Şomajul din UE şi zona euro, noi rate record

Şomajul din UE şi zona euro a înregistrat în februarie noi rate record, de 10,9% la nivelul celor 27 de state membre şi de 12% în uniunea monetară, potrivit datelor anunţate marţi de Eurostat, citate de Mediafax.

UE a consemnat o rată a şomajului de 10,8% în ianuarie. Pentru zona euro, biroul de statistică european a revizuit procentajul pentru prima lună a anului de la 11,9% anunţat anterior la 12%, nivel care s-a menţinut şi în februarie.

Spania a înregistrat cel mai ridicat şomaj din UE în ianuarie, de 26,3%, în timp ce Grecia, cu 26,4% în decembrie, nu a raportat date pentru primele două luni din acest an, arată Eurostat. Cinci ţări nu au furnizat date pentru februarie.

Minimul pentru luna februarie a fost înregistrat în Austria, cu 4,8%.

România a avut în februarie o rată ajustată sezonier de 6,7%, în scădere de la 7,3% în aceeaşi lună a anului trecut, dar în urcare de la 6,6% în ianuarie.

Cinci ţări din UE au înregistrat un şomaj mai redus decât România în februarie, respectiv Austria (4,8%), Germania (5,4%), Lituania (5,5%), Olanda (6,2%) şi Malta (6,6%).

Şomajul în urcare este un nou semn că economia zonei euro s-a contractat în primul trimestru. Uniunea monetară s-a aflat în recesiune în ultimele cinci trimestre, iar trendul se va menţine şi în primele trei luni ale acestui an, potivit unui sondaj în rândul analiştilor, realizat de Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.