Sondaj: E mai rău acum decât în urmă cu peste 30 de ani!

Majoritatea românilor consideră că situaţia ţării este mai rea acum decât în urmă cu peste 30 de ani, însă majoritatea tinerilor de 18-29 de ani crede că situaţia ţării este mai bună acum, conform sondajului de opinie intitulat „Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României – Ediţia I”, realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

Întrebaţi ce cred despre situaţia generală din România, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenţi spun că este mai rea, 35,6% că este mai bună, 8,5% că este la fel, iar 1,9% nu răspund.

Pe de altă parte, peste 43% dintre români este de părere că situaţia generală a României va fi mai bună peste aproape 30 de ani, în 2050 (57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred că situaţia ţării va fi mai bună în 2050), 14,3% că va fi la fel, iar 34,5% că va fi mai proastă decât cea din prezent. Ponderea non-răspunsurilor este de 7,7%.

Conform sondajului, cei care cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia în România este mai bună decât în 1989 sunt: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe şi persoanele care declară că veniturile lunare le permit să aibă tot ce le trebuie fără să se restrângă de la nimic.

Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar şi persoanele cu educaţie primară cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia din România este mai rea decât în 1989.

În ceea ce priveşte Reforma administrativ teritorială, 60,7% dintre români cred că aceasta ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România, în timp ce 31,9% sunt de părerea contrarie, iar 7,4% nu ştiu sau nu pot aprecia.

În condiţiile în care reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localităţi, 60,8% dintre respondenţi consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România, 35,3% sunt de părerea contrarie, iar 3,9% nu ştiu sau nu pot aprecia.

59,9% dintre respondenţi declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 34,4% că ar avea o părere proastă, iar 5,8% nu ştiu sau nu răspund.

Nu sunt variaţii semnificative pe categorii socio-demografice în ceea ce îi priveşte pe cei care consideră că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România. Locuitorii Capitalei şi ai regiunii Bucureşti Ilfov sunt cele mai sceptice categorii socio-demografice faţă de ideea că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România.

Tinerii sub 30 de ani tind să aibă o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe într-o măsură mai mare decât restul populaţiei. Cele mai ridicate procente de respondenţi care declară că ar avea o părere proastă despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe se înregistrează în rândul inactivilor pasivi şi ai celor care nu au cont pe reţele sociale.

Sondajul de opinie „Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României – Ediţia I” a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat şi având drept parteneri academici Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.

Datele au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion simplu, stratificat de 1.500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

31 de Comentarii

  1. E foarte rau, atunci eram mai tineri cu 30 de ani. Intrebare de idiot pentru alti idioti.

  2. Mai buna in 2050? Oauuuu! Hai bre, intai sa trecem de 2023-2024 si mai vedem! Oricum, situatia in Romania nu va fi mai buna indiferent de optimismul la purtator pentru oricare persoana(vad calculul numerologic si se actioneaza tocmai invers liniei de destin a tarii, doar spre distrugere si anihilare, de asta si mentionez ca hoiturulile din politica romaneasca se grabesc sa predea spatiul terestru romanesc proprietarilor adevarati).

  3. Cei de 18-19 ani cred ca e mai buna situatia de acum pt ca ei NU au cunoscut situatia de aum 30 de ani decat din LOZINCILE auzite pe la televiziuni si pe la mitingurile politrucilor stradali. Practic, ei nu au termen de comparatie, iar un sondaj ONEST cu aceasta intrebare NU s-ar fi adresat tinerilor care NU EXISTAU ACUM 30 DE ANI.

    • Jumatate din tineri sunt indoctrinati iremediabil de invatatura toxica a ONG-urilor lui Sorosh. Pur si simplu nu mai au cap personal pentru a judeca. Spweranta Romaniei este in cealalta jumatate sanatoasa mintal.

  4. Rectifiare – dupa 1990 , in Romania, tot timpul , in intrega perioada 1990 – 2022

    Romania A DECAZUT LA TOTI INDICII Economici si Sociali.

    Dintr-o tara de TOP ….Romania a ajuns Syria Europei.

  5. Astia care fac sondaje traiesc in lumea lor. In doi-trei ani in Europa se va trai ca in Mad Max. Cine a vazut filmul intelege.

  6. Eram poate cel mai fericit că am scăpat de ceaușescu,.Dar de știam ce urmează, clar nu ieșeam contra lui..Românu a făcut-o de oaie și cu comunismul, acu o face și cu capitalismul,. se pare că inafar de ev mediu intunecat nimic nu i-a ieșit..

  7. Aiureli!Ar trebui sa se faca o tabara unde sa se traiasca ca pe vremea impuscatului si sa campeze acolo beizadelele secureilor nomenclaturisti

  8. Cei de 18-19 ani nu sunt consumatori, sunt intretinuti, deci, nu conteaza.

  9. —ANLIZÂND ROMÂNII +ȚARA ROMÂNEASCĂ+ÎNVĂȚĂMÂNTUL+SĂNĂTATEA+ARMATA+SISTEMUL BANCAR+SISTEMUL POLITIC+ORÂNDUIREA SOCIALĂ ÎN CARE VIEȚUIM,ÎN PREZENT, *PRINCIPIILE *APLICATE-IMPUSE ,NE OBLGĂ SĂ NE ALINIEM ACESTUI MOD DE VIAȚĂ,
    CU POSIBILITATEA TUTUROR DE A SIMȚII ȘI DE A-ȘI EXPUNE TOATE PUNCTELE DE EVOLUȚIE A SOARELUI *SFÂNT*PE CER.
    —VÂRSTA OAMENILOR,DOMENIUL DE PREGĂTIRE ȘCOLARĂ,SĂNĂTATEA,MOȘTENRE DELA PĂRINȚI,VOR GENERA,VARII. OPINII
    —STATISTICA ȘI SOCIOLOGIA,PE UN LPAN MATEMATIC,LE-AȘI ÎNRUDII CU,ASTROLOGIA.NICI DUMNEZEU N-A FĂCUT EGALI OAMENII.ARTICOLUL DE MAI SUS, ESTE MUNCIT, DAR, CU URMĂRI SLABE.

  10. „In doi-trei ani in Europa se va trai ca in Mad Max.”

    Vad ca cei de pe Brondovai s-au ocupat din timp sa pregateasca tineretul. Tranzitie usoara !

  11. Bre,astia sunt de buna seama bolanzi cu Romania 2050 ..In ritmul in care mere lucrurile,pas cu pas,nu-i dau nici o sansa ca tara sa mai existe in formatul actual,basca cred sincer ca Primul Turist e de fapt ultimul prezidente inainte de dezastrul final.Ghi-ni-on.Bre,va spune ceva ca din 140 de mii de elevi de trebuiau sa dea bacul 40 de mii au roitul din tara ?Ghi-ni-on.Bre,va spune ceva ca am mai ramas vreo 10 milioane de toti ,oricat se chinuie politrucii mincinosi sa o dreaga ca de fapt sunt 24 de meleoane ? Ghi-ni-on.Bre,va spune ceva ca pamantul si bogatia naturala e in ghearele strainilor ? Ghi-ni-on.Ca mor mai multi decat se nasc ? Ghi-ni-on.Privind in urma e vizibil bine ca din 90 s-a actionat dupa un plan bine pregatit sa ne saraceasca ,sa ne cumpere,sa ne desfiinte…Pas cu Pas.Hei (editat)

  12. Cum ar putea cei sub 30 de ani să compare situația de acum cu cea dinainte de nașterea lor? Poate doar din auzite și depinde ce povești a auzit fiecare.
    Situația de acum e mai rea, indiferent citi bani ai, din cauza amenințării războiului. Nouă ni se pare că nu e ceva real, că nu ni se poate întâmpla așa ceva, să vină un bombardament și să rămânem dintr-o dată fără casă, fără familie, să ieșim dintr-un subsol și să nu mai recunoaștem nimic în jur, doar ruine. Acest scenariu e foarte aproape și mergem către el fără griji, unii dintre noi și cu mască pe mutră, să nu luăm vreun virus, doamne ferește.

  13. Salariu minim era 1200 lei până la 2800 -3200 un inginer …un pachet de Carpați era 2.5 lei erau țigări si mai ieftine si mai scumpe adică mai exact cu salariu minim cumpărai 480 pachete de țigări ceea ce astăzi plătești 11520 Lei când se trăia mai bine ?

    • In 1987, ca inginer stagiar anul 1, aveam 2310 lei, iar un Carpati fara filtru era 3.25 lei.

  14. In 2050, mai mult de jumatate din cei care cred ca va fi mai bine atunci, vor fi oale si ulcele.
    In schimb cei care apreciaza ceea ce era inainte de 1990 si ceea ce este acum, e oglinda perfecta a guwenerelor din octombrie 2019 si pana in prezent.

  15. Acum situatie e mai buna ptr hoti, escroci si politicieni.
    Inainte de 1989 nu se putea fura, nu se puteau face mosii, averi, viloaie si palate cu turnulete. Te luau de pe strada si te angajau fortat in productie, ca sa nu stai ca un parazit pe strazi.
    Cand copiii terminau liceul, profesionala si facultatea, ti se punea in mana repartitia si erai obligat sa muncesti acolo timp de 3 ani, in care invatai sa pretuiesti valoarea muncii tale si a banului castigat prin munca.
    Era nasol, vremuri grele. E bine acum ca iesi din scoala si facultate direct somer, liber la iarba, alcool si prostitutie……[Rumburak]

  16. In urma cu 30 de ani in 1990 , erau Salariile cu Balcescu , iar preturile la Alimente erau Ieftine ! Parca incepuse sa bage Carne la Macelarie de 37 de lei Kilogramul . Dar aveam Salariul pe zi , 100 de lei cu Balcescu . Si aveam Salariul de 2650 de lei pe luna ! Dupa 1990 , la Initiativa FMI , s-au inchis Fabricile si au crescut Preturile la Alimente , mai tarziu .

  17. Salariul Minim al avea Mama mea in 1970 , avea Salariul de 1100 de lei si lucra la Magazinul de incaltaminte Flexibil , ca Femeie de Servici , mai tarziu a renuntat la Meseria de Femeie de Servici , si a fost Calcatoare de Haine la Retus , iar in 1988 , avea Salariul de 1800 de lei . Si a iesit la Pensie cu 1800 de lei , Pensie Calculata pe ultimii 5 Ani . Dar in 2015 a Murit !

  18. se va impinge tot mai des ideea regiunilor, care fiind mai mari pot crea impresia ca ar putea sa fie autonome si deci sa se separe de restul. Dezmembrarea Romaniei este telul final al celor care au luat toate resursele pe gratis si au distrus foarte potenta industrie pe care o aveam inainte de ’90.

  19. În România nu s-a tărit niciodată bine,Niciodată!!..să vă fie clar…aici vorbim de românia mare, de românia mică de cele trei primcipate…si nici nu se va trăi bine în viitor…adică 2050 !!…pentru simplul fapt că nu vă mai exista țara numită România!!..
    Țineți minte anul 2036 !!!..

  20. Grija de noi oameni buni ! SE GOLESTE TARA ! Iohanis , SRI-ul, presa si O.N.G.-urile ticaloase asta vor : sa multumeasca guvernele Germaniei, Frantei, Marii Britanii …sa fim sursa de imigranti. . Hai sa cerem:…1.dublarea salariului minim,…2.crese, gradinite si scoli primare bune, de stat,…3.maternitati bune si fara spaga. Toate pentru ca tineretul sa se simta bine la el acasa, in Romania !

  21. Ce reiese din sondaj: 85% din populimea Rromînistanului e analfabetă funcțional! …indiferent că se simt bine că cîștigă bine, sau că se simt mai rău ca acum 30 de ani fiindcă cîștigă slab….[Rromburak]

  22. Din pacate mai intalnim si indivizi care au trait inainte 1989 si unii chiar au fost printre cei care au purtat tantosi cravatele si au cantat sloganele atunci dar dupa 1989 au schimbat tiptil tabara spre dreapta si acum urla cu furie sloganuri impotriva regimului de inainte de 1989, pe care l-au slavit anterior, printre acestia SE AFLA SI ACEST PACALICI RIDICOL CATALIN OPRISAN CE APARE PE LA TV ANTENA 1 CU TEXTE RASUFLATE ……

  23. In perioada de ‘relaxare’a regimului trecut(1970-1985)familiile se simteau mult mai in siguranta economic.La finalul perioadei,s-a strans cureaua pt a plati datoriile.Ma amuza acel an 2050.Datoriile actuale sunt de cca 20de ori mai mari decat in 1985.

  24. Altceva mă îngrijorează, se pare că tinerii nu au auzit de globalizare, control, sclavia ce va urma. Degeaba stau cu ochii în telefoane, în afară de propagandă pentru degradarea ființei umane nu citesc și nu accepta nimic. Peste 30 de ani nu va mai fi umanitate prin urmare nimeni care să poată face o comparație.

    • Nu toti sunt pierduti. Doar cei prostiti definitiv de invatatura nociva si satanica de afara. Lipsa de cultura nationala, serioasa si sanatoasa, a fost firesc inlocuita cu propaganda sorosisto-globalista. Toti ‘luzerii’ astia voteaza partide antiromanesti gen USR.

  25. Da, in vremea anilor 1960-1970 purtam trantos cravata rosie, ptr ca pe atunci cravata rosie n-o primeau decat elevii cu rezultate bune la invatatura, nu toti dobitocii si derbedeii. La fel era si ptr primirea in UTC. Nu te intreba nimeni cat de comunist convins esti sau cate sloganuri ai zbierat, dar de ce note aveai in catalog si in carnet te intreba.

  26. “Sărăcia unui popor,este cea mai corecta pedeapsa pentru prostia lui”
    Ronald Reagan.
    Mai pe Românește:”Când ești prost si viața e grea”….
    Dacă era mai bine,sau mai rău înainte decât acum depinde cine,si la ce se referă punctual,nu per ansamblu- țara de exemplu.
    De obicei toți securiștii,activiștii de partid,de sindicat,turnătorii dinainte de 89,sunt cei mai invocați susținători ai “capitalismului” românesc-Sora,Rebengiuc,CPT.
    Inainte Romania însemna ceva pe harta lumii,făcea ceva,acum e un zero barat,si v-a fi inca vreo 70 de ani,dacă v-a mai exista.

  27. normal ca pentru unii e mai buna si pentru altii mai rea, dar numai unii pot face comparatia ca ceilalti nu au prins inainte de 90. dar asta e ! inapoi….. nimic nu se mai poate face…. important este ce va fi in viitor….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.