeste invatatura si portia de ura, foarte crestina?
    Tragediile sunt cumplite, dar nu unice si nu numai in spitale. Aparent e o eroare umana.
    Undeva este o nesansa.
    Par superstitii, unele zile din an au niste interdictii, pt a preveni niste necazuri. Nu le luam in seama, dar poate ca au un sens…
    Sa speram ca nu va fi tema de campanie asa cum incepuse comentariul Busoiu.

  12. Eu stiu cat de greu se acordau autorizatiile de incendiu si ce controale drastice PSI erau inainte de 1989.
    Ati auzit inainte de 1989 de vreun incendiu intr-un spital?
    Atunci era in vigoare raspunderea sefilor de unitati. Acum ii doare-n fund ptr ca sunt acoperiti de partidul de la putere care i-a numit acolo. Este cazul concret de la Spitalul din Piatra Neamt. Managerului de acolo nici nu i se falfaie de ceea ce s-a intamplat sub ochii lui……[Leo]

  13. Când am spus că DSP-urile din tara mănâncă banii degeaba, nu m-ați crezut. Acum au ieșit morții la iveală din cauza incompetenților și piloșilor din DSP-uri care nu controlează spitalele, cabinetele medicilor de familie și nici clinicile private. Sa ne spună DSP-urile câte controale au făcut în ultimii 30 de ani și câți medici au fost amendați. DSP-urile se ocupa doar de scoaterea de posturi prin spitale pentru fata lui tata și de vinderea listelor de pacienți ai medicilor de familie ieșiți la pensie pentru 20.000 de euro. Niste jigodii criminale. Parchetul și organele de informații dorm pe ele, Johannis doarme in fruntea CSAT și pacienții mor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.