Sovietismul obține majoritatea în Parlamentul European

Federaliștii europeni conduși de Guy Verhofstadt vor să elimine suveranitatea națională și nu se sfiesc deloc să spună lucrurilor pe nume. Au întocmit un plan numit ”Raport despre propunerile Parlamentului European pentru amendarea Tratatelor”, care propune restrângerea masivă a dreptului de veto al statelor UE. Mai propune crearea unei uniuni a apărării, inclusiv unități militare sub comanda Uniunii. Mai propune ”competență” (adică control) exclusiv a UE in politica climatică și de mediu și ”întărirea politicii comune de migrație a UE”.

Ceva atât de radical ar fi trebuit să cadă la primul hop. Dar, la fel ca în cazul referendumului pentru Brexit, s-a întâmplat invers, de data aceasta în favoarea „proiectului european”. Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate firavă, acest raport. În mod ironic, adoptarea acestui plan de eliminare a suveranității s-a întâmplat în ziua în care alegătorii olandezi, altfel extrem de liberali și internaționaliști, au spus ca s-au săturat de elitele europene și globale care nesocotesc prioritățile naționale.

Par să se fi revoltat și cerberii de mai ieri ai Comisiei și Consiliului European. Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit din partea UE, spune că nu vrea control UE asupra migrației în Franța. Iar fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, spune că prea mult ”euroentuziasm naiv” strică.

Tăcere în toate publicațiile din cele mai mari state vestice din UE. Niciun cuvânt despre raportul federalist al lui Verhofstadt, nimic despre diluarea suveranității, nici măcar analize care să argumenteze necesitatea și beneficiile unei asemenea transformări a UE. Așa cum în tăcere s-a desfășurat și Conferința pentru Viitorul Europei, pe baza căreia s-a întocmit raportul cu pricina și care îl legitimează. Doar presa din statele central si est-europene a publicat poziții ale europarlamentarilor naționali, ale unor profesori universitari de drept. Dar chiar și în aceste țări ecoul raportului PE a fost foarte slab, ca și cum miza nu ar fi transferul uneia dintre ultimele doze de suveranitate si prerogative regaliene ale statelor.

Poziția României: sa eliminăm discret dreptul de veto

În luna mai, șeful diplomației române de atunci, Bogdan Aurescu, a anunțat participarea, în calitate de membru, la prima reuniune informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele care formează grupul care cere eliminarea dreptului de veto al țărilor UE în două domenii esențiale – politică externă și securitate. „Politica externă a UE are nevoie de proceduri adaptate la noul context internațional pentru a consolida UE ca actor de politică externă, prin reacții mai rapide și, prin urmare, mai eficiente, în vreme de criză”, a fost anunțul lui Aurescu.

Aurescu, mâna dreapta a președintelui Klaus Iohannis în materie de politică externă, a arătat că utilizarea majorității calificate pentru luarea deciziilor în domeniile menționate presupune mai multă responsabilitate – o decizie luată prin acest mecanism va trebui să fie adoptată în parametri cât mai apropiați inclusiv de interesele statelor care nu au votat pentru aceasta, fiind astfel respectată minoritatea. Surse din MAE spuneau atunci că miza e găsirea unei soluții tehnice prin care să nu fie nevoie de modificarea tratatelor (un proces dificil, întrucât e nevoie de acordul tuturor statelor) astfel încât să nu mai existe blocaj pe subiecte sensibile. Așadar, procesul e la nivel de intenție.

Croația: eliminarea dreptului de veto este ”trădare națională”

Câteva luni mai târziu, în octombrie, președintele Croației (întors de la reuniunea Grupului Arraiolos – grupul statelor UE cu regimuri parlamentare și semiprezidențiale –, unde Klaus Iohannis a fost invitat special în acest an) a spus următoarele despre renunțarea dreptului de veto în carul UE: ”Statele UE nu gândesc în același fel, iar în anumite aspecte esențiale viziunile sunt diferite, ca în cazul reformelor și adaptării instituționale a UE. Unele state membre – ca să fim concreți, Franța și Germania – vor abolirea regulii unanimității, asta însemnând că unele state să-și impună voința asupra altora în domenii precum securitatea națională și finanțele. Cei care vor accepta așa ceva vor comite un act de trădare împotriva Croației”.

”Nu am nicio influență în acest domeniu. Pot doar să trag un semnal de alarmă. Am intrat în UE presupunând că ne vom păstra interesele naționale când vine vorba despre chestiuni sensibile, dar am acceptat să lăsăm în seama altor sisteme de decizie 90% din afacerile noastre. Însă sunt subiecte sensibile. Nu poți impune lucruri statelor mai mici, pentru că, dacă se întâmplă asta, înseamnă să devenim un singur stat. Am experimentat asta deja cu Austro-Ungaria și cu Iugoslavia și nu este de glumă, pentru că sunt în joc chestiuni majore”.

Președintele Croației a subliniat că țara sa nu a intrat în UE pe baza unor convingeri ideologice profunde, acesta nu este un mod serios de a analiza lucrurile. Croația a aderat la UE pentru a profita de anumite avantaje. Pe de altă parte, statele UE au acceptat Croația pentru ca puteau să obțină avantaje de pe urma pieței muncii și a resurselor țării. ”Așa merg lucrurile. Este imposibil să faci o federație din aproape 30 de state. SUA au avut succes pentru că aveau un teritoriu fără istorie, aveau identitate și experiență colectivă. Însă Europa este o comunitate de națiuni politice foarte vechi. Haideți să mergem împreună, însă să mergem și pe calea fiecăruia”, a spus Zoran Milanovic. ”Nu suntem state care avem o atitudine ostilă unul față de celălalt, însă avem viziuni diferite. Unii spun că Ucraina trebuie să devină peste noapte membră NATO, dar noi credem că așa ceva este exclus”, a spus Milanovic, adăugând că asemenea viziuni sunt greu de armonizat.

 

Viziunea președintelui social-democrat al Croației este împărtășită și de unii dintre europarlamentarii conservatori ai țării. Karlo Ressler este unul dintre cei care s-a opus raportului Parlamentului European pentru reformarea tratatelor și convocarea unei Convenții Europene în acest sens. ”Unanimitatea nu creează atât de multe probleme”, a spus Rossler, dând exemplu adoptarea sancțiunilor împotriva Rusiei, prin regula unanimității. Unanimitatea este ”importantă pentru coeziunea UE”, pentru că dă legitimitate deciziilor, pentru că toate statele susțin deciziile adoptate.

Eurodeputatul croat Tomislav Sokol crede că eliminarea dreptului de veto în politica externă și fiscală, precum și reducerea numărului de comisari la doar 15 (într-o UE cu 27 de state membre, mergând până la 35 de state membre) ar adânci sciziunile din UE si euroscepticismul. Sokol se întreabă cum vor aplica deciziile europene acele state care în noua procedura de vot s-au opus fără succes acelor decizii. El a spus că raportul PE este ”scandalos” și ”contravine total interesului național”. ”Lingușirea în grupurile politice și interesele politico-ideologice, chiar și interesele personale, au trecut în fața intereselor naționale”, spune Sokol, care avertizează că o asemenea modificare a tratatelor amenință ”supraviețuirea UE” sau va crea o Europă cu mai multe viteze, mai multe centre și periferii.

Polonia: se urmărește anularea suveranității prin manipulare, neinformare și inginerie socială

În Polonia, eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski, care a demisionat din Comisia condusă de federalistul belgian Guy Verhofstadt, care a redactat raportul adoptat in PE, spune că, dacă cei care țin la suveranitatea țărilor nu acționează acum, tăvălugul nu va mai putea fi oprit. ”Istoria tratatului constituțional arata că, în cele din urmă, orice rezistență este zdrobită. Până și Marea Britanie, cea mai eurosceptică țară din UE, a fost de acord cu tratatul constituțional. Dacă nu ar fi fost referendumurile din Olanda și Franța, constituția ar fi trecut. Chiar și așa, acum suntem guvernați de Tratatul de la Lisabona, care este o versiune trunchiată a acelei constituții europene. Istoria ne arată că toți cei care se opun sunt distruși. Iar atunci Comisia nu avea pârghiile cu care să forțeze statele membre pe care le are acum, precum întreruperea accesului la fondurile europene de miliarde de euro”.

”Acum, Franța a eliminat obligativitatea referendumului pentru o asemenea modificare a tratatelor europene. În Germania, referendumurile sunt interzise prin Legea Fundamentală. Referendumurile sunt necesare în puține țări. Oricum, tăcerea presei pe acest subiect arată că elitele vor să treacă aceste modificări prin guverne și parlamente, evitând consultarea publicului, vor să o facă în tăcere, fără ca cetățenii să vadă și să știe.

Consilierii mei caută acum relatări despre aceste modificări în presa vestică. Cu excepția unor texte de specialitate îngropate în spațiul virtual, este o tăcere totală. Iar miza este abolirea de facto a statelor națiune. În Polonia, organizarea unui referendum ar fi pe deplin justificată, însă referendumul poate fi o capcană. Subiectul poate fi prezentat unui public neinformat sub forma ”a fi sau a nu fi în UE”. Iar sentimentul pro-european al societății poloneze și manipularea prin presă și ingineria socială vor face ca totul să fie posibil.

Sunt pentru ideea lui Robert Schuman, inspirată de ideile creștine, pentru ideea unei Europe ca o comunitate de state independente. Mă opun conceptului lui Altiero Spinelli, din Manifestul Comunist de la Ventotene, care vrea crearea unui superstat și abolirea comunităților naționale. Se propune ca Comisia să se numească Executiv iar comisarii să se numească secretari. Sunt idei bolșevice și termeni bolșevici. Manifestul de la Ventotene este pomenit în rezoluția Parlamentului European, iar Manifestul acesta spune: «Prin această dictatură a partidului revoluționar se va forma un nou Stat, iar în jurul acestui Stat se va forma o democrație veritabilă». Acesta este sovietism pur”, spune Saryusz-Wolski.

Cehia: miza este anihilarea blocului post-socialist

În Cehia, reforma tratelor UE a fost analizată de profesori de drept. ”Eliminarea unanimității ar fluidiza procesul de decizie, în special când vine vorba despre suspendarea dreptului de veto al Ungariei și Poloniei. Pe de altă parte, anumitor state membre s-ar putea să nu le placă asta, spre exemplu pentru că nu vor să accepte cote de refugiați, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Cred că se va ajunge la un compromis, prin anularea unanimității în anumite domenii si menținerea vetoului în altele”, spune Michal Tomasek, șeful departamentului de drept european de la Universitatea Carolină.

”Franța și Germania arată în mod clar că nu vor ca noi state balcanice să adere la UE, pentru că ar primi drept de veto. Asta ar face să se repete ce s-a întâmplat în 2015 cu cotele de refugiați, când trei state au blocat tot procesul din UE. Anularea dreptului de veto și trecerea la majoritatea calificată (când este nevoie de 55% din state și 65% din populația totală a UE) ar face ca opoziția blocului post-socialist, cu state mai sărace și cu 10-20 de ani în urma vestului din anumite puncte de vedere cultural-politice, să fie ocolită ușor. Asta nu este în interesul celor care vor ca cehii să se simtă bine in UE”, spune Filip Krepelka, profesor la Universitatea Masaryk din Brno.

”Din fericire, eliminarea dreptului de veto nu ar fi totală, pentru că propunerea a fost mult amendată și cele mai rele lucruri au fost eliminate. Chiar dacă propunerea a trecut în PE, majoritatea a fost firavă, de doar 17 voturi. Asta arată că cei care vor reformarea UE nu au forță”, spune Veronika Vrecionova, din partea Partidului Civic Democrat din Cehia, aflat la guvernare.

Eurodeputatul ceh Alexandr Vondra (Partidul Civic Democrat) spune că propunerea de modificare a tratatelor este în mod fundamental împotriva statelor mici din UE și urmărește anularea posibilității de a crea minorități de blocaj împotriva inițiativelor statelor mari. ”Voi da doar un exemplu – dacă tratatele se vor modifica, atunci nu vom mai putea sa ne susținem interesele în ce privește introducerea standardului Euro7”, a spus el. ”În opinia mea, propunerea nu are șanse să treacă de Consiliul European, chiar dacă a fost aprobată în PE. Iar dacă ar fi să treacă, atunci mă tem că nu va eficientiza procesul de luare a deciziilor, ci ar duce la dezintegrarea treptată a UE. Iar asta nu este în interesul Cehiei”, a spus Vondra, citat de Forum24.cz.

Eurodeputatul Tomas Zdechovsky, din partea Uniunii Creștin Democrate – Partidul Popular Ceh (aflat în coaliția de la putere în acest moment), spune că raportul PE este un nonsens plin de obiective nerealiste. ”Eliminarea unanimității nu va ajuta UE să fie mai puternică. Multe state nu se vor supune unor decizii. Să ne amintim doar de cotele nerealiste de imigranți sau de pachetul pentru migrație de acum…”.

Chiar și eurodeputatul Jiri Pospisil, din partea partidului pro-european TOP90, spune că reforma tratatelor așa cum a fost propusă este mult prea amplă și slăbește poziția statelor mici și mijlocii. ”Este vorba despre pregătirea pentru primirea țărilor din Balcani, a Ucrainei și Moldovei”. Deputatul ceh nu este de acord cu modificarea tratatelor deoarece crede că extinderea ar trebui decisă în unanimitate. ”Extinderea prea rapidă a majorității calificate în aceste domenii ar duce la accentuarea sentimentelor eurosceptice și ar amenința funcționarea UE”.

 

În Slovacia, actualul premier social-democrat Robert Fico, a declarat încă din perioada Conferinței pentru Viitorul Europei ca se opune eliminării dreptului de veto în UE și va folosi și dreptul de veto din cadrul NATO pentru a bloca aderarea Ucrainei la Alianță.

Viziunile sale sunt împărtășite cel puțin parțial și de eurodeputați din alte partide. Miriam Lexmann, din partea Mișcării Creștin Democrate, a criticat raportul adoptat de PE. ”Avem de-a face cu provocări interne și amenințări externe precum inflația, sărăcia, scăderea competitivității companiilor noastre, ascensiunea totalitarismului Partidului Comunist Chinez. Am subliniat de mai multe ori în cadrul instituțiilor europene că UE trebuie să folosească actualele competențe mai eficient și să nu irosească energie pentru a interveni în domenii ce nu sunt sub autoritatea sa. Cred că este absurd să avem încercări de modificare a tratatelor care să ducă la slăbirea suveranității statelor membre”.

Susținătorii estici lui Verhofstadt recită aceeași poezie

Eurodeputații cehi, slovaci, polonezi sau croați care au susținut eliminarea dreptului de veto al statelor au avut cu toții ca principal argument nu un principiu, ci un nume – Viktor Orban. Pentru că Orban s-a folosit deseori de dreptul de veto al Ungariei, acești eurodeputați susțin că menținerea regulii unanimității nu face decât să alimenteze iliberalismul în Europa. Iar al doilea argument ca frecvență este Ucraina – țara care și-a jertfit sute de mii de tineri pentru independență și suveranitate nu ar putea fi primită în UE, dacă regula unanimității ar rămâne în picioare, la fel și Republica Moldova. Acești europarlamentari nu spun ai departe ce se va întâmpla cu suveranitatea Ucrainei, dacă ar adera la o Uniune Europeană în care nu ar avea drept de veto în nicio decizie.

Însă nu doar Viktor Orban și-a folosit dreptul de veto sau a amenințat cu acest veto. Foarte puțin se vorbește despre poziția guvernului Olandei la momentul negocierii și aprobării Planului pentru Refacere și Reziliență al UE, prin care miliare de euro urmau să fie oferite statelor membre, după pandemia de covid. Olanda, contributor net la bugetul UE, a amenințat că se va opune întregului plan, dacă nu va fi acceptată o condiție esențială – țările membre trebuie să ramburseze banii. Pentru statele mici, aceasta era o condiție nefavorabilă, însă Olanda a aplicat aceeași strategie a șantajului bazat pe dreptul de veto pentru care acum este acuzat doar premierul Ungariei. Dacă ar fi fost în vigoare regula majorității calificate, opoziția Olandei ar fi fost ușor depășită și guvernul olandez ar fi trebuit să ofere altor țări banii propriilor contribuabili, altfel riscând să fie adus în fața Curții de Justiție a UE.

De la obligativitatea euro, până la susținerea ”genurilor in toată diversitatea lor”

Modificările propuse pentru tratatele europene nu privesc doar eliminarea dreptului de veto în materie de politică externa securitate și alte peste 60 de domenii. Este vorba și despre obligativitatea adoptării monedei euro de către toate statele membre UE. Este vorba și despre crearea unui Parlament European bicameral, despre schimbarea denumirii Comisiei Europene în Executivul European, cu puteri sporite (dar mai puțin reprezentativ, cu doar 15 comisari). Este vorba și despre eliminarea clauzei solidarității în cazul unor probleme de alimentare cu energie sau materii prime, despre transferul total al politicii de mediu în sarcina UE, ceea ce înseamnă că statele membre nu vor mai putea aplica propriile proceduri pentru atingerea țintelor draconice pentru limitarea iluzorie a schimbărilor climatice. Sunt eliminate prevederile care impun regula unanimității în chestiuni fiscale, pentru protejarea resurselor de apă și a mixului energetic al țărilor. Iar în modificările propuse nu se mai vobește despre ”susținerea egalității de gen”, ci despre susținerea „genurilor în toată diversitatea lor”.

Statele mai pot opri tăvălugul

Statele UE pot opri aceste modificări. Parlamentul European le-a adoptat la limită, însă aplicarea acestor amendamente necesita unanimitate. Și aici sunt propuse schimbări: acum, schimbările tratatelor trebuie ratificate de toate statele membre, în acord cu prevederile lor constituționale (inclusiv prin referendum). Dacă, după trecerea a doi ani de la aprobarea modificării tratatelor, mai există încă un stat sau mai multe state care nu au acceptat schimbările, Consiliul trebuie să supună din nou dezbaterii aceste modificări. Federaliștii europeni susțin că modificările ar trebui să intre în vigoare după ratificarea lor de către patru cincimi din statele membre, iar dacă acest procent nu este atins după doi ani, ar trebui organizat un referendum European, care ar fi valid dacă ar participa majoritatea alegătorilor europeni, nu neapărat in fiecare țară.

Presa britanică conservatoare se vede răzbunată de votul din PE și scrie că Brexitul, așa haotic cum a fost, a avut un plan clar de la bun început: întâi să scape de ”euroentuziaști” și apoi să vadă ce este de făcut; asta este prioritatea atunci când stai în aceeași încăpere cu niște nebuni.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

57 de Comentarii

 1. Demonocratia este Dictatura majorutatii. Germanua plus Franta au majoritate si pot face ce vor ele. S-a creat IMPERIUL FRANCO GERMAN care a mai fost. Romania Colonie interesanta pentru resurse si sclavi. Asta vreti asta aveti.Soarta Palestinei.

 2. Demono cratia este Dictatura majoritatii. Germania plus Franta au majoritate si pot face ce vor ele. S-a creat IMPERIUL FRANCO GERMAN care a mai fost. Romania Colonie interesanta pentru resurse si sclavi. Asta vreti asta aveti.Soarta Palestinei.

 3. Asa se vede mai bine cine a condus Externele romanesti de ani buni.
  Pe scurt: anti-romani.

 4. NU e STRANIU (ma tot mir) cum le ante-nimereste mai punctual decat CIA, MOSSAD si talamba BND-eaua,
  REMEMBER THIS:
  ________________
  „se ante-stia de …SS-istul „canadian” ? spune:
  02 OCT. 2023 LA 15:06
  „mishteaux (sub ochii lor , TATA LOR ) spune:
  21 SEPT. 2023 LA 5:02
  INCA CEVA … POLONIA nu glumeste cu ce-a deja discret hotarat CONTRA ukranilor , numiti BANDERSIT-NAZISTI de ei 🙁 !
  „DEMOCRATII” bidenist-nulandieri sunt trasi pe sfoara printr-un PLAN pre-premeditat !
  Vorbim dupa … sapatamana viitoare ! Cand ve-ti avea „mintea de pe urma” 🙁 !
  Vin vremuri NASOALE ! Beliti ochii 🙁 !”

  Judecati voi daca mishteaux stie sau NU STIE 🙁 ce palavrageste ! (sub ochi lor … carora: „LI SE VEDE_N CARTI” ! )
  SHALOM !
  [PS: NU ! Altfel nu scriam aici ce fragmentar, ascuns, las sa se ante-vada ! 😐 Nu asta o revista de masa, ca strugurii ]”
  _____________
  Atentie … pana-n 27 decembrie e gata balciul ! 🙁

  „NINGE PE FED!” 🙁

 5. Foarte bine, trăiască Statele Unite ale Europei, ăsta e viitorul! Prefer să-mi pierd suveranitatea și să fiu condus de UE decât să fiu „independent” condus de niște Ciolacu și Ciucă. Sub presiunea UE am avut parte de unele reforme, datorită rezistenței la reforme a lui Ciolacu și Ciucă continuăm să avem pensii speciale de 100 de ori pensia minimă și salarii la sinecuriști de 50 de ori salariul minim, în UE nu există așa ceva, nici 1.3 milioane de bugetari și 500 de parlamentari la 20 ml. locuitori. Numai UE ne poate scăpa de privilegiile pe care și le-au acordat cloaca politică și acoliții lor.

 6. Pe Bogdan Aurescu l-au scos de la externe, Iohannis o să plece în curând, dar vor rămâne ticăloșii ariviști de la USR și REPER. Ei au votat pentru. Ăștia nu trebuie să mai ajungă în P.E.

 7. Banii varsati in toate statele ,vazuti ca o mana cereasca, trebuie recuperati rapid.Forma de dictatura,care e vazuta de chistocul de trabuc ,fost pres la externe si viitoare hartie pentru igiena la ONU,ca o solutie necesara a intaririi autoritatii UE,isi propune sa valorifice cu autoritatea bancara toate bunurile statelor fara voia acestora.Ministerele de invatamant trebuie conduse de lesbiene iar cele ale apararii de catre homosexuali ramanand ca toate soiurile ce populeaza LGBT-ismul sa ocupe cate un minister.Libertate deplina si somn vesnic.

 8. cum sa renuntzi tu la dreptul tau si sa dai puteri discretionale unor neica nimeni asupra natiei tale…

 9. Aleșii și guvernul nostru nu m-au nici o putere de decizie, votam degeaba!
  Pe lângă ce cere UE în acest articol, mai ceruseră anterior putere de decizie în politica externă a uniunii și apărare. OMS cere putere de decizie globală în domeniul sănătății. Conducătorii noștri devin conduși, uni master (nealesi), alții slave, dar aleși?
  Doamne ferește să hotărască UE în privința migrației și climei, că ne lasa astia in frig și plecăm singuri în țările calde.
  PS:după episodul de iarna cu sute de localități rămase fără curent electric, cashul și motoarele hibrid, deci și cu combustie internă, ar trebui garantate prin constituție.

 10. „gigel spune:
  27 NOV. 2023 LA 18:37
  cum sa renuntzi tu la dreptul tau si sa dai puteri discretionale unor neica nimeni asupra natiei tale…”

  CUIVA NE-ALES prin VOT …DEMOCRATIC ZICI ?
  Ordine „functionaresti-FASCISTE” peste CONSTITUTIILE alese REFERENDAR de tarile ajunse PROVINCII … (cui?) !

 11. Care sovietism tovarase autor? UE nu este nimic altceva decat o TABARA MILITARA AMERICANA. Chiar crezi ca sunt toti cititorii orbi?!?

 12. Cu bani buni în salarii UE cumpără toti parlamentarii țarilor estice si apoi cumpară pe nimic și resursele acestora .Cine mai votează partide pro europene e vânzator de țară.Am zis!

 13. Pas cu pas tarile care fac parte din EU vor devenii sclavele acestui EU ,suveranitatea si independenta ,vor ramane doar niste amintiri.

 14. La pariu ca partidele cozi de matura USR – REPER vor face lobby pentru asa ceva in Romania?

 15. Tarile devine sclave doar daca aleg sa devina sclave. RO-EXIT din UE!!! Romania este si va fi parte integranta a Europei, speram si respectata ca partener egal. Este singura solutie! RO-EXIT!! Ganditi-va la toate aberatiile: platim gazul la acelasi pret ca si in Germania, dar pentru ca pensiile romanilor sunt de zece ori mai mici comparativ cu pensiile germanilor, vom consuma de zece ori mai putin si ce gaz am ”economisit” fortati de saracie se va duce in Germania si Austria…UE ne forteaza sa ”investim” 60 de milioane de euro in datoria Ucrainei cand nu avem bani pentru profesori sau pentru medicamente!!??!! Ne-am tampit? Guvernantii sunt prosti facuti gramada si cu chilotelul plin de c..c.. in fata Ursulei??!!

 16. Uniunea Republicilor Sovietelor Socialiste Europene e ca și înființată. Colhozurile și solhozurile vor fi și ele reiinfiintate. Vom avea presedinti de Colhoz, secretari de partid și activisti cu propaganda in cadrul lor. Cu siguranta anal-fa-beții și anal-fa-schizofrenicii vor ocupa funcțiile pe modelul anilor 46-50 din tara. Comisarii se vor ocupa cu implementarea agendei neomarxiste corect politic înfiptă in dosul trădătorilor și idiotilor utili. Minoritarii își vor impune vointa împotriva majoritarilor, securiștii vor face legea, iar justiția va fi bratul inarmat al URSSE. Vom avea armata comuna, echipe naționale comune, campionat oraș și întreceri municipale. Găina va fi declarata cocos, vulpea animal de companie, prostie valoarea europeana, trădarea stiinta a vieții, uciderea libertății act de mare patriotism, înfometarea regim hipocaloric, insetarea sursa de energie reciclabile, prostituția act creator cu înalte valori morale, lgbtqismul fundamentul societății și analfabetizarea idealul educație. Uite asa se distruge o generație ca să fac locul alteia. Cândva se spunea ca bunicii, părinții și noi am fost generații de sacrificii. Acum suntem generații de artificii. Totul conform planului. Traiasca și infloreasca scumpa noastră Societate Socialista multi-curtural dezvoltata în frunte cu Bruxellul nostru iubit, tovarasul Bideu cel ramolit.

 17. Cred ca sti ca una din definitiile inter-comensurabile intre ele ale FASCISMULUI
  e „STAT FUNCTIONARESC!” [functionar = cineva ne-ales, ci numit pe FUNCTIE 😉 !

  Ce devine pas-cu pas UE daca nu un arhi-stat functionaresc(=FASCIST !)

  IQ = ?
  😉

 18. ROEXIST ar fi o greseala (acum!)
  … cateodata, fara sa exagerezi(!), trebui sa urlii cu HAITA, daca nu vrei sa fi mancat de ea !
  😉

 19. Marxist/progresiștii noii bolșevic/comuniști.DICTATURA COMUNISTA SE INTOARCE IN FORȚĂ MAI RAFINATA SI PERSUAZIVA CA NICIODATA ,ACUM SUB FIRMA DIGITALA.Romanii v.a așteaptă cu plăcere să vă.a dați mana cu neocomunistii veniți pe tancuri in 44 și să facă dreptate odată pentru TOTDEAUNA.Ghiciti ceva,toți sânt evrei,șșșșt …..să nu ne audă putem fi considerati naziști ,antisemiți,GOIM s.a.m.d

 20. Vom fi sclavii marilor puteri! ca pe vremea turcilor, ca să alegem un preşedinte va trebui să cerem aprobarea lor.

 21. Nu e sovietism, e progresism woke, next generation, mult mai performant, va dura decenii pana se vor prinde si spalatii pe creier de-acum…

 22. Gruparea de crima organizata de la Bruxelles e alcatuita din niste indivizi intr-atit de imbecili incit nici macar nu-si dau seama cum isi dau singuri cu stingul in dreptul ! Daca statele UE sint puse practic pe picior de egalitate, in cadrul unui vot in PE bazat pe aceste proiect de „majoritate”, tare as vrea sa vad cum Germania, Franta si Italia, sa zicem (primele economii ale UE) vor fi infrinte de un vot Malta/Estonia/Lituania/Letonia !

 23. in Ungaria si Polonia ele stiu sa faca diplomatie si sigur au un as in maneca…

 24. Ai dreptate ca-s imbecili 😀
  pentru ca-s alesi de „cei din umbra” sa fie asa ! 🙂
  Daca n-ar fi imbecili sau intelectual sub-dotati ar fi mai greu de controlat imperial in provincii ! 😉
  De ce crezi ca-l voiau schimbati pe Bashar, Putin si Lukasehneko (fara sa mai vorbim de Saddam, Hitler 😀 , si Gaddafifi 🙂 ?

  Ma-i ti minte cand a zis BIDEN public ca i-au pus ceva in fata, PE PROMPTER, ca sa citesca ? 😀 Oare pentru ca conduce el USA sau „mlastina” (MAGA!) din spatele mosului (beshinos conform reginei Angliei, acum!) 😉
  IQ=?
  😉

  „democratii” vor fi batuti electoral de cei din spatele lui TRUMP (cei cu banii, acum albi si deja investiti, „nu in UKRAINA”:D )
  cei din … acum-uitatul DOSSAR PANAMA ! [ARHIVARII lumii o conserva informational … in spatele cortinei. NIMIC NU SE UITA !
  De aceea mi-era mie (!) frica de …POGROAME ! Din contra-tIMP ! 🙁
  Oy, wey ! 😛

 25. Marcule, Marcule, nu exista iarna berze, nimeni nu da nimic de pomana. Daca vrei tu si cei ce traiesc pe plaiuri mioritice, ca Ciolacu si ai lui ministri sa produca, iesiti fratilor si aratati-va nemultumirea, faci proteste, mitinguri, nu stati sa cada para malaiata, in gura lui natafleata

 26. UE, shleahta parazitilor cu acces la butoane care vor si mai multe butoane, hotzul nu se vindeca de narav asha ushor…

 27. Marx a avut dreptate. Comunismul ala adevarat vine din vest nu din est. Ampuso!

 28. ROEXIT URGENT !!
  TREZESTE-TE!Ridica-te impotriva alogenilor paraziti iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc si ne gonesc din tara noastra aducand in loc arabi, negri, asiatici! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

 29. mishteaux spune:
  27 NOV. 2023 LA 19:29
  ROEXIST ar fi o greseala (acum!)
  … cateodata, fara sa exagerezi(!), trebui sa urlii cu HAITA, daca nu vrei sa fi mancat de ea !
  Alfa are rolul bine stabilit, IN HAITA. Omega. Idem! „Carbune” -le este in locul lui. Nici „otelul” nu e departe. Lupii aduna HAITA.

 30. USSE … Cortina de Fier 2.0… cenzura… Presa aservita guvernelor/UE… drepturi individuale incalcate in favoarea „binelui comun”… ipocrizie… stat politienesc… si „double talk”, limbajul dublu… „razboiul e pace, libertatea e sclavie, ignoranta e putere”

 31. luatile bha, „vaccinele” alea, si vaccinatio si pa asta si pa neamu ei, cu multe, ca spune ca sunt bune. Adica oamenii mor dejaba, nu de la otravuri, zise „vaccine” in capitalism.

  New Zealand is a Crime Scene!
  https://bitchute.com/video/7v9rLA0kHH6r

  Desperate U.S. Army Begs Anti-Vaxxers to Return
  https://bitchute.com/video/xYtcyA3So3PI

  vaccinatii neamu, ca nu e anti_vaccinist. Deoti avea noroc sa scapati si de scarba asta.

 32. UE vrea eliminarea dreptului la VETO in scopul bagarii Ucrainei in UE. Si in NATO….Ca sa aiba motiv de a intra cu TRUPE in Ucraina, ca sa o apere de Rusia….Altfel, Rusia va invinge NATO in cativa ani… Asta va schimba fata Lumii mai mult decat a facut – o Victoria Revolutiei ruse de la 1917.

 33. Tot ce se intimpla in aceasta lume si ne este prezentat ca „progresist/progresism” este de fapt lupta evreilor pentru suprematia globala.Europa mai necesita mici retusuri pentru a legaliza suprematia lor care deja exista in anumite tari.Romania a pierdut demult comanda proprie,suntem incalecati de ovrei.Observam ca intre sefii guvernelor se foloseste deja cuvintul fals,fara nici o acoperire in viata reala,”brother”(frate).Ce se intimpla la Bruselas este pentru celelate tari europene care inca mai sunt naravase,nu se lasa incalecate.

 34. Marcu,Elena Popa, acelasi elgitibist userist postac platit de oengisti care este permanent pe Cotidianul pentru manipulare si dezinformare

 35. Parlamentul European- o adunătură de ,,golani,, (există și excepții, ok) peste care mi-aș dori să vină un ciclon ca ăla de pe Marea Neagră, dacă se poate chiar mai mare, și să-i asvârle exact în mijlocul Atlanticului. Veste de salvare să fie numai pentru ăia din categoria excepții. Acolo să facă înotul pe loc și să tot discute despre orice porcărie vor, dar câteva haite de rechini, după ce vor hotărî cu majoritate de voturi, adică democratic, să-i gâdile puțin pe la picioare!

 36. Viva BREXIT – Viva ROMEXIT!

  Cel mai bun lucru care s-a intimplat in Lume dela Invierea Mintuitorului si pina azi e BREXIT-ul pentru ca fara BREXIT nu ne-am mai fi putut gindi la ROMEXIT!

 37. viitorul omenirii ramane comunismul atotbiruitor si cotetul global

 38. Ce legatura au conceptiile unui neamt (Marx) cu organizarea unui stat care nu mai exista de cel putin 30 de ani ? Se pare ca sunt otevisti amatori sa inghita galustele acestea.

 39. pare ca nimeni nu stie ce vrea… atita talmes balmes si consum inutil de energie. planurile-s facute de ani de zile pe multi ani de acum inainte si singurul lucru de care e nevoie pentru cei care le-au facut este sa-si gaseasca instrumentele perfecte care sa le materializeze viziunea. ue, ca si structura a devenit anacronica. de ce? pentru ca civilizatia vestica este moarta. reprele vestice, valorile vestice sint un fel de rahat de caine imprastiat pe santz elisee… europa este distrusa de interesele a trei tari care incearca sa-si imparta, asa cum au facut dupa cel de al doilea razboi mondial felia numita europe: isrsel- stat criminal agresiv, sua- stat criminal agresiv, rusia-stat criminal agresiv. fiecare dintre acestea are propriile zone de interese, scopuri si tinte pe care le manifesta prin apasarea de butoane. eliminati israel, sua si rusia din istoria ultimilor 70 de ani si nu veti gasi decit pace…

 40. eliminarea dreptului de veto nu se poate face decit in urma unui referendum national si nu poate fi decis de un afon emotional – iohannis sau un tiriplici cracant cu tichie – haurescu. schimbarea regulilor jocului trebuie sa fie acceptate de populatie… asa ca, referendum.

 41. Eliminarea dreptului de veto se va face printr-un vot cu drept de veto ? Marxistii n-au minte, asa cum au fost eliminati din Europa de Est si din Rusia. America de Sud se mai chinuie cu ei, dar, culmea, marxistii Nord americani lupta sa-i scoata !!! Cine sa mai inteleaga ceva din mintea unuia de 80 de ani ? Continuati, ne distram copios, bosorogii infantili sunt proprii lor dusmani.

 42. Bravo UE, sa dispara posibilitatea ca maimutzoi ca Orban sau chiar Dragnea sa ajunga ei in pozitia de a dicta in Europa. Dispare astfel si posibilitatea ca un criminal ca Putin sa sposorizeze cai troieni in interiorul Uniunii

 43. Păi până acest Guy, care de fapt gay, era în luptă cu Ungaria și comanda „rapoarte sargentini” era prietenul romanilor și mai ales a piticului cu bube-n cap aurescu cu limba scoasă. Acu vă futizeaza in grup și mârâiți, ..cam târziu..

 44. U.E. are mari şanse să intre într-o degringoladă sau chiar să se destrame dacă nu urmează una din formele de organizare dintre cele binecunoscute şi verificate ca având rezultate pozitive. Mă refer desigur, la federație. O conducere aleasă are atât reprezentativitatea cât şi legitimitatea necesară pentru a lua decizii chiar dacă niciodată nu ar putea mulțumi în egală măsură pe toată lumea. Dealtfel, trebuie să pornim de la o constatare atât practică cât şi teoretică: Este imposibil să mulțumeşti pe toată lumea în aclaşi fel sau în aceiaşi măsură. O formă de organizare clară, precisă cu competențe bine definite pe verticală şi orizontală este mai mult decât necesară în actualul context. Cu cât se amână mai mult luarea unei astfel de decizii, cu atât mai mult pot scădea şansele ca aceasta să fie realizată vreodată iar fără organizare toate tind a funcționa haotic. Nu cred că ne dorim asta şi nici că mai putem funcționa mult timp în actualul format.

 45. In República Moldova partidul proeuropean a lui Maia Sandu a pierdut cu succes alegerile,deci moldovenii au spus clar un „NU” rotund Europei.Cu toata impotrivirea lor,moldovenii sunt asigurati periodic,ca vor fi „primiti” fara voia lor,cu forta,si jefuiti de catre UE.Ca si in cazul Romaniei,presa platita de globalisti va mintii cu nerusinare prezentind „aderarea” la UE ca pe o mare „realizare”,cind de fapt este startul pentru jaf. Maia Sandu & gasca este Calul Troian al globalistilor.In Romania n-a fost nevoie de nici un cal.Influencerii,propaganda mincinoasa,au functionat perfect.

 46. Croații au zis bine: renunțarea la suveranitate este trădare natională. Capitol la care USR și PNL sunt campioni, PSD-ul lui Ciolacu venind tare pe turnantă. Din păcate, sunt multe mizerii umane printre români care ar prefera să-i conducă UE.

 47. In concluzie UNGARIA FACE JOCUL MARXIST PROGRESISTILOR ,NU CRED CA UNGURUL,LA CAT E DE VULPOI, NU.I CONSTIENT CA FACAND PE PROSTUL IN UE, CONSTRANGE TOATE STATELE EUROPENE LA LIPSIREA DE SOVRANITATE.ASTA PARCA E PRIETEN CU TRUMP SI PUTIN,ATI INTELES CE JOC FAC ĂȘTIA,!!!!🤨😉

 48. Este absurd să te agăți de ceva ce mai deții doar într-o proporție oarecare şi care nu îți aduce beneficiile scontate. Lumea este în continuă transformare. Aşa cum omul se schimbă cu vârsta şi experiențele vieții, şi conceptele pot dobândi valențe sau valori noi concomitent cu ele. Suveranismul nu mai este astăzi ceea ce a fost cu o sută sau cu 50 de ani în urmă. Dacă nu înțelegem asta putem rămâne blocați în trecut în timp ce prezentul şi viitorul pot trece pe lângă noi fără să conştientizăm asta pentruca mai apoi să ne mirăm că am rămas în urmă față de alții. Rămâi în urmă ori de câte ori pierzi trenul iar noi l-am pierdut deja de mai multe ori. Dacă vrei să-l prinzi din urmă, măreşti puțin ritmul sau renunți la bagajele de care ai mai puțină nevoie. Ce se mai poate face astăzi, în era internetului cu suveranitatea!? Renunți la internet pentru ea?

 49. Vorbim de globalism si nu de peiorativ de sovietism pentru a ascunde realitatea actuala. Toti tradatorii de neam care au votat impotriva suveranitatilor nationale trebuie scrisi cu litere mari pe toate gardurile. Cand globalismul va fi un vis esuat le va fi rusine sa mai iasa intre oameni.

 50. @―Eu vă rog, gospodarilor, zise Orheianu, aveţi bunătate şi mă răsplătiţi pentru toate ostenelile mele … Daţi-mi mie de bună-voie moşia voastră,– căci eu mi-am pus obrazul pentru voi şi v-am cerut iertarea de la STĂPÂN !… ―Cum, boierule? întrebă uncheșul Mihu, . Dumneata ne ceri moşia pe care-am stăpînit-o de la Ștefan Vodă cel Sfânt ?
  ―Nu, moşule, răspunse zîmbind Orheianu. Cer toată moşia voastră: daţi ce-a mai rămas, ca să-mi întregesc ce-i al meu! ―Şi noi ce să facem? ―Ce vă va lumina Dumnezeu!..* Dar poate uncheșule, ^hiclenii boiari bruxellezi (pe care ^habarniștii îi fac comuniști / sovietici )vor să-ți facă pensie *occidentală . iar băietului matale leafă de 2000 de euroi…N-așa ? Reta Ursuleta …

 51. Boierul Stroe Orheianu se răzvrătise împotriva domniei ca să susțină pe alții de aceiaşi teapă cu el căci, desigur, avea multe de pierdut dar oare boierii de azi nu fac la fel?

 52. Deocamdată , pentru modificarea tratatelor e nevoie de acordul tuturor statelor, așa că vor trebui să cumpere la greu, sau să amenințe, sau să răsplătească inclusiv la nivel statal pe toțo cei care nu vor să-și pună din nou de gât gât lațul noii uniuni sovietice, creată și concepută de aceeași perciunați care au fătat și cealaltă uniune- sovietică. Vă amintiți că și la conducerea ei era plin de ei, căci e vrei, nu vrei , un blestem biblic ce trebuie să se întâmple în Lumea asta bine făcută, dar prost condusă de cum încape pe mâna lor !
  Dacă nu s-ar sili să respecte niște aparențe, fiți siguri că n-ai găsi picior de goim în tot kibutzul acesta european, în care nici măcar vechiul truc cu schimbarea numelor ( Goldman – Aurescu) n-ar mai putea salva aparențele.
  P.S.
  Intervenția lui Zoran Milanovic, președintele Croației( ce diferență, ca de la Cer la pământ, între voiajorul nostru, porumbelul răvășitoarei, care a reușit să facă din el soțul perfect, spre deosebire de noi, care ne-am ales cu o marionetă , un șef de sta degeaba, dacă n-ar umbla hai-hui, pe banii noștri ) ar trebui să fie predată în toate școlile pentru ca tinerii să poată discerne spre ce ne îndreptăm, dar mai ales ce-i așteaptă pe ei, dacă nu se trezesc la timp, că de la noi ăștia mai „trecuți”, slabe speranțe.

 53. Marchievici parea prin TITLU ca a inteles in sfarsit „CONTABILITATEA DUBLA” a UE care la suprafatza joaca TEATRUL DEMOCRATIEI, iar in supteranele tenebroase presteaza „sovietist”! Nici cand spune un ADEVAR nu il spune intreg pt ca mult mai la obiect era BOLSEVISMUL, nu „sovietismul”!

  Totusi, Marchievici face un pas important prin reevaluarea DIVERSIUNII ORDINARE cu „neomarxismul” in noua forma „sovietism”! Cum spuneam, contabilitatea dubla…In acest fel SOVIETICII ETERNI din URSS si COLONIILE EUROPENE devin din INTERNATIONALISTI „suveranisti” si invers in Occidentul ILEGALILOR SOVIETISTI…Marchievici nu e un terchea-berchea ca intelectual si daca nu-si dadea seama pana acum, trebuia sa priceapa in ceasul al 12-lea, de aceea insistenta de a face pe niznaiul il descalifica, fiind clar ca o face CONSTIENT! Plus ca cele 27 de COLONII BOLSEVICE/SOVIETICE si-au dat SUVERANITATEA pe mana ILEGALILOR BOLSEVICI/ SOVIETICI ce le conduc DE LA ADERARE, FOSTELE COLONII ale URSS, si dupa ani de zile de DEMOCRATIILE VEST-europene cand au votat crearea parlamentului, consiliului si Komisariatelor in forma de dupa anii 1980-1990! KOMISARII POPORULUI COLHOZNIC EUROPEAN…De aceea RASPUTINOIDA ORDINARA ENGIE a REBOTEZAT fractiunea CRESTIN-DEMOCRATA in fractiunea POPULARILOR/NARODNICILOR/POPORANILOR, ca sa bata cu Komisarii POPORULUI…Marchievici e atat de derutat de CONTABILITATEA DUBLA incat nu pricepe ca tocmai VETO-ul e un INSTRUMENT SOVIETIST introdus de ILEGALII ISTORIEI SOVIETISMULUI pt BLOCAREA FUNCTIONARII Onu, Nato si UE/Colhozul SOVIETIST european!! Atunci cand ILEGALII DORM in AULE daca unul singur e „treaz dupa betzie” baga VETO in ultima clipa! Marchievici tresaltai la majoritatile de 99% din iepoca de Aur si acum nu-ti mai plac?Ce era daca in SOVIETISMUL romanesc functiona institutia VETO-ului? Iti spun eu, scapai/scapam de Ceausescu fara LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern…

 54. Daca mentalul protestant a creat capitalismul , mentalul evreiesc a creat bolsevismul : asa in Rusia tarista , de unde apoi l-au exportat , asa azi, impus in SUA si UE.

 55. AGENTUL SOVIETIC „nae girimea”, o BATRANA CLONA secucu, a reusit sa concentreze intr-o fraza viziunea HAITELOR ceausiste reunite
  ale Securitatii, dislocate pe forum…ATEISM, ANTICAPITALISM, ANTISEMITISM/URA ATAVICA FATZA DE EVREI!!! Dez axon natu rollasonat
  are FIXATIA cu „mentalul”, tartacutza lui de gigel hemo roid posedand un singur neuron avariat, vorba unui PROFI!!! Capitalismul, sustine Tanta Lache, are radacini religioase, iar BOLSEVISMUL e „evreiesc” si se constata ca l-a sarit pe TATUCUL BOLSEVISMULUI, TERORISTUL IDEOLOGIC SI PRACTIC Marx!!! Fiind un analfabet nefunctional nu a priceput ca BOLSEVISMUL e creatia unor TERORISTI MARXISTI/ANARHISTI/NARODNICI provenind din SUA, Anglia, Europa continentala si Asia, inclusiv din Rusia Tzarista, multi fiind LEGENDATI in Principate, respectiv Principatele Unite!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.