Sondă spațială în drum spre Soare

Cel mai rapid obiect construit vreodată de om, sonda spațială Parker a fost lansată duminică de la baza spațială NASA de la Cape Canaveral din Florida, SUA. Aflată la bordul rachetei Delta IV Heavy, aceasta are misiunea de a ajunge în atmosfera din jurul Soarelui, după cum a relatat Reuteres.

Sonda are o viteză de 700.000 de kilometri pe oră, este de mărimea unui automobil și a costat 1,5 miliarde de dolari. Lansarea sa a avut loc duminică, fiind amânată cu o zi din cauza unor probleme tehnice apărute înaintea decolării. O oră mai târziu, sonda s-a separat de rachetă. Este cel mai rapid obiect trimis în spațiu de către om și prima care are drept scop cercetarea furtunilor solare. Aceasta va traversa coroana solară, adică o parte din atmosfera astrului ceresc, care este de 300 de ori mai caldă decât suprafața Soarelui. Sonda dispune de instrumente științifice care pot să reziste la temperaturi de circa 1.400 de grade Celsius și va trebui să treacă la o distanță de circa 6,2 milioane de kilometri de suprafața Soarelui și să străbată de 24 de ori coroana solară. Misiunea sa va dura șapte ani.

Oamenii de știință vor să înțeleagă de ce coroana Soarelui este mai caldă decât suprafața acestuia, motivul pentru care particulele energetice produc furtuni electromagnetice care pot deregla rețelele electrice de pe Pământ și felul în care specialiștii în domeniu pot să prevadă din timp momentul când aceste perturbări vor avea loc. Sonda spațială poartă numele cercetătorului american Eugene Parker, în vîrstă 91 de ani. Este primul om de știință care a dezvoltat teoria vânturilor solare supersonice, în anul 1958. Sonda mai trebuie să măsoare particulele de înaltă energie și fluctuațiile magnetice și să efectueze fotografii ale coroanei solare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. „Sonda are o viteză de 700.000 de kilometri pe oră …” – iata deci ca viteza luminii, considerata de unii de-si spun fizicieni, a fost depasita si inca de peste 2x !!! 🙂 🙂 🙂
    sa mori de ras!!!
    ca habar n-aveti de fizica asta inteleg dar nici macar viteza luminii sa n-o cunosti???

  2. Sărmane… pune mana pe carte. Viteza luminii este destul de aproape de 300.000 km/s. Diferenta este enorma. Oamenii au scris bine. Daca obisnuiesti sa bei in exces… lasă alcoolul… la tine acesta transforma secundele in ore (desi probabil nu ai dat importanta)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.